Болка во клиторисот (клитородинија)

Болка во клиторисот (или клитородинија) е кога клиторисот гори, боцка или пулсира поради повреда, инфекција или оштетување на областа. Повеќето причини за болен клиторис се лекуваат со лекови, физикална терапија или промени во животниот стил.

Болка во клиторисот (или клитородинија) е кога клиторисот гори, боцка или пулсира поради повреда, инфекција или оштетување на областа. Повеќето причини за болен клиторис се лекуваат со лекови, физикална терапија или промени во животниот стил.

Болката во клиторисот (или клитородинија) може да го наруши вашиот секојдневен живот и да ги направи болни работи како туширање, секс или одење. Ако ја имате оваа состојба, може да почувствувате печење, чешање или болни сензации во областа на вулвата (надворешна вагинална област). Повеќето причини за болен клиторис се многу излечиви. Најчести причини за болка во клиторисот се инфекции, повреди и состојби на кожата. Вашиот давател на здравствена заштита може да дијагностицира болка во клиторисот за време на испитот и да препорача најдобар третман врз основа на вашите симптоми.

Што е болка во клиторисот?
Болката во клиторисот обично се јавува кога вашиот клиторис или вулвата (вашите надворешни гениталии) се оштетени или повредени. Вашиот клиторис е орган за задоволство што се наоѓа во предниот дел на вашата вагина и на врвот на уретрата (дупката од која мочате). Содржи илјадници сетилни нерви, од кои некои се протегаат повеќе од 5 инчи во вашето тело. Допирањето и стимулирањето на вашиот клиторис може да предизвика сексуална возбуда или оргазам.

Многу жени или луѓе на кои им е доделена жена при раѓање (AFAB) доживуваат болка во клиторисот што се влошува за време на секс или со активности како што се пешачење или возење велосипед. Луѓето ја опишуваат болката како печење, пулсирање или болка. Вашиот давател на здравствена заштита може да дијагностицира клитородинија (медицински термин за болка во клиторисот) за време на прегледот. Повеќето случаи на болка во клиторисот се благи и се лекуваат. Тоа ретко е знак за сериозна здравствена состојба.

Можни причини
Како се чувствува болката во клиторисот?
Вашиот клиторис е многу чувствителен бидејќи содржи илјадници нерви. Болката во клиторисот може да биде блага или силна и да се јавува секојдневно или да доаѓа и да си оди во зависност од тоа што правите. Типот на болка варира од личност до личност, но може да го наруши вашиот секојдневен живот.

Некои од зборовите што се користат за да се опише болката во клиторисот се:

Печење или печење.
Мачна или боли.
Чешање.
Прободување или пукање.
Често, болката се чувствува низ целиот генитален регион или во карлицата.

Одредени активности како носење тесна облека, мочање и туширање може да ја влошат вашата болка. Вежбањето, одењето или седењето подолго време може да стане тешко. Многу луѓе со клитородинија избегнуваат сексуални односи и имаат проблеми со интимните односи.

Ако болката во клиторисот е предизвикана од инфекција, може да имате симптоми како треска, треска или болки во телото. Во ретки случаи, тоа е знак за итна медицинска помош. Побарајте итна нега ако имате висока температура, зголемен пулс или ослабувачка болка во стомакот, карлицата или долниот дел на грбот.

Кои се причините за болен клиторис?
Многу работи можат да предизвикаат болен клиторис. Еден од најчестите се кератинските бисери, кои се случуваат кога нормалните секрети на вашиот клиторис се претвораат во тврда супстанција слична на песок. Овие секрети помагаат вашата клиторична хауба (парчето кожа што го опкружува клиторисот) да се движи слободно. Кератинските бисери го спречуваат тоа да се случи, што може да предизвика прекумерно триење и триење на вашиот клиторис.

Некои од другите причини за болка во клиторисот се:

Сексуална траума: Повредата на вашата вагина од сексуална злоупотреба или груб секс може да предизвика болка во клиторисот.
Вагинална инфекција: Инфекции кои влијаат на вашата вагина како што се инфекции на уринарниот тракт (ИУТ), бактериска вагиноза (БВ) или габична инфекција.
Траума на областа: Траумата на областа која не е предизвикана од секс може да вклучува повреди од вагинално породување или операција.
Сексуално преносливи инфекции (СПИ): Многу од најчестите СПИ може да доведат до болка во клиторисот.
Осип или други кожни заболувања: состојби како лишаи склерозус или лишаи планус може да предизвикаат болка во клиторисот.

Компресија на нервите: Ова се случува кога нервите околу вашиот клиторис се држат под напнатост или цврсто влечени.
Иритација на кожата: Вашиот клиторис може лесно да се иритира. Хемикалии или мириси кои се наоѓаат во сапуни, лосиони или производи за лична хигиена може да ги иритираат вашите надворешни гениталии.
Други здравствени состојби: Одредени медицински состојби кои влијаат на вашиот централен нервен систем може да предизвикаат болка во клиторисот. Некои примери се дијабетес, артритис и мултиплекс склероза.
Вулводинија е слична состојба која предизвикува болка во надворешните гениталии. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви ја дијагностицира оваа состојба ако не може да се најде причина за болка во клиторисот.

Нега и третман
Како се дијагностицира болката во клиторисот?
Вашиот давател на здравствена заштита дијагностицира болка во клиторисот со физички преглед и дискусија за вашите симптоми. Тие ќе ви поставуваат прашања за вашата болка, сексуално здравје и медицинска историја. За време на прегледот на вашата вулварна област, тие може да побараат од вас да ја оцените вашата болка. Тие може да земат примерок од течност од вашата вагина за да тестираат за инфекција. Често, осип или промени на кожата околу вашиот клиторис се доволни за да се дијагностицира кожна состојба или инфекција.

Како се лекува болката во клиторисот?
Третманот за болка во клиторисот зависи од причината. Некои од третманите може да вклучуваат:

Антибиотици за лекување на инфекции вклучувајќи одредени СПИ и некои кожни осип.
Антифунгални средства за габични инфекции и одредени осип.
Физикална терапија за мускулите на карличниот под.
Сексуална терапија и советување.
Олеснувачи на болка како ацетаминофен или ибупрофен.
Антидепресиви (лекови за депресија и анксиозност) за нервна болка.
Антиконвулзиви (лекови кои ги контролираат нападите) за нервна болка.
Практикување поблаг секс или нанесување ладна облога на областа после секс.

Кога да се јавите на лекар
Кога давателот на здравствена заштита треба да ја третира болката во клиторисот?
Контактирајте со вашиот давател на здравствена заштита ако имате блага до умерена болка во клиторисот што не исчезнува или го нарушува вашиот секојдневен живот. Вашиот провајдер ќе ја испита вашата област на вулвата и ќе разговара за вашите симптоми, како и за можните причини за тие симптоми.

Веднаш повикајте го вашиот добавувач ако почувствувате некој од следниве симптоми:

Треска која трае повеќе од три дена.
Невообичаен вагинален исцедок или вагинално крварење (не е поврзано со менструацијата).
Постојана и силна болка во вагината или карличниот регион.
Тешкотии со дишењето, забрзано чукање на срцето или чувство на вртоглавица.