Блокирање на увото со ушната маст

Запомнете, ушната маст сам по себе не е лоша. Ги чисти вашите уши и ги спречува да се заразат. Меѓутоа, ако се акумулира ушната маст, може да предизвика проблеми како што се иритација, чешање и губење на слухот. Безбедно е само да се исчисти надворешноста на вашите уши и да се користат капки или вода за омекнување на ушната маст. Секогаш треба да го контактирате вашиот давател на здравствена заштита за да ја отстраните ушната маст со помош на инструмент.

Нетретираното таложење на ушната маст може да доведе до губење на слухот, иритација, болка во увото, вртоглавица, зуење во ушите и други проблеми. Во повеќето случаи, импакцијата на ушната маст не е опасна и симптомите исчезнуваат со третман. Третманите за блокирање на ушната маст вклучуваат капки за омекнување на восокот или рачно отстранување во канцеларијата на вашиот давател на здравствена заштита.

Што е импакција на церумен?
„Импакција на церумен“ е медицински термин за блокада на ушната маст. Ушната маст (церумен) игра важна улога во здравјето на ушите. Ги чисти вашите уши и ги штити од прашина, нечистотија и инфекции.

И покрај многуте придобивки, ушната маст може да предизвика проблеми ако се акумулира премногу од него. Импакцијата на церумен може да резултира со болка во увото, чешање, зуење во ушите, губење на слухот или други проблеми. Кога е потребно, давател на здравствена заштита може да ви помогне со отстранување на ушната маст.

Кој има најголема веројатност да развие импактирана ушна маст?
Затнувањето на ушната маст може да се случи секому. Околу 10% од децата и 5% од возрасните го имаат.

Импактиран церумен е поверојатно да се појави кај луѓе кои:

Користете слушни помагала, приклучоци за уши или слушалки.
Имајте многу влакна на ушите.
Имате одредени кожни заболувања како егзема.
Ставете памучни брисеви или други предмети во нивните уши.
Се на возраст над 55 години.
Имаат пречки во развојот.
Имајте неоформени ушни канали кои го попречуваат природното отстранување на восокот.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на импакција на церумен?
Симптомите на погодената ушна маст може да вклучуваат:

Чувство на исполнетост во увото.
Болка во увото (болка во увото).
Губење на слухот, кое може да се влоши со текот на времето.
Ѕвонење во ушите (тинитус).
Чешање во ушите.
Исцедок или мирис што доаѓа од вашите уши.
Вртоглавица.
Што предизвикува акумулација на ушната маст?
Некои луѓе добиваат акумулација на ушната маст едноставно затоа што природно произведуваат повеќе ушна маст.

Можете исто така да добиете импакција на ушната маст ако:

Имате сува или тврда ушна маст.
Имате многу влакна на ушите.
Имате тесни ушни канали.
Често носите чепчиња за уши или слушни помагала.
Рутински користите памучни брисеви за чистење на ушите.

Што ќе се случи ако не се отстрани зафатениот ушен восок?
Ако не се лекува, прекумерната ушна маст може да предизвика влошување на симптомите на импакција на ушната маст. Овие симптоми може да вклучуваат губење на слухот, иритација на увото, тинитус и други проблеми. Натрупувањето на ушната маст исто така може да го отежне гледањето во увото, што може да резултира со недијагностицирани потенцијални проблеми.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира импакција на церумен?
Вашиот давател на здравствена заштита ќе изврши физички преглед. За време на оваа посета, тие ќе погледнат во вашите уши со посебен инструмент, наречен отоскоп, за да видат дали има акумулација на ушната маст.

Менаџмент и третман
Како да се ослободите од набиениот ушен восок?
Третманите со влијание на церумен вклучуваат методи и дома и во канцеларија, вклучувајќи:

Решенија кои го раствораат ушната маст.
Наводнување на ушите.
Отстранување на ушната маст во канцеларија.
Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита пред да пробате каков било третман.

Исчистете ги ушите правилно
Исчистете ја надворешната страна на увото со крпа за миење. После туширање или капење, исушете ги ушите колку што е можно повеќе.

Никогаш, под никакви околности, не треба да ставате ништо во ушниот канал – вклучувајќи памучни брисеви. Не само што користењето памучни брисеви може да го оштети тапанчето, туку може да ги поттикне и вашите уши да направат повеќе ушна маст. (Дознајте повеќе за тоа зошто треба да избегнувате памучни брисеви во „Дополнителни вообичаени прашања“ подолу.)

Користете раствори за растворање на ушната маст
Можете да користите церуменолитички раствори (решенија за растворање восок) во вашиот ушен канал. Овие решенија вклучуваат:

Солен раствор.
Масло за бебиња.
Глицерин.
Минерално масло.
Водород пероксид или капки за уши на база на пероксид (како Debrox®).
Со овие раствори, ставате неколку капки во заболеното уво и легнете на спротивната страна. На овој начин, растворот може да капе во заболеното уво. Овие масла треба да се користат умерено. Ако користите средство за отстранување на ушната маст без рецепт, следете ги дадените упатства.

Наводнување на ушите
Друга опција е наводнување или шприц на увото. Ова вклучува употреба на шприц за испирање на ушниот канал со вода или солен раствор. Општо земено, прво треба да го омекнете восокот со употреба на церуменолитички раствор. Потоа, нежно ќе го наводнете увото со шприц со сијалица.

Отстранување на ушната маст во канцеларија
Конечно, вашиот давател на здравствена заштита може рачно да ја отстрани ушната маст со помош на специјални инструменти. Тие може да користат церумен лажица, форцепс, наводнување или уред за вшмукување. Општо земено, овие постапки траат само неколку минути за да се завршат.

Превенција
Како можам да спречам акумулација на ушната маст?
Не ставајте ништо во вашите уши за да ги исчистите. Ако користите памучни брисеви, треба да ги користите само на надворешниот дел од увото. Ако давателот на здравствена заштита мора да го отстрани ушната маст од вашите уши повеќе од еднаш годишно, прашајте го што предлагаат за да го спречите создавањето на ушната маст.

Изглед / Прогноза
Што можам да очекувам ако имам влијание на церумен?
Иако импактираниот церумен е досаден и незгоден, тој обично не е опасен. Сепак, треба да се јавите кај давател на здравствена заштита ако забележите зафатени симптоми на ушната маст како болка во увото, вртоглавица или губење на слухот.

Некои луѓе произведуваат повеќе ушна маст од другите луѓе и можеби ќе треба рутински третмани за да го отстранат. Разговарајте со вашиот давател на услуги за начините за омекнување на ушната маст и за одржување на вашите уши здрави.

Живеење со
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Повикајте давател на здравствена заштита ако развиете симптоми на импакција на церумен, како што се болка во увото, чешање, тинитус, вртоглавица, губење на слухот или чувство на исполнетост во ушите.

Треба веднаш да побарате медицинска нега ако имате:

Треска.
Болка во увото што не исчезнува.
Одводнување што излегува од вашето уво (отореја).
Непријатен мирис доаѓа од вашето уво.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот давател на здравствена заштита?
Вашиот давател на здравствена заштита може да ви каже како да се ослободите од акумулацијата на ушната маст. Еве неколку прашања што можеби ќе сакате да ги поставите:

Дали моите уши создаваат прекумерна количина на ушна маст?
Како можам безбедно и темелно да ги исчистам моите уши?
Може ли да спречам акумулација на ушната маст?
Кои домашни лекови ги препорачувате?
Дали ми треба професионално отстранување на ушната маст?
Дали треба редовно да се отстранува ушната маст?
Дополнителни заеднички прашања
Може ли да користам памучни брисеви за отстранување на вишокот ушна маст?
Многу луѓе користат памучни брисеви за чистење на ушите. Но, истражувањата покажуваат дека памучните брисеви всушност можат да предизвикаат поголемо производство на ушна маст. Тоа е затоа што памучните брисеви ги стимулираат ситните влакна во внатрешноста на вашиот ушен канал. Кога ги стимулирате овие влакна, тие испраќаат пораки до жлездите во внатрешноста на вашиот ушен канал за да направат повеќе ушна маст.

Што друго треба да избегнувам кога третирам импакција на ушната маст?
Не користете уреди за вшмукување за домашна употреба (како што е Wax-Vac®). Тие не се ефикасни за повеќето луѓе и повеќето даватели на здравствени услуги не ги препорачуваат.

Свеќите за уши, кои се рекламираат како природен метод за отстранување на ушната маст, се неефикасни. Тие исто така може да предизвикаат повреди како што се изгореници на вашето надворешно уво и ушниот канал. Тие дури може да ви го продупчат (искинат) тапанчето.

Запомнете, ушната маст сам по себе не е лоша. Ги чисти вашите уши и ги спречува да се заразат. Меѓутоа, ако се акумулира ушната маст, може да предизвика проблеми како што се иритација, чешање и губење на слухот. Безбедно е само да се исчисти надворешноста на вашите уши и да се користат капки или вода за омекнување на ушната маст. Секогаш треба да го контактирате вашиот давател на здравствена заштита за да ја отстраните ушната маст со помош на инструмент.