Дали детергентите за миење садови имаат негативен ефект врз имунолошкиот систем

Член на Турската национална асоцијација за алергија и клиничка имунологија. Озге Атај предупреди дека многу болести се поврзани со штетни хемикалии кои навлегуваат преку мали пукнатини во цревата и дека тие го насочуваат вниманието кон детергентите за миење садови.

Член на Турската национална асоцијација за алергија и клиничка имунологија. Озге Атај предупреди дека многу болести се поврзани со штетни хемикалии кои навлегуваат преку мали пукнатини во цревата и дека тие го насочуваат вниманието кон детергентите за миење садови.

Во врска со ефектите на детергентите за миење садови врз имунолошкиот систем, Атај рече: „Во една студија спроведена во Швајцарија, беа испитани ефектите на хемикалиите во детергентите за миење садови врз нашиот имунолошки систем и тие покажаа дека алкохолот етоксилати во детергентите за миење садови, доколку стигнат до цревата. . без соодветно испирање, тоа ќе предизвика значителни проблеми во имунолошкиот систем. Овие болести вклучуваат воспалителна болест на цревата, дигестивни проблеми, метаболички синдром, дебелина, алергиски болести, па дури и рак“. тaa рече.

Изјавувајќи дека машините за миење садови многу години се користат во домовите, кафетериите, кафулињата и рестораните, како од индустриски така и од домашен тип, и го олеснуваат животот, Атај рече: потрошени. ги искористи неговите изјави.

„Остатоците од детергент ги оштетуваат епителните клетки кои спречуваат вируси и бактерии да влезат во телото“

Атај, турски научник проф. д-р. Осврнувајќи се на истражувањето спроведено од Чезми Акдис и нејзините пријатели во Швајцарија, таа рече дека се испитани ефектите на хемикалиите во детергентите за миење садови врз нашиот имунолошки систем.

Наведувајќи дека покажале дека ако алкохолните етоксилати во лакови стигнат до цревата без доволно испирање, тие ќе предизвикаат значителни проблеми во имунолошкиот систем, Атај рече:

„Тие открија дека ако остатоците од детергентот и средството за плакнење не се отстранат целосно по сушењето, тие можат да останат на површината на садовите и да предизвикаат воспалителни болести на цревата, како што се улцеративен колитис кај луѓето, метаболички синдром, дебелина, алергиски болести, па дури и развој на рак. , и што е најважно, тие можат да го оштетат екосистемот. Исто така, забележано е дека остатоците од детергент или средство за плакнење предизвикуваат разни системски заболувања со тоа што предизвикуваат оштетување на епителните клетки кои делуваат како заштитна бариера и спречуваат вируси и бактерии да влезат во телото.

„Особено негативно влијае на дигестивниот систем“
Објаснувајќи дека штетното влијание на детергентите за миење садови биле оценети во лабораториски услови, Атај рече дека како резултат на истражувањето, алкохолните етоксилати се виновникот што го нарушува интегритетот на бариерата и дека оваа супстанца е нејонски сурфактант кој е широко користен. . во детергенти и особено осветлувачи.

Наведувајќи дека другите компоненти како што се лимонската киселина и натриум куменсулфонат не влијаат на бариерата за интегритет на епителните клетки, Атај рече дека ако дозволената стапка на алкохол етоксилат е различна, оваа супстанца предизвикува многу оштетувања на гените и протеините, особено на дигестивниот систем.

„Хемикалите треба да се регулираат во согласност со здравјето на луѓето“


Истакнувајќи ја важноста од дистрибуција на хемикалии во средството за плакнење и детергенти во согласност со здравјето на луѓето и нивното разгледување од надлежните институции, Атај рече: „Особено при индивидуална употреба, со цел да се минимизираат можните остатоци од детергент и средство за плакнење со дополнително плакнење, користете ги машините во во согласност со упатствата за употреба и за да се прочистат остатоците од детергентот, машините мора да се исчистат од одредени остатоци. Корисно ќе биде да се чистат повремено и да се даде предност на природни производи.“

Извор:https://www.researchgate.net/profile/Ozge-Atay

Целиот извор:ТУКА