Чили пиперчиња: Лути убијци на ракот

Истражувањата докажуваат дека главната состојка во лутите пиперчиња, капсаицинот, ги убива клетките на ракот

Капсаицин е состојка која прави пиперките да имаат лут вкус. Токму таа состојка ги уништува малигните клетки, а со самото тоа го спречува настанувањето на тумори. Кога капсацицинот доаѓа во допир со малигната клетка, тој ја уништува нејзината мембрана и создава рецептори кои ги контролираат супстанциите кои влегуваат и излегуваат од клетката, како што се натриумот и калциумот. Кога капсаицинот ќе се помеша со овие моќни рецептори, малигната клетка се уништува, покажуваат истражувањата.

Кога капсаицинот доаѓа во допир со малигната клетка, тој ја уништува нејзината мембрана и создава рецептори кои ги контролираат супстанциите кои влегуваат и излегуваат од клетката

Меѓу другите бенефити кои лутите пиперчиња ги имаат по здравјето е и тоа што влијаат позитивно врз намалување на холестеролот и триглицеридите  и спречуваат згрутчување на крвта. Црвената боја на чили пиперчињата е доказ за присуство на бета-каротинот или провитамин А, а топлината која ја создаваат при јадењето поттикнува трошење на дополнителни калории, што резултира со губење на вишокот килограми. Некои истражувања покажуваат дека чили пиперчињата доколку редовно се наоѓаат на вашата трпеза може да спречат и дијабетес тип 2.