Дали Месечината може да влијае врз вашето однесување и здравје?!

„Ако мислите дека полната месечина ќе ве поттикне да бидете пораздразливи, веројатно е дека ќе очекувате да бидете повеќе на работ и да постапите соодветно“, вели д-р Алберс. „Можете да си кажете: „Полна месечина е, секако дека ќе имам тежок ден.“ И веројатно ќе си дадете повеќе слобода да дејствувате. Во суштина, вашите мисли влијаат на вашите постапки“.

Дали Месечината влијае на луѓето?
Да, месечината и нејзините лунарни циклуси можат да влијаат на вас – но од други причини, отколку од тие што мислите.

Со векови, Месечината и како таа влијае на човековото однесување е во центарот на митологијата и фолклорот ширум светот. Самиот збор „лудост“ извлечено од зборот ЛУНА-Месечина, датира од 15 век кога се веруваше дека месечината и нејзините фази можат да ги натераат луѓето да станат повеќе или помалку агресивни, во зависност од нејзиното место во лунарниот циклус.

Во некои култури, Месечината е почитувана и обожавана поради нејзиното место меѓу ѕвездите. Но, тогаш, се разбира, има помали приказни кои имаат помрачен тон – прогонувачки приказни за врколаци чија трансформација зависи од полната месечина.

Кога ќе ги оставите настрана суеверија и долгогодишни митови, има ли некоја научна вистина зад начинот на кој Месечината нè маѓепсува? Психологот Сузан Алберс, PsyD, нè води низ некои од истражувањата што се направени за лунарните циклуси – и зошто можеби го менуваме нашето однесување врз основа на независни психолошки причини, наместо тоа.

Дали Месечината може да влијае на вашето здравје и однесување?
Сите организми спроведуваат природни биолошки циклуси за опстанок. Кога зборуваме за биолошки циклуси, веројатно најчесто мислиме на нашиот деноноќен ритам – внатрешниот 24-часовен циклус на спиење и будење на нашите тела – и инфрадијанските ритми (циклуси кои траат подолго од 24 часа) како 28-дневниот менструален циклус или сезонскиот афективно растројство (ЕЦД).

Сите овие биолошки циклуси се менуваат врз основа на внатрешни и надворешни фактори. И бидејќи нашите човечки тела се составени од 55% до околу 78% вода, има некоја причина да веруваме дека и ние би можеле да бидеме под влијание на Месечината, нејзината светлина и нејзиниот 27-дневен лунарен циклус – особено кога ќе се земе предвид месечината Гравитациското влечење на Земјата е доволно моќно да влијае на плимата и осеката на океаните.

Истражувањата покажаа дека неколку видови адаптирале некои од нивните биолошки циклуси за да се усогласат со лунарниот циклус. Репродуктивниот циклус на морските животни како тропските корали за време на ноќите на полна месечина, анелидните црви за време на растечката месечина и појавата на мушички при плимата и осеката е доказ за оваа лунарна врска. Сеопфатен преглед на истражувањето ги истакнува ефектите на Месечината врз биолошките процеси кај повеќе видови поврзани со нивоата на активност, ритуалите на хранење, фотосензитивност, миграција, модели на топење и многу повеќе. Но, што е со луѓето?

„Секое истражување што е направено се смета за контроверзно, делумно, бидејќи студиите за луѓе се конфликтни“, вели д-р Алберс. „Во повеќето случаи, кога се дискутираше за влијанието на Месечината врз луѓето, тоа беше анегдотско“.

Прашајте некого за тоа како полна месечина влијае на нашите животи и веројатно сте слушнале приказни за зголемувањето на наталитетот, зголемувањето на посетите во итната помош и зголемувањето на криминалот. Како што истакнува овој преглед, се чини дека нема корелација помеѓу лунарниот циклус и тие работи. Но, ништо не се случува во вакуум. Некои студии покажаа можна корелација помеѓу Месечината и човечката активност. Потребни се повеќе истражувања во следните области:

Дали фазите на Месечината влијаат на расположението и менталното здравје?
Долго време се веруваше дека месечината може да влијае на вашето расположение. Сигурно е точно дека факторите на околината можат да играат улога во промените на расположението на една личност и да дејствуваат како поттикнувач за анксиозност и депресија, но не е јасно како точно (ако воопшто) лунарниот циклус влијае на нашето расположение и ментално здравје.

Треба да се направат повеќе истражувања, но она што го знаеме е дека Месечината може да има влијание врз луѓето со биполарно растројство. Во една мала студија на 17 луѓе, истражувачите дознаа дека нивните пациенти брзо возат велосипед помеѓу состојби на депресија и манија, и дека овие брзи циклуси не се случајни, туку во синхронизација со лунарниот циклус. Иако точниот механизам што го предизвикува ова е непознат, се верува дека тие брзи промени во расположението биле предизвикани од нарушување на нивниот деноноќен ритам и нивниот циклус сон-будење.

Дали Месечината влијае на нашата способност за спиење?
Нашата способност да ги регулираме нашите емоции зависи од способноста на нашето тело да ослободува и потиснува одредени хормони во одредено време. На некој начин, можете да помислите на хормони како прекинувачи – кога еден е вклучен, други може да се исклучат. Одредени хормони се повисоки во текот на денот кога сме будни, додека други се повисоки навечер кога спиеме.

Опуштањето пред спиење може да ви помогне да ја ублажите вознемиреноста и да ви помогне да заспиете помирно.

Мелатонин е еден од оние хормони кои природно се ослободуваат ноќе за да го смири вашето тело и да го подготви вашето тело за сон. Кога нивото на мелатонин се зголемува, серотонин – хормон за „добро чувство“ кој игра улога во контролирањето на нашето расположение и апетит – се намалува. И ако воведете работи како вештачка светлина и, да речеме, силна светлина од полна месечина, тоа може да има влијание врз вашата способност да заспиете и да заспиете бидејќи знаеме дека вештачката светлина влијае на нашиот циклус сон-будење.

Иако знаеме дека постојат многу внатрешни и надворешни фактори кои можат да имаат влијание врз човечката овулација, бременоста и породувањето, треба да се направат повеќе истражувања за да се утврди точниот ефект што лунарниот циклус може да го има врз стапката на наталитет бидејќи студиите се – погодувате – конфликтни.

Испитувањето на 1.507 раѓања во болница во Фукутсу, Јапонија, помеѓу јануари 1996 и март 2007 година, покажа дека имало поголем број раѓања ноќе околу времето на полна месечина и поголем број раѓања во текот на денот околу времето на нова месечина. Но, посебна студија на 23.689 раѓања од 1810 до 1929 година не открила шема или корелација помеѓу лунарниот циклус и зачестеноста на раѓањата.

Ако верувате дека нешто ќе се случи, може да се оствари
Без оглед на контрадикторноста и недостатокот на докази кои го поддржуваат точниот механизам зад ефектот на Месечината врз луѓето, нема сомнеж дека долгогодишните верувања дека постои врска меѓу двете. Ова може да биде делумно затоа што ние се држиме толку цврсто за тоа верување – и во многу случаи – ако верувате дека нешто е вистина, тоа е вистина, дури и ако тоа е на наша сопствена штета.

Моќта на верувањето е голема во фолклорот, митологијата и религијата.

И научно, се покажа дека моќта на верувањето има директно влијание врз нашето физичко, ментално и емоционално здравје. Истражувачите сè уште се обидуваат да разберат зошто и како се случува ова. Еве неколку вообичаени примери:

Илузорна корелација
Честопати ставаме два и два заедно дури и кога знаеме дека немаат ништо заедничко, а овој потсвесен начин на размислување се нарекува илузорна корелација. Најчесто, ние избираме да претпоставиме дека нешто е на одреден начин врз основа на нашите лични искуства и предрасуди. Потоа ги погрешиме нашите лични искуства како сите докази што ни се потребни. Оваа игра ја гледаме кога ги поддржуваме стереотипите за одредени луѓе и места или се претплатиме на суеверија и верувања околу среќата.

„На ист начин, можеме дури и да ги зависиме нашите лични искуства на нешто толку едноставно како Месечината“, вели д-р Алберс.

Плацебо ефектот
Теоретски тесно поврзан, но различен од илузорната корелација, плацебо ефектот се јавува кога физичкото или менталното здравје на една личност се подобрува или менува по преземањето на лажна форма на третман. Ова најчесто го гледаме во клиничките испитувања кога некој добива апчиња со шеќер или инјекции со солен раствор и вода и доживува подобрување во нивната состојба иако не добил вистински третман. Ова најверојатно се случува поради способноста на вашиот мозок да очекува одреден исход и да ослободи одредени хормони врз основа на тоа очекување.

„Плацебо ефектот е фасцинантен бидејќи може да има длабок и силен ефект врз однесувањето“, вели д-р Алберс. „Студиите за плацебо ефектот покажуваат дека она што го мислите или верувате дека е точно може да има драматично влијание врз исходот и тоа не треба да се игнорира кога се испитуваат причината и последицата.

Самоисполнувачки пророштва
Ако се разбудите на погрешната страна од креветот и мислите: „Денес ќе биде лош ден“, големи се шансите дека ќе имате лош ден, но не затоа што сте осудени или проколнати – затоа што сте наместени се подготвени за неуспех. Овие самоисполнувачки пророштва се случуваат затоа што имате тенденција да бидете хиперфокусирани на еден исход или една сигурност и избегнувате други. Ако сте фокусирани само на негативното, негативните работи далеку ќе ги надминат позитивните, и обратно. Кога тоа ќе се случи, сè – од вашите емоции, расположение и ментално здравје до физичките реакции и реакции на вашето тело – може да влијае. Подобар пример е дека ако доволно пати ви е кажано дека вашиот третман ќе биде ефикасен во помагањето на вашата хронична состојба, и ако доволно верувате во тоа, вашите постапки (како да го продолжите третманот, да јадете подобро и да бидете поактивни) ќе помогнат направи тој исход реалност.

„Ако мислите дека полната месечина ќе ве поттикне да бидете пораздразливи, веројатно е дека ќе очекувате да бидете повеќе на работ и да постапите соодветно“, вели д-р Алберс. „Можете да си кажете: „Полна месечина е, секако дека ќе имам тежок ден.“ И веројатно ќе си дадете повеќе слобода да дејствувате. Во суштина, вашите мисли влијаат на вашите постапки“.

Моќта на секојдневните афирмации и негативниот самоговор
Истото важи и за секојдневните афирмации и негативните саморазговори. Ако сте во постојана рутина, овековечувањето на негативниот самоговор ќе ве закопа во подлабока дупка. Да се биде љубезен кон себе, да се биде трпелив и да се најдат мали начини за подобрување на вашата состојба и како реагирате на работите може да има огромно влијание. И потпирањето на медитативните практики кои вклучуваат позитивно размислување може да има и навистина моќен ефект. Ова може да биде вистина дури и кога ќе ги обесувате вашите надежи на Месечината.

„Постојано и повторно, студиите покажаа дека моќта на вашите мисли да влијаат на вашето однесување е длабока. Затоа е важно да работите секојдневно на одржување на позитивен начин на размислување и да ги одржувате вашите мисли оптимистички и оптимистички“, вели д-р Алберс. „Внимавајте каде сакате да ве водат мислите. Квалитетот на вашите мисли може да ја промени играта бидејќи тие можат да ги одредат вашите постапки и навики на долг рок“.