Дали болката во грло е типичен симптом на КОВИД-19?

До денес не е забележано по кој редослед овој симптом се јавува по инфекцијата SARS-CoV-2, додека се знае дека кај другите респираторни болести тоа е еден од првите симптоми бидејќи вирусот ќе влезе преку нос или грло во организмот.

Симптомите на болеста може да бидат различни, а дали болката во грлото е еден од нив?

 

Може, но е само од еден од симптомите кои може да се развие како последица од инфекцијата. Некои симптоми сепак се многу почести.

ДАЛИ БОЛНОТО ГРЛО Е ВООБИЧЕН СИМПТОМ НА ИНФЕКЦИЈАТА?

Според пишувањата на струката, симптомите кои се јавуваат може да се разликуваат од лице до лице, а болното грло е еден од нив. До денес не е забележано по кој редослед овој симптом се јавува по инфекцијата SARS-CoV-2, додека се знае дека кај другите респираторни болести тоа е еден од првите симптоми бидејќи вирусот ќе влезе преку нос или грло во организмот.

Секако станува збор за чест симптом на болеста КОВИД-19, а една студија која е направена на барање на Светската здравствена организација, спроведена во Кина, открила податок дека само 13,9 проценти од 55.000 заразени пациенти, како симптом пријавиле и болка во грлото. И други две студии откриле слични податоци.

КОИ СЕ ОСТАНАТИТЕ СИМПТОМИ И ПРЕДУПРЕДУВАЧКИ ЗНАЦИ?

Според експертите од СЗО, чести симптоми на КОВИД-19 се:

 • Температура
 • Кашлица
 • Замор

Со болка во грлото, еднакво ретко се јавуваат и симптоми како:

 • Краток здив
 • Главоболка
 • Болка во телото
 • Треска
 • Течење на нос
 • Проблеми со дигестијата
 • Губење на осетот за мирис и вкус

Важно е да имате предвид дека за овој вирус и болеста се уште се учи, а токму поради тоа симптомите може да се менуваат и може нови да се откријат.

КОВИД-19 ИЛИ НАСТИНКА И ГРИП?

Доколку ве боли грлото и имате други симптоми на респираторни болести, како да знаете што е во прашање? Едноставно е – тестирајте се на КОВИД-19. Постојат и други фактори кои може да откријат за која болест се работи.

КОВИД-19. Симптомите се развиваат постапно, а најчест е зголемена телесна температура, кашлица и замор. Останатите симптоми не се јавуваат толку често.

НАСТИНКА. Симптомите исто така се развиваат постапно, а рани симптоми се болно грло и течење на нос. Температура може да се јави, но многу ретко.

ГРИП. Симтомите нагло се јавуваат, а многу се слични на КОВИД-19 болеста. Сепак, оние вообичаени се треска, главоболка, болка во телото, оние кои се ретки при инфекција со новиот коронавирус.

ШТО ДА НАПРАВИТЕ АКО ИМАТЕ ЗАГРИЖУВАЧКИ СИМПТОМИ

Ако мислите дека имате КОВИД-19, следете ги овие чекори:

 • Останете дома. Излезете надвор само ако ви е потребна медицинска помош. Дистанцирајте се од другите колку тоа е можно.
 • Повикајте лекар: Кажете му ги вашите симптоми и тој ќе ви даде информации како да се грижите за себе додека сте болни и да ве упати на тестирање.
 • Следете ги симптомите: Повеќето луѓе можат да се опорават од болеста дома, но сепак кај 1 до 5 лица се развиваат тешки симптоми. Ако симптомите се влошат, веднаш повикајте лекар.