Aлкохолот и еректилната дисфункција

Еректилната дисфункција е неможност да се добие или одржи ерекција доволно цврста за сексуална активност.Конзумирањето голема количина алкохол во краток временски период, како што е една вечер, може да предизвика промени што го отежнуваат ерекцијата

Еректилната дисфункција е неможност да се добие или одржи ерекција доволно цврста за сексуална активност.Конзумирањето голема количина алкохол во краток временски период, како што е една вечер, може да предизвика промени што го отежнуваат ерекцијата

Процесот на добивање ерекција е сложен и ги вклучува вашите:

мозокот
хормони
крвни садови
нерви
Конзумирањето алкохол може да влијае на сите овие делови од вашето тело и може да придонесе за развој на ЕД.

Конзумирањето голема количина алкохол во краток временски период, како што е една вечер, може да предизвика промени што го отежнуваат ерекцијата. Овие промени може да се случат во вашите:

нервен систем
нивоа на хормони
циркулација
Хроничното (долгорочно) прекумерно консумирање алкохол може да предизвика трајно оштетување на вашите крвни садови и нерви.

Алкохолот влијае на метаболичките процеси и прекумерната доза може да доведе до недостаток на кислород во организмот

Прочитајте додека подлабоко разгледуваме како алкохолот придонесува за ЕД.

Како алкохолот може да предизвика ЕД?
Добивањето ерекција е сложен процес, а ЕД може да се појави ако има проблем за време на кој било чекор.

Сексуалните мисли или стимулацијата на пенисот го активираат парасимпатичниот нервен систем и ослободувањето на невротрансмитери од нервите во пенисот. Овие невротрансмитери ги релаксираат мускулите во артериите на пенисот, што го зголемува протокот на крв за 20 до 40 пати.

Краткорочни причини за ЕД
Привремена неможност да се постигне ерекција може да се случи по консумирање на секаков вид алкохол.

Според една студија од 2018 година, краткорочното консумирање алкохол го потиснува вашиот централен нервен систем и го забавува преносот на информации помеѓу вашиот мозок и пенисот. Ова може да доведе до намалена чувствителност на пенисот.

Алкохолот е диуретик, што значи дека дехидрира и го зголемува мокрењето. Дехидрацијата може да доведе до зголемено ниво на хормонот ангиотензин, кој ги стеснува крвните садови. Ангиотензин може да го ограничи протокот на крв во пенисот.

Според постарите истражувања од 1998 година и поновите студии за животни, алкохолот исто така може да доведе до пад на циркулирачките нивоа на тестостерон. Недостатокот на тестостерон го ограничува производството на азотен оксид, кој е клучната молекула која ги релаксира крвните садови во вашиот пенис.

Хронични ефекти на алкохолот
Хроничното консумирање големи количини алкохол може да ги оштети вашите нерви, да го зголеми ризикот од кардиоваскуларни болести и да ги оштети крвните садови, а сето тоа може да влијае на вашата способност за ерекција.

Преглед на студии од 2021 година откри значајна врска помеѓу редовното консумирање алкохол и ЕД.

Дисфункција на нервниот систем
Според прегледот од 2020 година, некаде од 16 до 73 проценти Доверлив извор на хронични корисници на тешки алкохол доживуваат дисфункција на автономниот нервен систем. Најчестиот симптом е ЕД. Вашиот автономен нервен систем во голема мера ги контролира функциите кои се несвесни.

Кардиоваскуларни болести и оштетување на крвните садови
Добро е докажано дека ЕД е тесно поврзана со кардиоваскуларни болести. Доверлив извор

Според прегледот од 2018 година, лесното до умерено пиење е поврзано со помал ризик од кардиоваскуларни болести, додека големата потрошувачка е поврзана со зголемена кардиоваскуларна смртност.

Студија од 2018 година покажа дека големата консумација на алкохол го зголемува ризикот од развој на висок крвен притисок. Високиот крвен притисок е фактор на ризик за сексуална дисфункција.

Резултатите од студиите на луѓе и животни сугерираат дека прекумерното пиење е поврзано со оштетување на крвните садови.


Дали откажувањето од алкохол може да предизвика еректилна дисфункција?
Синдромот на откажување од алкохол се развива кога личноста која многу пие одеднаш престанува да пие. Тоа е поврзано со кардиоваскуларни симптоми како што е висок крвен притисок што потенцијално може да ја попречи способноста за ерекција.

Други вообичаени симптоми на повлекување вклучуваат:

потреси
анксиозност
гадење
повраќање
главоболки
висок крвен притисок
раздразливост
конфузија
Симптомите обично започнуваат 6 до 12 часа по последниот пијалок и обично се најтешки по 48 до 72 часа.

Иако намалувањето на внесот на алкохол може да предизвика краткорочни симптоми кои придонесуваат за ЕД, тоа најверојатно ќе го подобри вашето сексуално здравје на долг рок.

Во една студија од 2022 година на 104 луѓе со нарушување на употребата на алкохол и ЕД, 88,5 проценти покажале подобрувања во ЕД по 3 месеци неконзумирање алкохол.

Други ефекти на алкохолот врз сексуалната функција
Алкохолот може да влијае на сексуалната функција кај луѓето од сите полови на различни начини.

Студија од 2021 година во Индија опфати 100 учесници кои беа категоризирани како мажи со синдром на зависност од алкохол. Истражувачите откриле дека 48 учесници имале сексуална дисфункција. Од тие 48:

87,5 проценти пријавиле помал сексуален нагон
79,1 отсто имале дисфункција на сексуална возбуда
58 проценти имале ЕД
54 проценти изјавиле дека имаат потешкотии да постигнат оргазам

Консумацијата на алкохол исто така може:

одложување на ејакулацијата
зголемете го сексуалниот нагон со умерени количини алкохол, но намалете го сексуалниот нагон со големи количини на алкохол


Кај жените, алкохолот може:

доведува до сувост на вагината
го отежнуваат оргазмот
зголемување на сексуалната желба со мали количини на алкохол, но намалување на сексуалната возбуда со големи количини на алкохол

Кога да одите на лекар
Повремено доживување на ЕД е нормално и нема причина за загриженост. Тоа може да се случи ако сте пиеле или сте чувствувале стрес или вознемиреност.

Сепак, добра идеја е да посетите лекар ако станува редовен проблем. Понекогаш ЕД може да биде знак за основна здравствена состојба како висок крвен притисок.

Исто така, добра идеја е да посетите лекар ако мислите дека можеби имате проблем со алкохолот. Знаците на нарушување на употребата на алкохол вклучуваат:

пиејќи сам и во тајност
губење на интерес за други активности освен за пиење
желба за алкохол
искусувајќи симптоми на повлекување
правејќи го пиењето приоритет пред другите обврски
пиење наутро
неможност да се контролира количината на алкохол што ја консумирате
алкохолот придонесува за финансиски или семејни проблеми.


 
Конзумирањето алкохол може да придонесе за развој на ЕД со:

забавување на вашиот централен нервен систем
предизвикувајќи дехидрација
намалување на нивото на тестостерон
Долготрајното консумирање алкохол може да доведе до оштетување на вашите крвни садови и нерви.

Нормално е да се доживее ЕД одвреме-навреме, особено кога пиете.

Ако редовно имате проблем со одржување на ерекцијата кога сте трезни или откако сте пиеле само мали количини алкохол, добро е да посетите лекар за да ја исклучите основната здравствена состојба.