Болка во градите- од остар убод до жаречко печење-која е опасна?!

Болката во градите се појавува во многу форми, почнувајќи од остар убод до досадна болка. Понекогаш болката во градите се чувствува дробење или печење. Во одредени случаи, болката патува нагоре по вратот и во вилицата, а потоа се шири кон грбот или надолу едната или двете раце. Многу различни проблеми може да предизвикаат болка во градите. Најопасни по живот причини го вклучуваат срцето или белите дробови. Бидејќи болката во градите може да се должи на сериозен проблем, важно е веднаш да побарате медицинска помош.

Болката во градите се појавува во многу форми, почнувајќи од остар убод до досадна болка. Понекогаш болката во градите се чувствува дробење или печење. Во одредени случаи, болката патува нагоре по вратот и во вилицата, а потоа се шири кон грбот или надолу едната или двете раце.

Многу различни проблеми може да предизвикаат болка во градите. Најопасни по живот причини го вклучуваат срцето или белите дробови. Бидејќи болката во градите може да се должи на сериозен проблем, важно е веднаш да побарате медицинска помош.

Болката во градите може да се чувствува различно во зависност од тоа што го предизвикува симптомот. Честопати, причината нема никаква врска со срцето – иако не постои лесен начин да се открие без да се посети лекар.

Болка во градите поврзана со срцето
Болката во градите често се поврзува со срцеви заболувања. Но, многу луѓе со срцеви заболувања велат дека имаат блага непријатност што всушност не би ја нарекле болка. Непријатност во градите поради срцев удар или друг срцев проблем може да се чувствува како:

Притисок, исполнетост, печење или стегање во градите.
Здробена или горлива болка која се шири на грбот, вратот, вилицата, рамената и едната или двете раце.
Болка која трае повеќе од неколку минути, се влошува со активност, исчезнува и се враќа или варира во интензитет.
Скратен здив.
Ладна пот.
Вртоглавица, зашеметеност или слабост.
Зголемени отчукувања на срцето.
Гадење или повраќање.

Други видови на болка во градите

Може да биде тешко да се каже дали болката во градите е поврзана со срцето или предизвикана од нешто друго. Обично, болката во градите е помалку веројатна поради срцев проблем ако се случи со:

Кисел вкус или чувство дека храната повторно влегува во устата
Проблеми со голтање
Болка која се подобрува или влошува кога ја менувате положбата на телото
Болка која се влошува кога длабоко дишете или кашлате
Нежност кога ги туркате градите
Болка која продолжува многу часови
Класичните симптоми на горушица – болно, чувство на печење зад градната коска – може да бидат предизвикани од проблеми со срцето или стомакот.

Кога да одите на лекар
Ако имате нова или необјаснета болка во градите или мислите дека имате срцев удар, веднаш јавете се на итна медицинска помош. Не ги игнорирајте симптомите на срцев удар. Ако не можете да добиете брза помош или возило за итна помош да дојде кај вас, нека ве вози сосед или пријател до најблиската болница. Возете се само ако немате друга опција.

Причини поврзани со срцето
Примери за причини за болка во градите поврзани со срцето вклучуваат:

Ангина. Ова е болка во градите предизвикана од слаб проток на крв во срцето. Ова често е предизвикано од таложење на дебели наслаги на внатрешните ѕидови на артериите кои носат крв до срцето. Овие наслаги ги стеснуваат артериите и го ограничуваат снабдувањето со крв на срцето, особено за време на физичка активност.
Срцев удар. Срцев удар е резултат на блокиран проток на крв во срцевиот мускул, често од згрутчување на крвта. Ангина може да биде главниот симптом што се чувствува за време на срцев удар.
Аортна дисекција. Оваа опасна по живот состојба ја вклучува главната артерија која води од срцето, наречена аорта. Ако внатрешните слоеви на овој крвен сад се разделат, крвта е принудена помеѓу слоевите и може да предизвика пукање на аортата.
Воспаление на кесичката околу срцето, наречено перикардитис. Оваа состојба обично предизвикува остра болка која се влошува при вдишување или лежење.

Дигестивни причини
Болката во градите може да биде предизвикана од нарушувања на дигестивниот систем, вклучувајќи:

Горушица. Ова е болно, чувство на печење зад градната коска. Тоа се случува кога желудочната киселина се мие од желудникот во цевката што го поврзува грлото со желудникот. Таа цевка се нарекува хранопроводник.
Нарушувања на голтањето. Проблемите со хранопроводникот може да го отежнат, па дури и болно голтањето.
Проблеми со жолчното кесе или панкреасот. Камењата во жолчката или воспалението на жолчното кесе или панкреасот може да предизвикаат стомачна болка која се шири на градите.
Мускулите и коските причини
Некои видови на болка во градите се поврзани со повреди и други проблеми кои влијаат на структурите што го сочинуваат ѕидот на градниот кош. Овие услови вклучуваат:

Костохондритис. Во оваа состојба, ‘рскавицата на ребрата, особено’ рскавицата што ги спојува ребрата со градната коска, станува воспалена и болна.
Болни мускули. Синдромите на хронична болка, како што е фибромијалгија, може да предизвикаат долготрајна болка што влијае на мускулите на градниот кош.
Повредени ребра. Модринка или скршено ребро може да предизвика болка во градите.
Причини поврзани со белите дробови
Многу проблеми со белите дробови може да предизвикаат болка во градите, вклучувајќи:

Згрутчување на крвта во белите дробови, наречено белодробна емболија. Згрутчувањето на крвта што се заглавува во белодробната артерија може да го блокира протокот на крв во ткивото на белите дробови

Воспаление на мембраната што ги покрива белите дробови, наречено плеврит. Оваа состојба предизвикува болка во градите која се влошува кога вдишувате или кашлате.
Колабирано белодробно крило. Болката во градите поради колабирано белодробно крило обично започнува ненадејно. Може да трае со часови. Обично предизвикува отежнато дишење. Колабирано белодробно крило се јавува кога воздухот истекува во просторот помеѓу белите дробови и ребрата.
Висок крвен притисок во белодробните артерии, наречен пулмонална хипертензија. Оваа состојба влијае на артериите кои носат крв до белите дробови. Може да предизвика болка во градите.

Други причини
Болката во градите може да биде предизвикана и од:

Напад на паника. ко имате периоди на интензивен страв со болка во градите, може да имате напад на паника. Симптомите на напад на паника вклучуваат и забрзано чукање на срцето, забрзано дишење, многу потење, отежнато дишење, гадење, вртоглавица и страв од умирање. Може да биде тешко да се направи разлика помеѓу срцев удар и напад на паника. Секогаш барајте лекарска помош ако не сте сигурни за причината за болката во градите.

Херпес зостер. Оваа состојба може да предизвика интензивна болка и појас на плускавци од грбот наоколу до пределот на градниот кош.
.