Дали гумите за џвакање се лоши за вашето здравје!

Постојаното џвакање гума за џвакање става прекумерна сила на вашите темпоромандибуларни зглобови, мускули и заби, што доведува до пренапор, нерамнотежа и неусогласеност.

Можеби мислите дека е во ред,  но, стоматологот Карин Кан, ДДС, ве поттикнува да размислите двапати пред да ја одвиткате следната гума за џвакање. Како што се испостави, гумата за џвакање може да претставува сериозен ризик за вашата вилица и заби.

Дали џвакањето премногу гума за џвакање е лошо за вашата вилица?
Движењето на вилицата се јавува на вашите темпоромандибуларни зглобови, кои се наоѓаат пред секое уво. Мрежа на мускули го поддржува тој зглоб. Мускулите ја спојуваат вашата вилица за да можете да џвакате и да ја движите вилицата од една на друга страна.

Обично, џвакате за да ја искршите храната на помали парчиња што можете да ги голтнете. Меѓутоа, со џвакање гуми за џвакање, вие џвакате само за да … џвакате. Стоматолозите сметаат дека џвакањето мастика е парафункционално или надвор од нормалната функција.

Парафункционалните навики, како џвакањето гуми за џвакање, може да предизвикаат темпоромандибуларни нарушувања или да ги влошат постоечките состојби“, вели д-р Кан.

Постојаното џвакање гума за џвакање става прекумерна сила на вашите темпоромандибуларни зглобови, мускули и заби, што доведува до пренапор, нерамнотежа и неусогласеност. Ова може да предизвика:

Кликање или пукање во еден или двата темпоромандибуларни зглобови.
Главоболки.
Болка во вилицата.
Фрактура на заб.

„За некои луѓе, дури и мало поместување во темпоромандибуларниот зглоб може да предизвика силна болка кога ја движат вилицата“, вели д-р Кан.

Секој со темпоромандибуларно нарушување (понекогаш само наречено ТМЈ) треба целосно да избегнува гуми за џвакање, вели д-р Кан. За сите останати, таа препорачува ограничување на џвакањето гуми за џвакање на помалку од 15 минути дневно за да се избегне предизвикување проблеми.

Шеќерот во непцата може да предизвика расипување на забите
Продажбата на гуми за џвакање започна во САД во средината на 1800-тите и наскоро стана широко распространета. До 1920-тите, Американците џвакаа во просек по 105 стапчиња гума за џвакање годишно.

Рано, производителите сфатија дека додавањето на ароми и шеќер во гума за џвакање ја зголемува нејзината привлечност. Но, до 1950-тите, стоматолозите сфатија дека додадениот шеќер предизвикува расипување на забите.

Расипувањето на забите настанува затоа што бактериите во устата го разградуваат шеќерот во киселина. Киселината ја разјадува тврдата површина на емајлот на вашите заби, процес кој создава дупки во глеѓта и патишта за бактериите да го инфицираат дентинскиот слој и пулпалните ткива на вашиот заб. На крајот, како што вашиот заб се распаѓа, може да бара корен канал за да го спаси.

Дали има придобивки од гума за џвакање?
За да се промовира подобро орално здравје, првите гуми за џвакање без шеќер се појавија на пазарот во 1960-тите.

Гумата за џвакање без шеќер содржи вештачки засладувачи како што се аспартам, стевиа, ксилитол и сорбитол кои не придонесуваат за расипување на забите. Всушност, истражувањата сугерираат дека џвакањето гуми за џвакање без шеќер може да има некои придобивки.

На пример, џвакањето гума за џвакање го активира производството на плунка, што го подобрува оралното здравје со чистење на остатоците од храната и неутрализирање на киселините произведени од бактериите во устата.

Но, д-р Кан предупредува да не се џвака гума за џвакање како замена за редовно четкање после оброците или за други навики за орално здравје. „Најдобар начин да ги одржувате забите здрави е да ги четкате после секој оброк и секојдневно да користите конец“, вели таа.

Гуми за џвакање може да помогнат при сува уста (но можеби не е најдобар начин)
Сува уста, или ксеростомија, е честа состојба што се јавува кога вашата уста не произведува доволно плунка. Тоа може да предизвика лош здив и, на крајот, расипување на забите.

„Гумите за џвакање го зголемуваат производството на плунка, но честото џвакање гуми за џвакање веројатно не е најдобриот начин за лекување на сува уста“, забележува д-р Кан. Честите голтки вода можат да бидат подеднакво ефективни. И постојат лекови што можете да ги земате за да го зголемите вашето природно производство на плунка.

Вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да ја пронајдете основната причина за вашата сува уста и или да ја спречите или да развиете план за намалување на симптомите.

Нема докази дека гума за џвакање го ублажува стресот
Многу луѓе се колнат во гума за џвакање за да им помогнат да се чувствуваат помирни, да се фокусираат за време на тестот или да се спротивстават на примамливата закуска. Но, научните докази се измешани. Нема конкретен доказ дека гумата за џвакање има значајно влијание врз вашето ментално здравје, оценки или тежина.

Ако сметате дека гума за џвакање ви помага во некој аспект од вашиот живот, д-р Кан предлага да размислите да ги измерите тие придобивки наспроти потенцијалните негативни несакани ефекти од џвакањето гуми за џвакање. Погледнете други начини за ублажување на стресот и подобрување на фокусот.

Никотинската гума за џвакање може да ви помогне да се откажете од пушењето
Откажувањето од пушењето е една од најважните работи што можете да ги направите за да го подобрите вашето здравје. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) проценуваат дека во 2020 година, околу 12% од возрасните во САД сè уште пушеле. Многу луѓе кои пушат се обидуваат да се откажат, но не успеваат.

Никотинската гума за џвакање е една стратегија што луѓето ја користат за да помогнат да се откажат од пушењето. Тоа не е гума за џвакање постојано. Малку џвакате за да го ослободите никотинот, а потоа ставете го помеѓу образот и непцата, повторувајќи ја оваа постапка околу 30 минути. Некои од оралните несакани ефекти вклучуваат:

Никотинската гума за џвакање може да ви помогне да се откажете од пушењето
Откажувањето од пушењето е една од најважните работи што можете да ги направите за да го подобрите вашето здравје. Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) проценуваат дека во 2020 година, околу 12% од возрасните во САД сè уште пушеле. Многу луѓе кои пушат се обидуваат да се откажат, но не успеваат.

Никотинската гума за џвакање е една стратегија што луѓето ја користат за да помогнат да се откажат од пушењето. Тоа не е гума за џвакање постојано. Малку џвакате за да го ослободите никотинот, а потоа ставете го помеѓу образот и непцата, повторувајќи ја оваа постапка околу 30 минути. Некои од оралните несакани ефекти вклучуваат:

Вишок на плунка.
Болка во вилицата.
Иритација на устата.
Иако никотинската гума за џвакање е наменета за привремена употреба, д-р Кан советува претпазливост, сугерирајќи да комбинирате или замените никотинска гума со други стратегии за откажување од пушење, како што се тренинг, никотински фластери, неникотински лекови и така натаму.

Дали гумата за џвакање е лоша за вас?  
Спротивно на она што вели старата шега, повеќето луѓе можат да одат и да џвакаат гуми за џвакање во исто време. Но, тоа не значи дека треба. Гума за џвакање може да предизвика сериозни проблеми со вилицата и забите.

Д-р Кан ги споделува овие важни совети за да го намалите ризикот од проблеми поврзани со непцата.

Избегнувајте ги   ако имате проблеми со вилицата. Ако сте запознаени со дисфункција на ТМЗ или сте почнале да чувствувате кликање, пукање или болка во вилицата, не треба да џвакате гума за џвакање. Ако овие проблеми се нови, посетете го вашиот стоматолог.
Ограничете го џвакањето мастика. Нема проблеми со вилицата? Да останеме така. Д-р Кан вели дека не треба да џвакате гума за џвакање повеќе од околу 15 минути дневно.
Само без шеќер! Ако мора да џвакате гума за џвакање, придржувајте се до сортата без шеќер. Засладената гума за џвакање треба да биде забранета.
Одржувајте добра орална хигиена. Д-р Кан предупредува да не се џвака гума за џвакање како замена за редовно четкање после јадење или за други навики за орално здравје. „Ако сакате да џвакате гума за џвакање после оброците, тоа треба да биде дополнително – не наместо – четкање и конец“, вели таа.