Дали готвењето со фритези на топол воздух е здраво?

Популарниот метод на готвење може да ви помогне да ги намалите мастите без да го изгубите вкусот и текстурата на вашата омилена храна. Сонувате за пржено пилешко, а помфритот ве опушта. За жал, она што вашето срце го сака не е секогаш добро за здравјето на вашето срце. Што треба да прави љубител на пржена храна?

Популарниот метод на готвење може да ви помогне да ги намалите мастите без да го изгубите вкусот и текстурата на вашата омилена храна. Сонувате за пржено пилешко, а помфритот ве опушта. За жал, она што вашето срце го сака не е секогаш добро за здравјето на вашето срце. Што треба да прави љубител на пржена храна?

Можеби размислувате да додадете пржење за воздух во гаџетот на вашите кујнски гаџети, но дали пржењето на воздух е здраво?

„Пржењето на воздух е поздрава опција бидејќи суштински ги елиминира додадените масла“, потврдува регистрираната диететичарка Јулија Зумпано, РД, ЛД.

Но, што е пржење на воздух и како функционира?

И покрај името, фритезерите технички не пржат храна. Замислете ги како мини печки за конвекција. Овие апарати на маса користат вентилатор за да дуваат топол воздух околу корпата што ја содржи вашата храна. Резултат: Помфрит, зеленчук и друга храна која брзо се крцка однадвор, додека останува влажна одвнатре.

Можете да користите пржење со воздух за да готвите речиси сè, како макарони и сирење, па дури и с’море, но може да се користи и за храна како зеленчук и пилешко.

И да бидеме фер, пржење со воздух нема совршено да ја симулира текстурата на помфрит варен во тенџере со топла маст. Но, тоа ќе ве приближи до тој крцкав исход отколку печењето или варењето на храната на пареа.

„Пржењето во воздух ја создава одличната крцкава текстура што ја барате, без никакво масло“, вели Зумпано.

Придобивки од фритеза за воздух
Воздушна фритеза може да биде ефикасен начин да ја добиете вечерата на маса. Дали сте подготвени да пробате фритеза за воздух? Зумпано објаснува некои од здравствените придобивки од фритеза со воздух.

Поздрав е од пржењето на масло
Што не е во ред со маслото? Дури и поздравите масла, вклучително и маслиновото масло и маслото од авокадо, содржат многу калории. Грам за грам, мастите (како што е маслото за јадење) содржат повеќе од двојно повеќе калории од протеините или јаглехидратите.

Кога пржите храна, тие калории може брзо да се соберат.

„Длабокото пржење користи огромно количество масло, па дури и месото или зеленчукот за пржење во тава бара соодветна количина“, вели Зумпано.

Длабоко пржената храна исто така може да биде богата со транс масти. Транс мастите се делумно хидрогенизирани масла (течни масти направени цврсти, како растително скратување) кои можат да го подигнат ЛДЛ холестеролот („лошиот“ вид) и да го зголемат ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и дијабетес. Посебно е веројатно дека пржената храна од рестораните е спакувана во масла што содржат транс масти или користат нездрави масла од семки.

Користењето на пржење со воздух – за кое е потребно околу една лажица масло – може да ги намали калориите што вообичаено ги добивате од храната за пржење до 80%.

Може да го намали акриламидот
Што е акриламид? Тоа е хемикалија која се формира при одредени методи на готвење на висока топлина: пржење, печење и печење. Присутен е и се формира во храна од растителна основа како што се компирите и житариците. Месото, млечните производи и рибата имаат ниски или занемарливи количини.

И додека се потребни повеќе истражувања, има некои студии на животни кои покажуваат дека акриламид во високи дози може да доведе до рак. Друга студија покажува дека пржење со воздух може да го намали акриламидот за 90%. Но, важно е да се забележи дека некои количини на акриламид сè уште постојат во храната зготвена во пржење на воздух.

Ризици по здравјето на фритезата за воздух
Дали фритерите предизвикуваат рак?

Истражувањата покажуваат дека користењето на пржење со воздух може да ги зголеми нивоата на производи за оксидација на холестерол (COPs) кај рибите. COPs се поврзани со зголемување на срцеви заболувања, рак и други медицински состојби.

Можеби сте слушнале и за полициклични ароматични јаглеводороди (PAHs), кои се канцерогени кои се создаваат како испарувања кога храната се готви на висока температура. Иако PAH може да се формираат за време на процесот на пржење во воздух, тоа е многу помалку, бидејќи пржењето на воздух користи помалку масло од длабокото пржење.

„Храната подготвена во фритеза сè уште носи одреден ризик, но многу помал отколку во пржената храна“, забележува Зумпано.

„Ограничете ја количината на масло и топлина што се користи за поголемо минимизирање на ризикот, никогаш не употребувајте повторно масло и избегнувајте вдишување чад што се создава при готвење на висока топлина. Исто така, користете вентилатор за издувни гасови“, препорачува таа.

Можеби сте се запрашале и дали фритезерите испуштаат радијација. За разлика од микробрановата печка, која користи зрачење за загревање на храната, пржење со воздух генерира топлина од вентилаторот и ја циркулира околу храната како конвекциона печка.

Крајна линија?
Значи, дали е здрава фритеза со воздух?

Фризерите со воздух можеби се подобри за вас од фритерите, но тие се здрави само како храната што ја ставате внатре. Тие нема магично да ги отстранат заситените масти од сланината или транс мастите од вреќата со преработени пилешки крилца. За да ги искористите придобивките, посегнете по поволни опции како зеленчук и посни протеини.

„Помислете на фритезата како начин за подобрување на поздравата храна, па тие се уште попримамливи“, сугерира Зумпано.