Билки кои го намалуваат крвниот притисок

Постојат билки кои на подолг рок имаат речиси ист ефект како фармацевтските лекови за намалување на крвниот притисок. 

Куркума. Една од состојките на куркумата која помага да се намали крвниот притисок е куркуминот. Куркуминот спречува создавање на наслаги кои го стеснуваат пречникот на артериите. Куркуминот научно е докажано дека може да инхибира производство на ангиотензин – конвертен ензим, кој ги собира крвните садови. Покрај тоа, покажува и силен антиинфламаторен ефект.


Ѓумбир. Одредени соединенија што ги содржи ѓумбирот, може да помогнат во намалување на крвниот притисок. Освен тоа, ѓумбирот го намалува и вкупното ниво на холестерол и спречува згрутчување во крвните садови, што е битно за намалување на ризикот од срцев удар.

Маслинов лист. Клинички е докажано дека маслиновиот лист помага при лекувањето на прехипертензијата и состојба на хипертензија 1. Според германските истражувачи најдобра доза за подобрување на здравјето на срцето е 500милиграми екстракт од маслинов лист.


Гинко. Гинкото обично се препорачува за подобрување на циркулација и подобро функционирање на мозокот, а истите тие својства го прават и добра билна алтернатива за спречување на хипертензија. Гинкото го подобрува кардиоваскуларното здравје бидејќи ги шири крвните садови и го намалува притисокот.


Фактите потврдуваат дека овие билки помагаат при покачен крвен притисок, но препорачливо е да се користат како дел од целокупниот пристап кон кардиоваскуларното здравје кое подразбира и балансирана исхрана, физичка активности и техники за намалување на стресот бидејќи е малку веројатно дека притисокот може да се регулира само со лековити средства без промена на начинот на живот.