Белиот лук како лек-конзумирајте домашен бел лук

Лукот (Allium sativum) е вообичаена состојка за готвење која поседува одредени здравствени придобивки. Низ историјата луѓето користеле лук за спречување и лекување на различни состојби и болести. Лукот припаѓа на родот Allium и е тесно поврзан со кромидот,   младиот кромид, власецот, празот и шалот. Се користи од луѓето илјадници години и се користел во Стариот Египет и за кулинарски цели и за неговите здравствени и терапевтски придобивки.

Лукот (Allium sativum) е вообичаена состојка за готвење која поседува одредени здравствени придобивки. Низ историјата луѓето користеле лук за спречување и лекување на различни состојби и болести.

Лукот припаѓа на родот Allium и е тесно поврзан со кромидот,   младиот кромид, власецот, празот и шалот. Се користи од луѓето илјадници години и се користел во Стариот Египет и за кулинарски цели и за неговите здравствени и терапевтски придобивки.

Оваа статија ќе ги разгледа потенцијалните здравствени придобивки од лукот и ќе ги покрие сите истражувања што ги поддржуваат тврдењата.


Брзи факти за лукот
Во многу земји, лукот се користи медицински со векови.
Лукот може да има низа здравствени придобивки, и суров и варен.
Може да има значителни антибиотски својства.

Во моментов, лукот е широко користен за неколку состојби поврзани со крвниот систем и срцето, вклучувајќи атеросклероза (стврднување на артериите), висок холестерол, срцев удар, коронарна срцева болест и хипертензија.

Лукот денес го користат и некои луѓе за превенција од рак на белите дробови, рак на простата, рак на дојка, рак на желудник, рак на ректумот и рак на дебелото црево.

Една студија објавена во списанието Food and Chemical Toxicology предупреди дека краткотрајното загревање ги намалува антиинфламаторните ефекти на екстрактите од свеж суров лук. Ова може да биде проблем за некои луѓе кои не го сакаат или не можат да го толерираат вкусот и/или мирисот на свеж лук.

Придобивки
Подолу се дадени примери на некои научни студии објавени во рецензирани академски списанија за терапевтските придобивки (или не) на лукот.

Ризик од рак на белите дробови
Луѓето кои јаделе суров лук најмалку два пати неделно во текот на 7-годишниот период на студијата имале 44 отсто помал ризик од развој на рак на белите дробови, според студијата спроведена во провинцискиот центар за контрола и превенција на болести во Џиангсу во Кина.

Истражувачите, кои ја објавија својата студија во списанието Cancer Prevention Research, спроведоа интервјуа лице в лице со 1.424 пациенти со рак на белите дробови и 4.543 здрави индивидуи. Тие беа прашани за нивната исхрана и начин на живот, вклучувајќи прашања за пушењето и колку често јаделе лук.

Авторите на студијата напишаа: „Заштитната поврзаност помеѓу внесот на суров лук и ракот на белите дробови е забележана со шема на одговор на дозата, што сугерира дека лукот може потенцијално да послужи како хемо-превентивен агенс за рак на белите дробови“.

Рак на мозокот
Органо-сулфурните соединенија пронајдени во лукот се идентификувани како ефикасни во уништувањето на клетките во глиобластомите, еден вид смртоносен тумор на мозокот.

Научниците од Медицинскиот универзитет во Јужна Каролина објавија во списанието Cancer дека три чисти органо-сулфурни соединенија од лукот – DAS, DADS и DATS – „покажаа ефикасност во искоренувањето на клетките на ракот на мозокот, но DATS се покажа како најефикасен“.

Ко-автор, д-р Реј Свопан, рече: „Ова истражување го истакнува големото ветување за соединенија од растително потекло како природен лек за контролирање на малигниот раст на клетките на туморот на човечкиот мозок. Потребни се повеќе студии за животински модели на тумори на мозокот пред да се примени оваа терапевтска стратегија кај пациенти со тумор на мозокот.

Остеоартритис на колкот
Жените чија исхрана била богата со алиум зеленчук имале пониски нивоа на остеоартритис, објави тим од Кралскиот колеџ во Лондон и Универзитетот во Источна Англија, и двете во Англија, во списанието BMC Musculoskeletal Disorders. Примери за алиум зеленчук вклучуваат лук, праз, шелот, кромид и раккио.

Авторите на студијата рекоа дека нивните наоди не само што го истакнаа можното влијание на исхраната врз исходот на остеоартритисот, туку го покажаа и потенцијалот за користење соединенија што постојат во лукот за да се развијат третмани за состојбата.

Долгорочната студија, во која учествуваа повеќе од 1.000 здрави женски близнаци, покажа дека оние чии навики во исхраната вклучуваат многу овошје и зеленчук, „особено алиуми како лукот“, имаат помалку знаци на рана остеоартритис во зглобот на колкот.

Потенцијално моќен антибиотик
Диалил сулфид, соединение во лукот, бил 100 пати поефикасен од два популарни антибиотици во борбата против бактеријата Campylobacter, според студијата објавена во Журналот за антимикробна хемотерапија.

Бактеријата Campylobacter е една од најчестите причинители на цревни инфекции.

Вишиот автор, д-р Ксијаонан Лу, од Државниот универзитет во Вашингтон, рече: „Оваа работа е многу возбудлива за мене бидејќи покажува дека ова соединение има потенцијал да ги намали бактериите кои предизвикуваат болести во животната средина и во нашето снабдување со храна“.

Заштита на срцето
Диалил трисулфид, компонента на маслото од лук, помага во заштитата на срцето за време на кардиохирургија и по срцев удар, открија истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот Емори. Тие исто така веруваат дека диалил трисулфид може да се користи како третман за срцева слабост.

Се покажа дека гасот водород сулфид го штити срцето од оштетување.

Сепак, тоа е испарливо соединение и тешко се испорачува како терапија.

Поради ова, научниците одлучија да се фокусираат на диалил трисулфид, компонента на маслото од лук, како побезбеден начин да ги достават придобивките од водород сулфидот до срцето.

Во експериментите со лабораториски глувци, тимот откри дека, по срцев удар, глувците кои примиле диалил сулфид имале 61 отсто помало оштетување на срцето во зоната на ризик, во споредба со глувците кои не биле лекувани.

Во друга студија, објавена во Journal of Agricultural and Food Chemistry, научниците открија дека маслото од лук може да помогне во заштитата на пациентите со дијабетес од кардиомиопатија.

Кардиомиопатијата е водечка причина за смрт кај пациенти со дијабетес. Тоа е хронично заболување на миокардот (срцевиот мускул), кој е ненормално задебелен, зголемен и/или вкочанет.

Тимот хранеше дијабетични лабораториски стаорци со масло од лук или масло од пченка. Оние кои биле хранети со масло од лук доживеале значително повеќе промени поврзани со заштита од оштетување на срцето, во споредба со животните кои биле хранети со пченкарно масло.

Авторите на студијата напишаа: „Во заклучок, маслото од лук поседува значителен потенцијал за заштита на срцата од кардиомиопатија предизвикана од дијабетес“.

Ќе треба да се спроведат студии на луѓе за да се потврдат резултатите од оваа студија.

Висок холестерол и висок крвен притисок
Истражувачите од Универзитетот во Анкара ги истражувале ефектите од суплементацијата на екстракт од лук врз липидниот профил (масти) во крвта кај пациенти со висок холестерол во крвта. Нивната студија беше објавена во Журналот за нутриционалната биохемија.

Во студијата учествувале 23 волонтери, сите со висок холестерол; 13 од нив имале и висок крвен притисок. Тие беа поделени во две групи:

Нормотензивна група со висок холестерол (нормален крвен притисок).
Хипертензивна група со висок холестерол (висок крвен притисок).
Тие земале суплементи со екстракт од лук 4 месеци и редовно биле проверувани за липидните параметри во крвта, како и за функцијата на бубрезите и црниот дроб.

На крајот од 4-те месеци, истражувачите заклучија „…дополнувањето со екстракт од лук го подобрува липидниот профил во крвта, го зајакнува антиоксидативниот потенцијал во крвта и предизвикува значително намалување на систолниот и дијастолниот крвен притисок. Тоа, исто така, доведува до намалување на нивото на оксидациониот производ (MDA) во примероците од крвта, што покажува намалени реакции на оксидација во телото.

Со други зборови, суплементите со екстракт од лук го намалуваат високиот холестерол, а исто така и крвниот притисок кај пациентите со хипертензија. Научниците додадоа дека нивната е мала студија – треба да се изврши повеќе работа.

Рак на простата
Лекарите од Одделот за урологија, Кинеско-јапонската болница за пријателство, Пекинг, Кина, спроведоа студија за проценка на врската помеѓу потрошувачката на зеленчук од алиум и ризикот од рак на простата.

Тие собраа и анализираа објавени студии до мај 2013 година и ги пријавија своите наоди во Азискиот пацифички весник за превенција на рак.

Авторите на студијата заклучија: „Зеленчукот со алиум, особено внесот на лук, е поврзан со намален ризик од рак на простата“.

Тимот, исто така, коментира дека бидејќи нема многу релевантни студии, треба да се спроведат понатамошни добро дизајнирани проспективни студии за да се потврдат нивните наоди.

Повреда на црниот дроб предизвикана од алкохол
Повредата на црниот дроб предизвикана од алкохол е предизвикана од долгорочно прекумерно консумирање алкохолни пијалоци.

Научниците од Институтот за токсикологија, Факултетот за јавно здравје, Универзитетот Шандонг, Кина, сакаа да утврдат дали диалил дисулфид (DADS), органосулфурно соединение добиено од лук, може да има заштитни ефекти против оксидативниот стрес предизвикан од етанол.

Нивната студија беше објавена во Biochimica et Biophysica Acta.

Истражувачите заклучија дека DADS може да помогне во заштитата од повреда на црниот дроб предизвикана од етанол.

Предвремено (предвремено) породување
Микробните инфекции за време на бременоста го зголемуваат ризикот кај жената од предвремено породување. Научниците од Одделот за епидемиологија, норвешкиот институт за јавно здравје, проучувале какво влијание може да има храната врз антимикробните инфекции и ризикот од предвремено породување.

Студијата и нејзините наоди беа објавени во Journal of Nutrition.

Рони Мајр и неговите колеги се концентрирале на ефектите на алиумите и сувото овошје, бидејќи истражувањето на литературата ги идентификувало овие две намирници како најголемо ветување за намалување на ризикот од предвремено породување.

Тимот го истражуваше внесот на сушено овошје и алиуми кај 18.888 жени во Норвешката група за мајки и деца, од кои 5 проценти (950) биле подложени на спонтано ПТД (предвремено породување).

Авторите на студијата заклучија: „Внесувањето храна со антимикробни и пребиотски соединенија може да биде од важност за да се намали ризикот од спонтана ПТД. Особено, лукот беше поврзан со севкупниот помал ризик од спонтана ПТД“.

Лук и настинка
Тим истражувачи од семејната медицина на Сент Џозеф, Индијана, спроведоа студија насловена како „Третман на обичната настинка кај деца и возрасни“, објавена во American Family Physician.

Тие објавија дека „Профилактичката употреба на лук може да ја намали фреквенцијата на настинки кај возрасните, но нема ефект врз времетраењето на симптомите“. Профилактичката употреба значи редовно користење за да се спречи болеста.

Иако има некои истражувања кои сугерираат дека суровиот лук има најмногу придобивки, други студии го разгледаа целокупниот внес на алиум, и суров и варен, и открија придобивки. Затоа, можете да уживате во лукот на различни начини за да ги искористите неговите предности.

Извор:тука