Четири појави кои ниту науката не може да ги објасни

Стара теорија на Фројд е дека соновите претставуваат израз на нашите несвесни желби, но ниту еден од современите психолози не го следи Форјд во денешните истражувања.

Често немаме одговор на одредени прашања, но некои секојдневни појави ниту научниците не можат да ги објаснат.

ЗЕВАЊЕ

Чинот на зевање експертите ги збунува од две причини. Првата е затоа што изгледа како и да не служи на целта. Размислете, кога увствувате дека ќе зевате, спречете го зевањето и што се случува? Дали нешто ве боли или нешто друго се случува? Не, ништо значано не се случува. Втор факт кој ги збунува научниците е заразната природа на зевањето. Обрнете внимание, ако веќе не сте – сте почнале за зевате и набрзо сите во вашата околина почнуваат да зеваат.

Првичните истражувања ја засташувале тезата дека ниското ниво на кислород во крвта е тригер за зевањето, па потоа главното тврдење било дека зевањето може да го намали внесот на кислород. Постои дури и теорија деја зевањето претставува начин телото да ја контролира температурата на мозокот. Но, научниците се уште немаат одговор зошто зевањето е заразно и зошто зеваме сами од себе.

ПЛАЦЕБО ЕФЕКТ

Очигледно е како плацебото функционира – пациент се жали на мачнина, лекарот му дава шеќерна таблета и му вели дека тоа ќе го излекува. Тој престанува да се грижи за стомачните проблеми и така го смирува желудникот. Нејасно е дали плацебо ефектот е воопшто реален, имајќи го предвид верувањето дека повеќето опоравување се поврзани со ефектот, кој може да биде објаснет со природните телесни лековити способности. Досега ниту една теза не го објаснува овој феномен, кој последниве години е се повеќе застапен.

СОНОВИ

Стара теорија на Фројд е дека соновите претставуваат израз на нашите несвесни желби, но ниту еден од современите психолози не го следи Форјд во денешните истражувања. Други теории сугерираат дека сонувањето е начин нашиот мозок да формулира нови идеи, со употреба на случани мисли. Најчудно од се претставуваат се повеќето докази, кои покажуваат колку влијание на соништата доаѓаат однадвор, а не одвнатре од главта. Звуците и мирисот исто така може да влијаат на содржината на соништата.

ЗОШТО ЦРВЕНЕЕМЕ?

Едно од објаснувањата зошто црвенееме лежи во начинот на смирување и поднеувањето на доминантни челви во општеството. Но, ова и нема некоја смисла ако се земе предид дека буквално сите црвенееме, не важно дали сме или не сме доминантни, а целиот процес се случува прилично ненамерно. Други стручњаци, црвенилото го објаснуваат со изразување на бес, а не на срам. Овие научници го застапуваат мислењето дека сите помалку сме нарцисоидни, и кога некој јавно ќе не посрами, црвенееме оти сме бесни.