Чајот од лист од смоква помага да се намали нивото на триглицеридите во крвта

Освен што листот од смоква може да се консумира сиров, може и да се исуши, а од сушените листови се прави чај.

Исто како и плодовите на смоквата, исто и листот има употребна вредност, а покрај тоа и лековити својства. Освен што листот од смоква може да се консумира сиров, може и да се исуши, а од сушените листови се прави чај.

Некои од лековитите својства на листот од смоква се:

  • Помага за дијабетес– доколку личностите кои боледуваат од дијабетес консумираат листови од смоква може да ја намалат потребата на организмот за инсулин
  • Намалување на нивото на триглицериди-консумацијата на лист од смоква, исто така, постепено го намалува складирањето на маснотии во организмот и ја намалува опасноста од срцеви болести и дебелина
  • Помага кај кардиоваскуларните проблеми-чајот од лист од соква доколку се консумира редовно, превенира срцеви заболувања и го намалува крвниот притисок
  • Ги намалува тегобите од бронхитисот

Подготовка на чај од лист од смоква

Здрави и зелени листови од смоква се мијат и се сушат на темно и ладно место, каде има добра циркулација на воздухот. Откако ќе се исушат се дробат и се чуваат во стаклена тегла.

За подготовка на една шољичка чај потребни се 200 мл. Врела вода и една лажичка сушен лист од смоква. Препорачана дневна доза се до три шољички.