Дали бебињата се идеален фитнес тренер за мајката

Грижата за бебето вклучува многу физичка активност како што се носење, играње и хранење, што може да помогне да се зголеми нивото на фитнес на родителите.

Чувството на сигурност е најважно за време на бременоста оти идните мајки се изложени на многу силни емоции.

Промените на телото, исто така, се битен сегмент за несигурноста оти рекламите сугерираат дека бремените жени имаат само мало стомаче и дека изгледаат совршено. Затоа не е чудно што нормалните жени се чувствуваат како бојлер од 300 литри.

Препораката од гинекологот е бремената жена да добие најмногу 14,5 килограми, но со оглед на тоа што секој метаболизам не е ист, во реалноста се случува мајките да качат и по повеќе од 25 килограми.

Ако се придодаде и задолжителното отекување на телото, секако,дека жената нема да изгледа како убавиците од телевизија. Нужно е чувството за сигурност да се врати со сознанието дека бременоста има повисока цел и дека кога ќе се роди бебето тоа ќе ви биде најдобриот фитнес тренер што бргу ќе ве врати во првобитниот изглед.

Бебињата и грижата за нив навистина можат да бидат одлична форма на физичка активност за родителите, но не може да се каже дека ги прават идеални фитнес тренери. Еве неколку причини зошто:

  1. Физичка Активност: Грижата за бебето вклучува многу физичка активност како што се носење, играње и хранење, што може да помогне да се зголеми нивото на фитнес на родителите.

  1. Мотивација и Сила: Родителите честопати треба да бидат физички активни и да имаат сила за да се справат со барањата на бебето, што може да ги мотивира да останат во добра форма.
  2. Временски Ограничувања: Поради грижа за бебето, родителите честопати немаат време за традиционални фитнес програми, па така барањето начини за вежбање дома со бебето може да биде решение.

Сепак, иако грижата за бебето може да биде добар начин за одржување на физичката форма, професионалните фитнес тренери имаат специјализирано знаење и тренинг за да помогнат на луѓето да постигнат специфични фитнес цели.

Неспиењето во грижата за бебето може значително да влијае на здравјето на мајката, придонесувајќи за слабеење и пад на имунитетот на неколку начини:

  1. Метаболички Промени: Непосредната последица од недостатокот на сон е промена на метаболизмот. Недоволниот сон може да го зголеми нивото на хормонот грелин, кој го стимулира апетитот, и да го намали нивото на лептин, кој го регулира ситоста. Ова може да доведе до зголемен внес на калории и потенцијално зголемување на телесната тежина.
  2. Хормонални Промени: Неспиењето може да ги наруши хормоните што се поврзани со стресот, како што е кортизолот. Високото ниво на кортизол може да го поттикне складирањето на маснотии во телото, особено во абдоминалниот дел.
  3. Имунолошки Систем: Недоволниот сон го слабее имунолошкиот систем, што го прави телото поранливо на инфекции и болести. Истражувањата покажуваат дека хроничниот недостаток на сон може да го намали бројот на белите крвни зрнца, кои се клучни за борба против инфекциите.

  1. Енергетско Ниво: Ниското ниво на енергија поради недостатокот на сон може да ја намали физичката активност, што исто така може да придонесе за зголемување на телесната тежина.
  2. Психичко Здравје: Недоволниот сон може да доведе до психички проблеми како што се депресија и анксиозност, што понатаму може да влијае на физичкото здравје и на одржување на здрави навики во исхраната и вежбањето.

Соодветниот сон е клучен за одржување на здравјето и благосостојбата, особено за мајките кои се грижат за новороденчиња. Важно е да се најдат начини за подобрување на квалитетот на сонот, како што се делегирање на обврските, барање помош од партнерот или семејството, и создавање на мирна и релаксирана средина за спиење.