Чувар куќа и мед за хемороиди, желудник, тироидеа и цисти

Чувар куќа може да се користи за лечење на висока температура и грозница, против крварење во носот, за регулирање на крвниот притисок, за јакнење на метаболизмот и за детоксикација.

Чувар куќа е зимзелена билка која расте меѓу 15 и 20 сантиметри и заради својата прилагодливост е распространета насекаде низ светот. За нејзината лековитост се знае уште од минатото, а тајната лежи во нејзиниот хемиски состав. Чувар куќа содржи јаболкова киселина, мравја киселина, танини и калциум цитрат, кои имаат антисептички, противвоспалителни и диуретски својства. Иако најшироко е прифатена нејзината лековитост во случаите со инфекциите на ушите, сепак нејзината примена е многу поширока.

Чувар куќа може да се користи за лечење на висока температура и грозница, против крварење во носот, за регулирање на крвниот притисок, за јакнење на метаболизмот и за детоксикација.

Доколку се измеша со мед, тогаш се добива вистински рецепт за здравје. Мешавината може да се користи како лек за хемороиди, за тироидеа, за имунитет, за полипи, за болки во желудникот, за миоми на матката, за менструални болки, за цисти на дојката и за детоксикација на организмот.

Рецепт за подготвување на чувар куќа и мед

  • 300 грама згмечени листови чувар куќа
  • 750 грама ливадски мед
  • Еден лимон
  • Една лажичка сода бикарбона

Лимонот се лупи и се става во вода во која има една лажичка сода бикарбона. Се остава да отстои еден час, па се сече на парчиња, се додаваат и листовите чувар куќа и се мелат заедно во блендер. Мешавината се цеди низ газа, а на сокот што ќе се добие му се додава медот и се меша со дрвена лажица. Мешавината се чува во фрижидер.