Болка во грлото – ран симптом на рак на штитната жлезда

Исто така, испакнатината на вратот (топче) која може да биде болен, со тек на време се зголемува и може да да поместувате со прсти.

Стручњаците откриваат дека болка во грлото која не престанува ни по три недели, може да биде симптом за рак на штитната жлезда.

Карциномот на штитната жлезда главно се јавува кај лица на возраст од 30 до 60 години, а жените почесто боледуваат од оваа болест, во споредба со мажите. Штитната жлезда (тироидеа) го регулира процесот како телото ја користи енергијата и нејзиното правилно функционирање е неопходно за здравјето на целиот организам, а кога нејзините клетки ќе почнат абнормално да растат, доаѓа до заболување.

Еден од главните симптоми на рак на штитната жлезда е болка во глрото која трае долго и не може да се излекува.

Исто така, испакнатината на вратот (топче) која може да биде болна, со тек на време се зголемува и може да да поместувате со прсти.

Други симптоми на рак на штитната жлезда се отечени жлезди на вратот, болка во вратот, отежнати голтање и дишење, мутација на гласот подолга од три недели и дијареа.

При вакви симптоми, неопходна е итна лекарска консултација, за понатамошни испитувања.