Без грижа на совеста ! Не е толку страшно ако деновиве испиете неколку чашки и наздравувате

Алкохолот во служба на здравјето: Црното вино е добро за срцето, шампањското за мозокот, коњакот за белите дробови

Празниците се период кога многумина почесто ќе посегнат по некоја чашка од омилениот напиток. Бројни корисници на мрежата Редит откриле кој им е омилениот пијалак и зошто го пијат, а мотивациониот тренер Лук Кутиноми, открива кои се здравствените придобивки од чашка од омилениот пијалак.

Еве што вели:

– Шампањското е нискокалоричен пијалак, а се верува дека го подобрува когитивното памтење и здравјето на мозокот.

– Сувите вина немаат многу шеќер во себе, па се подобар избор за празниците кога инаку се консумира покалорична храна.

– Црното вино е познато по тоа дека благопријатно делува на организмот, особено на здравјето на срцето. Сепак, тоа не значи дека имате причина за опивање или да одбегнувате вежбање.

– Вискито содржи антиоксиданти кои превентивно делуваат на стареењето на кожата, но само ако се задржите на 30 мл од овој напиток и не го мешате со друго.

– Коњакот е добар за деблите дробови.

Совет: И не заборавајте алкохолот е лековит во ограничени количества! Само една чашка носи здравје!