Чекан-прсти!-многу честа состојба на прстите

Ако имате чекан-прсти, вашите погодени прсти изгледаат како постојано да се свиткани. Поточно, чекан се случува кога врвот на прстот е насочен надолу, а средината се свиткува. Чеканите обично се развиваат во вториот зглоб на вашите помали прсти (не на палецот).

Чеканите прсти се случуваат кога нешто ги притиска вашите прсти и ги турка од место. Со текот на времето, мускулите и тетивите на прстите се стегаат, замрзнувајќи ги прстите во завиткана форма. Подијатар ќе предложи домашни третмани за исправување на прстите. Само тешки случаи бараат операција.

Што се чекан-прсти?
Чекан прсти се промени во зглобовите на прстите поради кои тие се насочени нагоре наместо да лежат рамно. Тие се еден од најчестите проблеми со стапалата.

Ако имате чекан-прсти, вашите погодени прсти изгледаат како постојано да се свиткани. Поточно, чекан се случува кога врвот на прстот е насочен надолу, а средината се свиткува. Чеканите обично се развиваат во вториот зглоб на вашите помали прсти (не на палецот).

Благиот чекан можеби нема да влијае на вашата способност за одење или користење на стапалото, но ако не се лекува, може да стане доволно лош за да го замрзне вашиот прст во неговата завиткана форма. Тешките случаи може да направат вашите прсти да изгледаат како да се заглавени во форма V наопаку. Некои луѓе мислат дека погодените прсти имаат форма на чекан, од каде што го добиваат своето име.

Посетете педијатар ако забележите какви било промени на вашите стапала или прсти, особено ако чувствувате симптоми како болка, вкочанетост или проблеми со одењето. Тие ќе предложат третмани за управување со симптомите, за поправка на чекан и ќе им помогнат на вашите прсти да се вратат во нивната вообичаена форма.

Видови чекан-прсти
Подијатрите ги групираат чеканите во три различни типа врз основа на нивната тежина:

Флексибилни прсти со чекан: сè уште можете да ги свиткате и да ги движите зафатените прсти, но почнува да се формира забележлива навива или чекан.
Полу-цврсти чекани: Вашите зафатени прсти се значително вкочанети или тешко се отвиткуваат.
Цврсти чекани: Најнапредните чекани се замрзнуваат во свиткана положба. Воопшто нема да можете да ги одвиткате прстите на нозете. Крутите чекани имаат поголема веројатност да бараат операција.

Колку се чести чекан прстите?
Чеканите се вообичаени. Експертите проценуваат дека чеканот е до 20% од сите проблеми со стапалата и глуждовите.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на чекан?
Обично можете да видите чекан. Веројатно ќе можете да забележите еден или повеќе прсти на нозете кои изгледаат повиткани од вообичаено – особено во споредба со другите прсти.

Други симптоми на чекан може да вклучуваат:

Болка (обично на врвот на зафатените прсти или топката на стапалото).
Проблеми со движењето на зафатените прсти.
Пченка и калуси се формираат на врвот на зафатените прсти.
Оток.
Промена на бојата на кожата.

Што ги предизвикува чекан-прстите?
Чеканите прсти се случуваат кога нешто ги турка вашите прсти од положбата подолго време. На крајот, мускулите и тетивите на вашите стапала и прсти се прилагодуваат на необичната, тесна положба и се затегнуваат. Ако тој дополнителен притисок трае доволно долго, вашите мускули и тетиви може да се затегнат толку многу што не можете да ги поместите прстите од завитканата положба.

Главните причини за чекани вклучуваат:

Носење чевли што не се вклопуваат: чевлите кои се премногу тесни (имаат мала кутија на прстите) или немаат доволно поддршка за лакот може да ги принудат вашите прсти во неприродна положба. Луѓето кои носат високи потпетици и децата кои продолжуваат да носат чевли што ги надминале може да развијат прсти од чекан.
Имате високи стапала или рамни стапала: Природната форма на вашето стапало може да направи поголема веројатност да развиете чекани.
Имате долги прсти: Ако вашите прсти се природно подолги од вообичаеното, тие можеби немаат доволно простор во вообичаените ширини или големини на чевлите. Ова може да изврши дополнителен притисок врз нив и да предизвика чекани.
Одредени здравствени состојби: Секоја состојба што ги погодува вашите стапала и прсти може да предизвика чекан. Луѓето со дијабетес или ревматоиден артритис може да имаат зголемен ризик.
Пандузи: шипките може да ги туркаат вашите прсти надвор од усогласеноста и да извршат дополнителен притисок врз нив.

Дијагноза и тестови
Како давателите на здравствени услуги дијагностицираат чекан-прсти?
Подијатар ќе ги дијагностицира прстите со чекан со физички преглед на стапалото и прстите. Тие ќе ги прегледаат вашите прсти и зглобови. Тие ќе ги допрат и ќе ги придвижат вашите прсти за да видат како се движат вашите зглобови. Кажете му на вашиот педијатар кои типови на чевли ги носите најчесто и ако забележите дека некои видови обувки ги подобруваат или влошуваат симптомите како болка. Вашиот педијатар може да побара од вас да стоите или да одите со или без чевлите.

Можеби ќе ви треба рендген на стапалото за да ги фотографирате коските на стапалото и прстите.

Менаџмент и третман
Што се третмани со чекан?
Вашиот педијатар ќе предложи третмани за ублажување на притисокот врз зафатените прсти и ќе им даде простор да се вратат во нивната природна положба, вклучувајќи:

Промена на обувките: Префрлувањето на чевли со широки, длабоки кутии за прсти може да го намали притисокот од вашите прсти. Можеби ќе можете да користите уред за истегнување за да ги проширите чевлите што веќе ги поседувате.

Менаџмент и третман
Што се третмани со чекан-прсти?
Вашиот педијатар ќе предложи третмани за ублажување на притисокот врз зафатените прсти и ќе им даде простор да се вратат во нивната природна положба, вклучувајќи:

Промена на обувките: Префрлувањето на чевли со широки, длабоки кутии за прсти може да го намали притисокот од вашите прсти. Можеби ќе можете да користите уред за истегнување за да ги проширите чевлите што веќе ги поседувате.
Влошки и лепење селотејп: перничињата за прсти кои се продаваат без рецепт (OTC) ја ублажуваат областа околу вашите прсти за да го ублажат притисокот. Вашиот провајдер може да предложи да користите медицинска лента за да ги држите вашите прсти во правилна положба.
Ортотични помагала: Ортотичките средства се влошки за чевли што ги поддржуваат вашите стапала и ги одржуваат вашите прсти во правилна положба. Можеби ќе ви требаат ортотични средства без рецепт или влошки направени по нарачка. Вашиот провајдер може да предложи да поставите и растојание помеѓу вашите засегнати прсти.
Олеснувачи на болка: Нестероидните антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) ја намалуваат болката и отокот. Не земајте НСАИЛ повеќе од 10 дена по ред без да разговарате со вашиот провајдер.
Вежби за прсти: Вашиот педијатар може да предложи вежби или истегнувања кои ќе им помогнат на вашите прсти да останат во правилна усогласеност.
Операција: Вашиот педијатар обично ќе препорача операција само ако другите третмани не ги ублажат вашите симптоми или ако одењето е исклучително болно. Вашиот провајдер или хирург ќе ви кажат кој тип на операција ќе ви треба и што да очекувате.

Што ќе се случи ако не ги третирате чеканит-прстите?
Нетретираните чекани може да станат доволно силни за да влијаат на вашата рамнотежа или начинот на одење (вашето одење). Овие посериозни симптоми се ретки и треба да се подобрат штом лекарот-подијатар ќе ги дијагностицира и лекува чеканите.

Превенција
Како да спречите појава на чекан-прсти?
Носењето, удобни, добро прилагодени чевли е најдобриот начин да се спречи појавата на чекан. Во принцип, следете ги овие совети за да најдете удобни чевли кои правилно се вклопуваат во вашите стапала:

Избегнувајте чевли со тесни, зашилени врвови – особено ако цврсто се вклопуваат на вашите прсти.
Дури и ако ја знаете вашата големина, обидете се со неколку пара чевли за да бидете сигурни дека најдобро одговарате. Обележените големини на чевли не се секогаш исти помеѓу брендовите и стиловите.
Седнете, стојте и шетајте во нови чевли пред да ги купите. Погрижете се да не ве боли движење или положба, штипкање или туркање на прстите.
Обидувањето чевли на крајот од денот може да ви даде попрецизно вклопување (стапалата природно отекуваат малку во текот на денот и се поголеми подоцна во текот на денот отколку првото нешто наутро).

Може ли да се исправи чекан-прст?
Да, повеќето случаи на чекани добро реагираат на третманот. Може да потрае неколку недели по започнувањето на третманот за да се видат какви било промени во вашите погодени прсти. Но, држете се до тоа. Исправувањето на чекан бара време и трпение. Разговарајте со вашиот педијатар ако се чувствувате дека симптомите се влошуваат или не гледате никакви подобрувања по неколку недели.

Како можам да го исправам мојот чекан-прст по природен пат?
Терминот „природен“ нема одредена медицинска дефиниција, но повеќето луѓе со чекан може да ги третираат без операција. Запомнете, нема ништо „неприродно“ во тоа да ви треба операција за лекување на која било медицинска состојба, вклучително и чекан. Најдобар третман за вас е оној кој делува и ве враќа на вашата вообичаена рутина.

Дали чекан-прстите ќе исчезнат сами?
Повеќето чекани нема да исчезнат сами од себе. Можно е флексибилните или полуцврстите чекани да се исправат без третман. На пример, ако забележите дека се развива чекан и веднаш ги промените видовите на чевли што ги носите, вашите прсти може да се откачат без друг третман.

Но, не го оставајте здравјето на вашите стапала на случајноста. Посетете педијатар или давател на здравствена заштита ако мислите дека можеби имате чекан. Медицинскиот професионалец треба да дијагностицира и третира какви било промени во вашите стапала, особено ако искусувате симптоми како болка или вкочанетост.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот доктор?
Можеби ќе сакате да го прашате вашиот давател на здравствена заштита:

Што го предизвикува чеканот?
Кои третмани ќе ми требаат?
Кога би препорачале операција?
Кои видови чевли се најдобри за моите стапала?