Дали е изненадување: Мажите тешко ги поднесуваат раскинувањата и се врзуваат за жената после секс

Резултатите од истражувањата покажале дека разведените мажи почесто се разболуваат за разлика од оние кои се во брак, додека жените се тие кои по разводот водат поголема грижа за себе

Мислењата во однос на однесувањето на мажите паднаа во вода, во моментот кога по четиригодишно истражување Брајан Александар и психологот Лари Јанг ја напишаа книгата: „The chemistry between us: Love, sex, and the science of attraction“, каде откриваат помалку познати факти за посилниот пол, кои можеби се и изненадување!, пренесува „Гламур“.

  1. Мажите тешко ги поднесуваат раскинувањата

Иако филмовите не учат дека ова не е точно, науката вели поинаку. Вазопресин е хормонот, кој влијае по прекинот мажот да се затвори во себе и да страда. Дури и не го прифаќа друштвото на машки пријатели, за разлика од жените кои побрзо го преболуваат прекинот зашто од почеток имаат пријателки околу себе со кои зборуваат за се. Резултатите од некои истражувања дури и наведуваат дека разведените мажи почесто се разболуваат за разлика од оние кои се во брак, додека жените се тие кои по разводот повеќе се грижат за себе.

Мажите често зборуваат за секс без емоции, но некако го запомнуваат вашиот мирис на телото, бојата на очите и, верувале или не, изгледот на спалната соба

  1. Мажите се врзуваат за жена после секс

Горенаведениот хормон вазопресин и окситоцин се главните виновници за ова! Мажите често зборуваат за секс без емоции, но некако го запомнуваат вашиот мирис на телото, бојата на очите и, верувале или не, изгледот на спалната соба.

  1. Мозокот ве уверува дека тој е ваше дете

Ова звучи малку одвратно! Кога жената ќе стане мајка, нејзиниот мозок почнува да лачи окситоцин, кој е одговорен за мајчинските чувства и желбата да се грижи за детето. Идентична реакција во вашиот мозок, исто така, се јавува и после секс. Ова е причината зошто жената секогаш чувствува потреба да се грижи за нејзиниот маж.

Со текот на времето, страста постепено избледува
  1. Големина е важна

Пенисот не служи само за продолжување на видот, а неговата големина е многу важна за задоволство на жената. Истражувањата покажале дека големината е важна, бидејќи стимулацијата влијае на ослободување на окситоцин.

  1. Љубовта создава зависност, а не сексот

Со текот на времето, страста постепено избледува. Во мозокот, степенот на воодушевување кон одредено лице се менува. Ова се случува затоа што рецепторот за допамин во мозокот на крајот се навикнува на тоа чувство и наместо еуфорија или страст, чувствувате потреба за тоа лице како зависник од хероин.