Дали навистина кога имаат главоболка жените не можат да имаат секс или е урбана легенда?

Сексуалната активност може да биде ефикасен начин за ублажување на главоболката кај некои жени, благодарение на ослободувањето на ендорфини, подобрувањето на протокот на крв и ослободувањето на окситоцин. Сепак, секогаш е важно да се земат предвид индивидуалните околности и да се консултирате со здравствен професионалец.

Тврдeњето дека жените не можат да имаат секс кога имаат главоболка е често спомнувано, но ситуацијата е посложена и не може да се генерализира.

Научни Докази и Истражувања

 1. Главоболка и Сексуално Задоволство: Истражувањата покажуваат дека мигрените и другите типови на главоболки можат да влијаат на сексуалниот живот на жените, но ефектите можат да бидат различни. Некои студии откриваат дека одредени жени можат да го доживеат сексот како начин за ублажување на главоболката, бидејќи сексуалниот однос ослободува ендорфини, природни болкоублажувачи​.
 2. Анксиозност и Стрес: Главоболките често се поврзани со стрес и анксиозност, кои можат да влијаат на сексуалната желба. Ако главоболката е придружена со висок степен на анксиозност или стрес, тоа може да ја намали желбата за сексуален однос​.

Индивидуални Разлики

 • Различни Искусства: Некои жени можат да се чувствуваат премногу непријатно и болното чувство може да го намали интересот за секс. Други пак можат да имаат различно искуство и да најдат олеснување преку сексуалната активност.

Психолошки и Социјални Аспекти

 • Урбана Легенда: Постојат и психолошки и социјални аспекти поврзани со ова тврдење. Во некои случаи, „главоболката“ може да биде користена како изговор за избегнување на секс, што може да има врска со различни фактори како умор, стрес или недостиг на интерес во дадениот момент.

Главоболката може да има различно влијание на сексуалниот живот на жените, зависно од индивидуалните околности и причините за главоболката. За некои жени, сексуалниот однос може да биде начин за ублажување на болката, додека за други може да биде непријатно. За точно да се разбере како главоболките влијаат на сексуалниот живот, важно е да се земат предвид индивидуалните искуства и потреби.

Дали лековите за намалување на главоболката може да влијаат врз женското сексуално либидо. Некои лекови за намалување на главоболката можат да влијаат врз женското сексуално либидо. Ефектите можат да бидат различни во зависност од типот на лековите и индивидуалните реакции на жените. Еве неколку примери:

Антидепресиви и Сексуално Либидо

 • Селективни Инхибитори на Преземање на Серотонин (SSRIs): Некои антидепресиви, како што се флуоксетин (Prozac), сертралин (Zoloft) и пароксетин (Paxil), кои се користат за третман на хронични главоболки и мигрени, можат да го намалат сексуалниот интерес и да предизвикаат проблеми со оргазам.

Лекови за Мигрена

 • Триптани: Лекови како суматриптан (Imitrex) и ризатриптан (Maxalt), кои се користат за третирање на мигрени, обично немаат значителни ефекти врз сексуалното либидо, но можат да предизвикаат други несакани ефекти како замор и гадење.

Опојни Анелгетици и Сексуално Либидо

 • Опојни Анелгетици: Лекови како кодеин и морфин, кои понекогаш се користат за третман на силни главоболки, можат да предизвикаат намалување на либидото и сексуална дисфункција.

Нестероидни Антиинфламаторни Лекови (NSAIDs)

 • Пример: Ибупрофен и напроксен обично немаат значителни ефекти врз сексуалното либидо, но може да предизвикаат гастроинтестинални проблеми и други несакани ефекти.

Психолошки Ефекти

 • Стрес и Анксиозност: Главоболките сами по себе, особено ако се хронични, можат да предизвикаат стрес и анксиозност, кои дополнително може да го намалат сексуалното либидо.

 

Важно е жените кои забележуваат промени во нивното сексуално либидо при употреба на лекови за главоболка да разговараат со својот лекар. Лекарот може да помогне во приспособување на терапијата или да предложи алтернативни методи на лекување.

Дали може да се случи обратно, со имањето секс жената да се ослободи од главоболката?Се мисли на одредени биофизички и хемиски процеси во организмот?

Да, постојат научни докази дека сексуалната активност може да помогне во ублажување на главоболката преку одредени биофизички и хемиски процеси во организмот. Еве како тоа функционира:

Биофизички и Хемиски Процеси

 1. Ослободување на Ендорфини:
  • Сексуалната активност и оргазмот предизвикуваат ослободување на ендорфини, кои се природни болкоублажувачи. Ендорфините можат да намалат болката и да го подобрат расположението​  

 1. Подобрување на Протокот на Крв:
  • Сексуалната активност го зголемува протокот на крв низ телото, вклучувајќи ја и главата. Ова може да помогне во намалување на тензионите главоболки, кои често се предизвикани од намален проток на крв или мускулни напнатости​.
 2. Ослободување на Окситоцин:
  • Окситоцинот, хормон кој се ослободува при физички контакт и оргазам, може да промовира чувство на релаксација и намалување на стресот. Ова може индиректно да помогне во ублажување на главоболката​  

Истражувања и Студии

 • Студија на Универзитетот во Мюнстер: Една студија спроведена на Универзитетот во Мюнстер, Германија, открила дека околу 60% од луѓето кои страдаат од мигрена и 30% од луѓето со тензиони главоболки доживеале подобрување на симптомите по сексуалниот однос​  
 • Механизам на Дејство: Според истата студија, физичките и емоционалните ефекти на сексот можат да помогнат во пренасочување на вниманието од болката и создавање на чувство на опуштеност и задоволство, што помага во намалување на интензитетот на главоболката .

Практични Препораки

 • Комуникација: Важно е жените кои страдаат од чести главоболки да комуницираат со својот партнер за тоа како сексуалната активност може да им помогне и да се обидат да најдат начини за релаксација и заедничко уживање.
 • Консултација со Лекар: Ако главоболките се чести и интензивни, секогаш е добра идеја да се консултирате со лекар за да се утврдат причините и да се најде најдобриот начин за лекување.

Заклучок: Сексуалната активност може да биде ефикасен начин за ублажување на главоболката кај некои жени, благодарение на ослободувањето на ендорфини, подобрувањето на протокот на крв и ослободувањето на окситоцин. Сепак, секогаш е важно да се земат предвид индивидуалните околности и да се консултирате со здравствен професионалец.

Автор:М-р Оливер Ромевски