Болен сексуален однос (диспареунија)

Медицинскиот термин за болен однос е диспареунија (dis-puh-ROO-nee-uh), дефинирана како постојана или повторлива болка во гениталиите која се јавува непосредно пред, за време или по сексот. Разговарајте со вашиот лекар ако имате болен однос. Третманите се фокусираат на причината и можат да помогнат да се елиминира или намали овој заеднички проблем.

Болниот однос може да се појави од причини кои се движат од структурни проблеми до психолошки проблеми. Многу жени имаат болен однос во одреден момент од животот.

Медицинскиот термин за болен однос е диспареунија (dis-puh-ROO-nee-uh), дефинирана како постојана или повторлива болка во гениталиите која се јавува непосредно пред, за време или по сексот. Разговарајте со вашиот лекар ако имате болен однос. Третманите се фокусираат на причината и можат да помогнат да се елиминира или намали овој заеднички проблем.

Симптоми
Ако имате болен однос, може да почувствувате:

Болка само при сексуален влез (пенетрација)
Болка при секое пенетрација, вклучително и ставање тампон
Длабока болка за време на потиснување
Болка од горење или болна болка
Мачна болка, која трае неколку часа по сексуалниот однос

Кога да одите на лекар
Ако имате повторливи болки за време на сексот, разговарајте со вашиот лекар. Лекувањето на проблемот може да помогне во вашиот сексуален живот, вашата емоционална интимност и вашата слика за себе.


Причини
Физичките причини за болен однос се разликуваат, во зависност од тоа дали болката се јавува при влез или со длабоко потиснување. Емоционалните фактори можат да бидат поврзани со многу видови на болни односи.

Влезна болка
Болката за време на пенетрацијата може да биде поврзана со низа фактори, вклучувајќи:

Нема доволно подмачкување. Ова е често резултат на недоволна предигра. Падот на нивото на естроген по менопаузата или породувањето или за време на доењето, исто така, може да биде причина.

Познато е дека одредени лекови влијаат на сексуалната желба или возбуда, што може да го намали подмачкувањето и да го направи сексот болен. Тие вклучуваат антидепресиви, лекови за висок крвен притисок, седативи, антихистаминици и одредени апчиња за контрацепција.

Повреда, траума или иритација. Ова вклучува повреда или иритација од несреќа, операција на карлицата, женско обрежување или исеченица направена за време на породувањето за да се зголеми породилниот канал (епизиотомија).
Воспаление, инфекција или нарушување на кожата. Инфекцијата во гениталниот дел или уринарниот тракт може да предизвика болен однос. Егзема или други проблеми со кожата во пределот на гениталиите исто така може да бидат проблем.
Вагинизам. Овие неволни грчеви на мускулите на вагиналниот ѕид може да ја направат пенетрацијата болна.
Проблем присутен при раѓање. Немањето целосно формирана вагина (вагинална агенеза) или развој на мембрана што го блокира вагиналниот отвор (неперфориран химен) може да предизвика диспареунија.

Длабока болка
Длабоката болка обично се јавува со длабока пенетрација. Можеби е полошо на одредени позиции. Причините вклучуваат:

Одредени болести и состојби. Списокот вклучува ендометриоза, пелвична инфламаторна болест, пролапс на матката, ретровертна матка, миома на матката, циститис, синдром на нервозно дебело црево, дисфункција на карличниот под, аденомиоза, хемороиди и цисти на јајниците.
Операции или медицински третмани. Лузни од операција на карлицата, вклучително и хистеректомија, може да предизвикаат болен однос. Медицинските третмани за рак, како што се зрачење и хемотерапија, може да предизвикаат промени кои го прават сексот болен.

Емоционални фактори
Емоциите се длабоко испреплетени со сексуалната активност, така што тие можат да играат улога во сексуалната болка. Емоционалните фактори вклучуваат:

Психолошки прашања. Анксиозноста, депресијата, загриженоста за вашиот физички изглед, стравот од интимност или проблеми во врската може да придонесат за ниско ниво на возбуда и како резултат на непријатност или болка.
Стресот. Мускулите на карличниот под имаат тенденција да се затегнуваат како одговор на стресот во вашиот живот. Ова може да придонесе за болка за време на сексуалниот однос.
Историја на сексуална злоупотреба. Не секој со диспареунија има историја на сексуална злоупотреба, но ако сте биле малтретирани, тоа може да игра улога.
Може да биде тешко да се каже дали емоционалните фактори се поврзани со диспареунија. Почетната болка може да доведе до страв од повторлива болка, што го отежнува опуштањето, што може да доведе до поголема болка. Можеби ќе почнете да избегнувате секс ако го поврзете со болка.

Дијагноза
Медицинската евалуација за диспареунија обично се состои од:

Темелна медицинска историја. Вашиот давател на здравствена заштита може да праша кога започнала вашата болка, каде ве боли, како се чувствувате и дали се случува со секој сексуален партнер и секоја сексуална положба. Вашиот провајдер може да се распраша за вашата сексуална историја, хируршка историја и породување.

Не дозволувајте срамот да ве спречи да одговорите искрено. Овие прашања даваат индиции за причината за вашата болка.

Карличен преглед. За време на карличен преглед, вашиот лекар може да провери дали има знаци на иритација на кожата, инфекција или анатомски проблеми. Тој или таа може да се обиде да ја лоцира вашата болка со примена на нежен притисок на вашите гениталии и карличните мускули.

Може да се изврши и визуелен преглед на вашата вагина, со помош на инструмент наречен спекулум за одвојување на вагиналните ѕидови. Некои жени кои имаат болен однос имаат и непријатност за време на карличен преглед. Можете да побарате да го прекинете испитот ако е премногу болен.

Други тестови. Ако вашиот лекар се сомнева во одредени причини за болен однос, тој или таа може да препорача и ултразвук на карлицата.
Повеќе информации
Карличен преглед
Ултразвук
Третман
Опциите за третман варираат во зависност од причината за болката.

Лекови
Ако инфекција или медицинска состојба придонесува за вашата болка, лекувањето на причината може да го реши вашиот проблем. Промената на лекови за кои е познато дека предизвикуваат проблеми со подмачкувањето, исто така, може да ги елиминира вашите симптоми.

За многу жени во постменопауза, диспареунија е предизвикана од несоодветно подмачкување што произлегува од ниските нивоа на естроген. Често, ова може да се третира со локален естроген кој се нанесува директно на вагината.

Управата за храна и лекови го одобри лекот оспемифен за лекување на умерена до тешка диспареунија кај жени кои имаат проблеми со вагинално подмачкување. Оспемифен делува како естроген на вагиналната обвивка.

Недостатоците се дека лекот може да предизвика топли бранови, а носи ризик од мозочен удар, згрутчување на крвта и рак на слузницата на матката (ендометриум).

Друг лек за ублажување на болниот однос е прастеронот (Интрароза). Тоа е капсула што ја ставате во вагината секој ден.

Други третмани
Одредени немедицински терапии, исто така, може да помогнат при диспареунија:

Терапија за десензибилизација. Учите вежби за вагинална релаксација кои можат да ја намалат болката.
Советување или секс терапија. Ако сексот е болен подолго време, може да имате негативен емоционален одговор на сексуалната стимулација дури и по третманот. Ако вие и вашиот партнер сте ја избегнале интимноста поради болен однос, можеби ќе ви треба помош за подобрување на комуникацијата со партнерот и враќање на сексуалната интимност. Разговорот со советник или сексуален терапевт може да помогне во решавањето на овие проблеми.

Когнитивната бихејвиорална терапија, исто така, може да биде корисна за промена на шемите и однесувањата на негативните мисли.

Начин на живот и домашни лекови
За да помогнете со болка за време на сексот, вие и вашиот партнер би можеле да се обидете да:

Променете ги позициите. Ако имате остра болка за време на потиснувањето, обидете се со различни позиции, како на пример да бидете на врвот. Во оваа позиција, можеби ќе можете да ја регулирате пенетрацијата до длабочина што ви е добро.
Комуницирајте. Разговарајте за тоа што се чувствува добро, а што не. Ако ви треба вашиот партнер да оди бавно, кажете го тоа.
Не брзајте. Подолгата предигра може да помогне да се стимулира вашето природно подмачкување. Може да ја намалите болката со одложување на пенетрацијата додека не се почувствувате целосно возбудени.
Користете лубриканти. Личен лубрикант може да го направи сексот поудобен. Пробајте различни брендови додека не најдете некој што ви се допаѓа.