Дали менопаузата кај жените предизвикува болка во градите?

Менопаузата - и годините пред неа - често се нарекува „промена на животот“ и со добра причина. Овој пат може да донесе низа промени кои влијаат на тоа како се чувствувате физички и емоционално. Како што хормоните флуктуираат и паѓаат, може да почувствувате болка во градите.

Хормоналните промени може да доведат до болки во градите, но промените во животниот стил можат да помогнат.
Менопаузата – и годините пред неа – често се нарекува „промена на животот“ и со добра причина. Овој пат може да донесе низа промени кои влијаат на тоа како се чувствувате физички и емоционално. Како што хормоните флуктуираат и паѓаат, може да почувствувате болка во градите. Јулија Гиржел, доктор на науки, објаснува што да очекувате и како да добиете олеснување.

Како менопаузата влијае на вашите гради
Кога вашите јајници престануваат да ослободуваат јајце клетки, тоа му сигнализира на вашето тело да ги прекине месечните менструални циклуси. „Нема тест за менопауза“, вели д-р Гиржел. „Знаете дека сте влегле во менопауза ако сте поминале без менструација најмалку 12 месеци“.

Просечната возраст на менопауза во САД е 51 година.

Вашите гради се многу чувствителни на хормонски промени бидејќи ткивото на дојката има рецептори за естроген и прогестерон, вели д-р Гиржел. Значи, хормоналните промени што се случуваат за време на перименопаузата (времето пред менопаузата) може да влијаат на тоа како се чувствуваат вашите гради.

Дали менопаузата може да предизвика болка во градите?
Самата менопауза обично не предизвикува болка во градите (масталгија).

Всушност, „Штом ќе влезете во менопауза, многу е помала веројатноста да имате болки во градите“, вели д-р Гиржел.

Откако ќе престане менструацијата, естрогенот и прогестеронот значително се намалуваат.

Вашиот давател на здравствена заштита може да ви препише хормонска заместителна терапија (ХРТ) за тешки топли бранови или ноќни потење поврзани со транзиција во менопауза. Истражувањата покажуваат дека ХСТ може да ги зголеми шансите за болка во градите.

„Во која било фаза од животот, хормонската терапија (без разлика дали ХРТ или апчиња за контрацепција) може да предизвика болка во градите“, вели д-р Гиржел.

Каква е болката во градите во перименопаузата?
Перименопаузата, првата фаза од менопаузата, е многу повеќе хормонски бурен период од постменопаузалните години. Симптомите на перименопауза може да започнат и до 10 години пред менопаузата. Перименопаузата обично започнува во вашите 40-ти, но некои симптоми може да започнат уште во 30-тите.

„Поверојатно е да почувствувате болка во градите за време на перименопаузата“, вели д-р Гиржел.

Нивото на естроген и прогестерон може многу да се промени за време на перименопаузата. Овие флуктуации може да доведат до непријатност во градите што може да варира од благи до интензивни во едната или двете гради. Може да доживеете:

Болка во градите која чувствува болка, печење, прободување или пулсирање.
Чувствителност на градите.
Болка и чувствителност во брадавиците.
Исто така, може да почувствувате болка во дојката поврзана со циклусот, каде што вашите гради се болат во текот на истата фаза од вашиот менструален циклус секој месец, обично седум до 10 дена пред очекуваната менструација.

За време на годините на перименопаузата, може да развиете цисти на дојката (фиброцистични гради), кои се бенигни (неканцерозни) грутки. Овие цисти може да ги направат вашите гради уште понежни, а цистите може да станат поголеми или помали во различни точки од вашиот менструален циклус. Вашата шанса за развој на цисти на дојката е поголема ако користите хормонска терапија.

Додека бенигните цисти се вообичаени за време на перименопаузата, ако некогаш забележите нова грутка на дојка, задолжително посетете го вашиот лекар за да го исклучите ракот. Др.

Кога треба да се грижите за болката во градите за време на менопаузата?
„Болката во градите е ретка откако ќе влезете во менопауза“, вели д-р Гиржел. „Ако имате нова осетливост на градите по менопаузата, а особено ако е само во едната дојка, проверете ја“.

Болката во градите во менопаузата не секогаш значи рак. Понекогаш, бенигната маса на дојката може да се развие за време на менопаузата и да предизвика болка. И она што се чувствува како болка во градите, всушност може да биде болка во мускулите на градите од неодамнешниот тренинг или активност.

Ако постои загриженост за здравјето на вашите гради, вашиот лекар може да нареди мамографија. Во зависност од резултатите од мамограмот, можеби ќе ви треба и ултразвук или МНР на дојка за да добиете повеќе информации.

Како да се ослободите од болката во градите?
„Ако имате болки во градите, првото нешто што треба да направите е да разговарате со вашиот лекар“, советува д-р Гиржел.

Тие можат да направат испит за да исклучат сериозни грижи. Потоа, тие може да препорачаат промени во животниот стил за да се намали болката во градите.

Д-р Гиржел предлага:

Јадете здрава исхрана. Намалувањето на преработената и воспалителна храна, како што е брзата храна, и следењето на диета со малку маснотии може да го намали воспалението и болката во градите. Јадењето повеќе влакна исто така може да помогне.
Вежбајте редовно. Физичката активност му помага на вашето тело поефикасно да ги процесира и разградува хормоните, што може да ја намали болката во градите.
Намалете го нивото на стрес и спиете доволно. Намалувањето на стресот и добар сон помагаат да се намали воспалението, што може да ја олесни болката во градите.
Погрижете се градникот да ви стои правилно. Премногу тесен градник може да предизвика болка, затоа немојте да го правите премал. Ако имате поголеми гради, проверете дали вашиот градник е доволно поддршка. Д-р Гиржел советува да пробате удобен спортски градник без жици за да ја ублажи болката во градите.

Намалете го или елиминирајте го кофеинот. Никој не сака да слушне дека нивното дневно лате можеби е проблем, но „Знаеме дека кофеинот може да ја зголеми болката во градите“, вели д-р Гиржел. Обидете се да го намалите или прекинете кофеинот за да видите дали ќе добиете олеснување.
Обидете се со масло од јаглика. Д-р. Ако го земете, таа советува да и дадете три до четири месеци за да видите дали помага.
Болката во градите (и другите вознемирувачки симптоми на перименопауза) најверојатно ќе исчезнат откако ќе влезете во менопауза. Додека тоа не се случи, соработувајте со вашиот давател на услуги на начини како да ја намалите и ослободите болката. Со правилни стратегии, можете да живеете поудобно и да уживате во сè што нуди оваа фаза од животот.