Чај од зеленчук за намалување на киселоста во организмот

Еден од принципите на алкалната исхрана со која се намалува киселоста во организмот вели доколку огладнеме помеѓу оброците треба да се напиеме чај од зеленчук

Чајот од зеленчук е хранлив пијалак кој ќе ви помогне да го одржите постојано нивото на енергија. Подгответе го во поголема количина затоа што можете да го пиете во текот на денот наместо чај и кафе.

Потребни состојки:

  • 2 литри вода
  • 3 моркови
  • 1 сладок компир (батат)
  • целер (стебло)
  • 2 кромида
  • 1 праз
  • 2 компири
  • 3 чешниња лук
  • 6 зрна црн пипер
  • 1 ловоров лист
  • мало врзопче магдонос
  • морска сол
  • маслиново масло, за сервирање

Начин на приготвување: Додека го подготвувате зеленчукот, ставете ја водата да зоврие. Морковите и слаткиот компир излупете ги и исечкајте ги на покрупни парчиња. Целерот исечкајте го грубо. Излупете го кромидот и исечете го на четвртинки. Исечете го долниот крај на празот и тргнете го на страна, па потоа исечкајте го празот на покрупни парчиња. Компирите исечете ги на четвртинки. Штом ќе зоврие водата додадете го зеленчукот, лукот, црниот пипер и ловоровиот лист. Листовите од магданос исечкајте ги и оставете ги настрана, а стебленцата грубо исечкајте ги и додадете ги во зеленчукот. Покријте и намалете го огнот, па гответе 30 минути.

Процедете го зеленчукот и оставете го настрана, а течноста сочувајте ја. Кога ќе сакате да се напиете од чајот од зеленчук, подгрејте и посолете. Послужете со малку сечкани листови од магдонос и по желба додадете малку маслиново масло.