БРУКСИЗАМ-стискање и чкртање со забите-нарушување кое може да донесе последици по здравјето

Бруксизам (BRUK-siz-um) е состојба во која ги мелете, чкртате или стегате забите. Ако имате бруксизам, може несвесно да ги стегате забите кога сте будни (буден бруксизам) или да ги стегнете или мелете за време на спиењето (спиен бруксизам). Бруксизмот при спиење се смета за нарушување на движењето поврзано со спиењето. Луѓето кои ги стискаат или мелат забите (брукс) за време на спиењето имаат поголема веројатност да имаат други нарушувања на спиењето, како што се 'рчењето и паузите во дишењето (апнеја при спиење).

Бруксизам (BRUK-siz-um) е состојба во која ги мелете, чкртате или стегате забите. Ако имате бруксизам, може несвесно да ги стегате забите кога сте будни (буден бруксизам) или да ги стегнете или мелете за време на спиењето (спиен бруксизам).

Бруксизмот при спиење се смета за нарушување на движењето поврзано со спиењето. Луѓето кои ги стискаат или мелат забите (брукс) за време на спиењето имаат поголема веројатност да имаат други нарушувања на спиењето, како што се ‘рчењето и паузите во дишењето (апнеја при спиење).

Лесниот бруксизам може да не бара третман. Меѓутоа, кај некои луѓе, бруксизмот може да биде чест и доволно тежок за да доведе до нарушувања на вилицата, главоболки, оштетени заби и други проблеми.

 

Бидејќи можеби имате бруксизам при спиење и не сте свесни за тоа додека не се развијат компликации, важно е да ги знаете знаците и симптомите на бруксизмот и да барате редовна стоматолошка нега.

Знаците и симптомите на бруксизам може да вклучуваат:

Мелење или стискање заби, што може да биде доволно гласно за да го разбуди вашиот партнер за спиење
Заби кои се скршени, исечени или опуштени
Излитена забна глеѓ, изложувајќи ги подлабоките слоеви на вашиот заб
Зголемена болка или чувствителност на забите
Уморни или затегнати мускули на вилицата или заклучена вилица што не се отвора или затвора целосно
Болка или болка во вилицата, вратот или лицето
Болка која се чувствува како болка во увото, иако всушност не е проблем со вашето уво
Досадна главоболка која започнува во слепоочниците
Оштетување од џвакање на внатрешната страна на образот
Нарушување на сонот

Кога да одите на лекар
Посетете го вашиот стоматолог или лекар ако имате некој од симптомите наведени погоре или имате други грижи за вашите заби или вилица.

Ако забележите дека вашето дете чкрипи со забите – или има други знаци или симптоми на бруксизам – задолжително спомнете го тоа на следниот преглед на вашето дете.

Причини
Лекарите не разбираат целосно што предизвикува бруксизам, но тоа може да се должи на комбинација на физички, психолошки и генетски фактори.

Будниот бруксизам може да се должи на емоции како што се анксиозност, стрес, лутина, фрустрација или напнатост. Или тоа може да биде стратегија за справување или навика за време на длабока концентрација.
Бруксизмот при спиење може да биде активност на џвакање поврзана со спиењето поврзана со возбудувања за време на спиењето.


Фактори на ризик
Овие фактори го зголемуваат ризикот од бруксизам:

Стресот. Зголемената анксиозност или стрес може да доведе до крцкање на забите. Така може и лутината и фрустрацијата.
Возраст. Бруксизмот е вообичаен кај малите деца, но обично исчезнува до зрелоста.
Тип на личност. Ако имате тип на личност што е агресивен, конкурентен или хиперактивен може да го зголемите ризикот од бруксизам.
Лекови и други супстанции. Бруксизмот може да биде невообичаен несакан ефект на некои психијатриски лекови, како што се одредени антидепресиви. Пушењето тутун, пиењето пијалоци со кофеин или алкохол или користењето рекреативни дроги може да го зголеми ризикот од бруксизам.
Членови на семејството со бруксизам. Бруксизмот при спиење има тенденција да се појавува во семејствата. Ако имате бруксизам, другите членови на вашето семејство исто така може да имаат бруксизам или негова историја.
Други нарушувања. Бруксизмот може да биде поврзан со некои ментални здравствени и медицински нарушувања, како што се Паркинсонова болест, деменција, гастроезофагеален рефлукс (ГЕРБ), епилепсија, ноќни стравови, нарушувања поврзани со спиењето, како што се апнеја при спиење и нарушување на вниманието/хиперактивност (АДХД) .


Компликации
Во повеќето случаи, бруксизмот не предизвикува сериозни компликации. Но, тешкиот бруксизам може да доведе до:

Оштетување на забите, реставрации, коронки или вилица
Главоболки од типот на тензија
Тешка болка во лицето или вилицата
Нарушувања кои се јавуваат во темпоромандибуларните зглобови (ТМЗ), лоцирани веднаш пред вашите уши, што може да звучи како кликнување кога ја отворате и затворате устата