Боксерска фрактура на раката-скршена коска

Фрактурите на боксер го добиваат своето име за тоа како обично се случуваат: удирање нешто силно со затворена тупаница. Тие се еден вид скршена коска, поточно коската во вашата рака што се поврзува со вашиот розов прст. Веројатно ќе треба да носите шина или гипс и да се одморите од спортот шест до осум недели.

Фрактурите на боксер го добиваат своето име за тоа како обично се случуваат: удирање нешто силно со затворена тупаница. Тие се еден вид скршена коска, поточно коската во вашата рака што се поврзува со вашиот розов прст. Веројатно ќе треба да носите шина или гипс и да се одморите од спортот шест до осум недели.

Што е фрактура на боксер?
Фрактура на боксер е фрактура на коска (скршена коска) во вашата рака. Тоа е еден вид на метакарпална фрактура.

Вашите метакарпали се коските во вашата рака кои ги поврзуваат коските на палецот и прстите (вашите фаланги) со вашиот зглоб. Можете да ги почувствувате вашите метакарпали со притискање на задниот дел од раката.

Фрактурата на боксер е петта метакарпална фрактура (коската што го поврзува вашиот розов прст со вашиот зглоб). Тоа се случува кога ќе го скршите вратот на метакарпалниот – крајот што ги спојува коските на прстите.

Веројатно ќе треба да носите само шина или гипс додека вашата коска заздравува по фрактура на боксер. Потешките фрактури бараат операција за поправка – особено ако имате други повреди.

Отворени наспроти затворени фрактури на боксер
Давателот на здравствена заштита ќе ја класифицира вашата фрактура како отворена или затворена. Ако имате отворена фрактура, коската ви се пробива низ кожата. На отворените фрактури обично им е потребно подолго заздравување и имаат зголемен ризик од инфекции и други компликации. Затворените фрактури се сè уште сериозни, но вашата коска не продира низ вашата кожа.

Раселени фрактури на боксер
„Преместен“ или „непоместен“ се повеќе зборови што ќе ги употреби вашиот провајдер за да ја опише вашата фрактура. Поместената фрактура значи дека парчињата од вашата коска се поместеле толку многу што се формирала празнина околу фрактурата кога вашата коска се скршила (коската е искривена и не е правилно наредена).

Непоместените фрактури сè уште се скршени коски, но фигурите не беа поместени доволно далеку за време на паузата за да не се усогласат. Поместените фрактури имаат многу поголема веројатност да бараат операција за да се поправат.

Колку се чести фрактурите на боксер?
Боксеровите фрактури се најчестата метакарпална фрактура. Тие се околу една четвртина од сите скршени метакарпали.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на фрактура на боксер?
Симптомите на фрактура на боксер вклучуваат:

Болка.
Оток.
Твојот розов прст што се вкрстува над или зад прстенестиот прст (ротациона деформација).
Нежност.
Тешкотии при движење или користење на раката.
Модринки или промена на бојата.
Што предизвикува фрактури на боксер?
Ударот или удирањето нешто силно со затворена тупаница (како фрустрација во ѕид) е најчеста причина за фрактури на боксер. Тие го добиваат своето име поради тоа што се вообичаена спортска повреда што ја доживуваат боксерите.

Ударот на задниот дел од раката може да предизвика и фрактура на боксер.

Кои се факторите на ризик за фрактури на боксер?
Секој може да ја скрши својата петта метакарпална коска. Некои групи луѓе имаат поголема веројатност да доживеат фрактури на боксер, вклучувајќи:

Луѓе на возраст од 10 до 40 години.
Спортисти кои играат физички спортови – особено борбени спортови како бокс или боречки вештини.
Луѓе кои имаат остеопороза.

Како се дијагностицираат фрактурите на боксер?
Давател на здравствена заштита ќе дијагностицира фрактура на боксер со физички преглед и рендген.

Тие веројатно ќе можат да почувствуваат или видат фрактура на боксер во вашата рака. Кажете му на вашиот давател на услуги што правевте пред да ја повредите раката или кога првпат забележавте симптоми.

Кои тестови ќе се направат за да се дијагностицира оваа состојба?
Вашиот провајдер ќе користи рендгенски снимки за да ги фотографира вашите коски за да потврди каде е скршен вашиот петти метакарпал и како изгледа фрактурата.

Тие, исто така, може да користат компјутерска томографија (КТ) за да направат 3Д слики од вашите коски и околното ткиво (особено ако ви треба операција).

Менаџмент и третман
Како се третираат фрактурите на боксер?
Вашиот провајдер ќе предложи третмани за да ви помогне да заздрават коските. Кои третмани ќе ви требаат зависи од тоа кој тип на фрактура на боксер имате и какви било други повреди што сте ги доживеале. Најчестите третмани вклучуваат:

Имобилизација
Ако фрактурата на боксерот е блага и вашите коски не се поместија далеку од своето место (ако не е поместена), можеби ќе ви треба само шина или гипс. На повеќето луѓе им е потребна имобилизација од три до шест недели. Ќе ви требаат рендгенски снимки за да бидете сигурни дека вашите коски заздравуваат правилно.

Затворено намалување
Потешките фрактури на боксер може да бараат затворена редукција за да се постават (реализираат) вашите коски. Вашиот провајдер физички ќе ја турка надворешната страна на вашата рака за да ги нареди вашите скршени коски. За да не почувствувате болка за време на процедурата, ќе добиете едно од следниве:

Локален анестетик за вкочанетост на областа околу вашата фрактура.
Седативи за опуштање на целото тело.
Општа анестезија за да ве натера да спиете низ процедурата.
По затвореното намалување, вашиот провајдер ќе ви ја стави раката во шина или гипс.

Операција на фрактура на боксер
На повеќето луѓе не им е потребна операција за фрактура на боксер.

Но, вашиот лекар може да предложи операција ако имате отворена фрактура, поместена фрактура или скршена фрактура (ако коската е скршена на повеќе од две места). Можеби ќе ви треба и операција ако повредата го оштетила ткивото, освен вашата коска. Поголема е веројатноста дека ќе ви треба операција ако фрактурата предизвика малротација (вашиот розов прст се префрла преку прстенот кога се обидувате да го свиткате).

Вашиот хирург ќе ги преуреди (постави) вашите коски во нивната правилна положба и потоа ќе ги зацврсти на место за да можат да заздрават и да растат заедно. Тие обично вршат внатрешна фиксација, што значи дека вашиот хирург ќе вметне метални иглички, завртки или плоча во вашата коска за да ја одржи на место. Можеби ќе ви требаат последователни процедури за да ги отстраните прицврстувачите откако ќе заздрави вашата коска.

Компликации на операција на фрактура на боксер
Најчестите компликации на операцијата на фрактура на боксер вклучуваат:

Малунион: Ова се случува кога вашите скршени коски не се наредени правилно додека заздравуваат.
Несоединување: Вашите коски можеби нема да растат повторно заедно целосно или воопшто.
Инфекција на коските (остеомиелитис): Ако имате отворена фрактура (коската се пробива низ вашата кожа), имате зголемен ризик од бактериска инфекција.
Вкочанетост: Луѓето кои доживуваат фрактура на боксер обично чувствуваат вкочанетост околу нивната скршена коска. Домашните вежби и работната терапија можат да помогнат да се намали вашата вкочанетост.
Синдром на акутен компартман (ACS): Зголемувањето на притисокот во вашите мускули може да ја спречи крвта да стигне до ткивото, што може да предизвика трајно оштетување на мускулите и нервите.

Колку брзо по третманот ќе се чувствувам подобро?
Можеби ќе бидат потребни неколку недели за да се подобрат симптомите. Болката треба да почне да се подобрува за неколку дена, но ќе бидат потребни околу шест недели за вашата коска да ја врати својата целосна сила.

Во зависност од тоа кој тип на имобилизација или операција ви треба за да ја поправите фрактурата на боксер, треба да можете повторно да започнете да ја движите раката за неколку недели.

Веднаш контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита ако почувствувате интензивна болка што не се подобрува.

Превенција
Како можам да го намалам ризикот од фрактура на боксер?
Следете ги овие општи безбедносни совети за да го намалите ризикот од повреда:

Никогаш не удирајте или удирате по ѕидови, под или други тврди површини кога сте лути или фрустрирани.
Секогаш носете го појасот.
Носете ја вистинската заштитна опрема за сите активности и спортови.
Следете план за исхрана и вежбање кој ви помага да го одржите доброто здравје на коските.
Разговарајте со вашиот лекар за тест за густина на коските ако сте постари од 50 години или ако имате семејна историја на остеопороза.

Прогноза
Што можам да очекувам ако имам фрактура на боксер?
Треба да закрепнете целосно ако имате фрактура на боксер.

Ќе ви треба работна терапија за да ја вратите силата и опсегот на движење на вашата рака.

Колку време е потребно за заздравување на фрактурата на боксер?
На повеќето луѓе им требаат месец или два за да закрепнат од фрактура на боксер. Колку време ви е потребно за да заздравите зависи од сериозноста на фрактурата и од тоа кои третмани ви се потребни.

Постојат многу фактори кои можат да влијаат на тоа колку време му е потребно на вашето тело да заздрави. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита или хирург за временска рамка што одговара на вашата специфична ситуација.

Дали ќе треба да пропуштам работа или училиште поради фрактура на боксер?
Можеби ќе треба да пропуштите работа или училиште додека вашата рака заздравува, особено ако фрактурата на боксерот е во вашата доминантна рака (раката што најчесто ја користите за да пишувате или правите други задачи).

Повеќето луѓе можат да продолжат со физичките активности (како спортување) по осум недели. Разговарајте со вашиот хирург или давател на здравствена заштита пред да продолжите со какви било физички активности, особено ако сте ја скршиле коската при одредена активност или спорт.

Кога треба да одам во собата за итни случаи?
Треба да посетите лекар што е можно поскоро ако мислите дека имате фрактура на боксер (или кој било друг вид на скршена коска). Одете во собата за итни случаи ако почувствувате некој од следниве симптоми:

Интензивна болка.
Не можете да ја движите раката или прстите како што обично можете.
Вашата рака изгледа значително поинаку.
Можете да ја видите вашата коска низ вашата кожа.
Оток.
Нови модринки кои се појавуваат истовремено со некој од овие други симптоми.
Кои прашања треба да му ги поставам на мојот давател на здравствена заштита?
Каков тип на фрактура имам?
Дали ќе ми треба операција?
Колку долго ќе треба да носам шина или гипс?
Кога е безбедно да се продолжи со физичките активности како спортување?
Дополнителни заеднички прашања
Може ли фрактурата на боксер да заздрави сама по себе?
Фрактурата на боксер нема да заздрави сама по себе. Давателот на здравствена заштита треба да ги дијагностицира и третира сите фрактури на коските. Ако имате нетретирана фрактура на боксер, имате многу поголем ризик од компликации како што е малунинг.

Малунион се случува кога скршената коска заздравува повторно заедно, но не во правилна положба или усогласување. Тоа може да го отежне користењето на вашиот пинки прст во иднина и ги зголемува шансите повторно да ја скршите таа коска во иднина.

Одете во собата за итни случаи веднаш штом ќе ја повредите раката и забележите какви било симптоми на фрактура на боксер. Дури и ако вашата коска не е скршена, давателот на здравствена заштита треба да ја испита и дијагностицира вашата повреда.

Фрактура на боксер е скршена коска во вашата рака. Фрактурите на боксер го добиваат своето име за тоа како обично се случуваат – удирање нешто силно со затворена тупаница. Тие се вообичаена спортска повреда, но може да се случат и кога удирате во ѕид или друга тврда површина кога сте лути или фрустрирани.

Досадно е да пропуштите неколкунеделни тренинзи, состаноци или други активности, но треба целосно да закрепнете по фрактура на боксер. Не ги игнорирајте симптомите како болка и оток во вашата рака – особено по повреда. Веднаш посетете давател на здравствена заштита за да добиете дијагноза. Колку побрзо дијагностицираат фрактура на боксер, толку побрзо вашата скршена метакарпална коска може да започне да заздравува.