Дали половите хормони можат да ја подобрат или влошат вашата астма?

Дали половите хормони можат да ја подобрат или влошат вашата астма?Астмата е чудна болест. Статистиката околу преваленцата, тежината и хоспитализацијата скокаат напред-назад врз основа на возраста.

Развојните промени како пубертетот и менопаузата може да влијаат на сериозноста на симптомите. Ако имате тешка астма, веројатно се потпирате на инхалатори или лекови за да ги отворите вашите дишни патишта за да можете да дишете на прилично редовна основа. Исто така, не сте непознати во лекарската канцеларија или – за тешки напади – во собата за итни случаи.

Ако сте жена, поголема е веројатноста да се најдете во оваа ситуација.

„Жените се хоспитализирани поради астма двапати почесто од мажите, а нивната смртност е двојно поголема“, вели пулмологот д-р Неха Соланки.

Дали половите хормони, кои растат и паѓаат во текот на нашите животи, можат да бидат причината?

Истражувањата покажуваат дека функцијата на белите дробови е засегната кога:

Нивоата на естроген се повисоки, што се случува после пубертетот кај жените.
Нивоата на тестостерон се пониски, што се случува пред пубертетот кај мажите.
„Доказите кои ги поврзуваат половите хормони со астмата продолжуваат да растат“, рече др. наведува Соланки. Таа го разложува досегашното истражување на оваа тема – и што би можело да значи за вашите опции за третман.

Астма низ годините
Астмата е чудна болест. Статистиката околу преваленцата, тежината и хоспитализацијата скокаат напред-назад врз основа на возраста.

„До 14-годишна возраст, на мажите им е поголема веројатноста да им требаат ординации и посети на ЕР, како и хоспитализација поради астма“, рече д-р. тетратка за саламура. „Но, преваленцата на астмата, сериозноста и хоспитализацијата се поголеми кај постарите жени, особено кај оние на возраст од 40 до 60 години“.

Нивото на естроген почнува да опаѓа по менопаузата. „Истражувањето сугерира дека менопаузата всушност може да заштити од тешка астма“, додава таа.

Наведете уште една промена на улогата. Мажјаците имаат тенденција да го носат најголемиот дел од нивната астма подоцна во животот, веројатно затоа што нивните нивоа на тестостерон опаѓаат со возраста.

Дали хормоните можат да влијаат на вашето дишење?
„Сегашното истражување силно сугерира дека половите хормони влијаат на астмата“, рече др. Повторува Соланки. „Но, како точно тие влијаат на белите дробови сè уште е слабо разбрано.

Една теорија е дека половите хормони влијаат на темпото со кое цилиите налик на коса ја чистат слузта од дишните патишта.

д-р. Соланки нагласува дека „Додека не се идентификува точниот механизам, истражувањето сугерира дека лекарите треба да ги земат предвид факторите кои влијаат на половите хормони – како возраста и личната медицинска историја – кога лекуваат луѓе за астма“.

Моќта на половите хормони
До овој момент, ние зборувавме за сериозноста на симптомите во општа смисла. Но, важно е да се сфати колку значително половите хормони можат да влијаат на луѓето кои живеат со тешка астма. Значи, ајде да ставиме бројка: една третина од жените во репродуктивна возраст откриваат дека нивните симптоми на астма се влошуваат веднаш пред да добијат менструација.

Една третина е многу луѓе, а резултатот – повеќе посети на ЕР – не е мала работа. Физичките и емоционалните ресурси (да не ги спомнуваме времето и парите) кои се истурени за справување со тешка астма може да се исцрпат.

И има уште. Преваленцата на астма е исто така повисока кај луѓето кои добиваат менструација рано во животот, имаат повеќекратна бременост и/или имаат хормонални состојби како синдром на полицистични јајници.

Астма и орални контрацептиви
Ако нивото на хормоните може да влијае на симптомите на астма, можеби се прашувате: Што се случува со луѓето кои земаат хормонална контрола на раѓање?

Во една студија, истражувачите откриле дека луѓето кои земале орални контрацептиви имале 14,3% ризик да развијат астма во текот на нивниот живот. Жените кои не земале контрола на раѓање имале животен ризик од 8,8%.

„Сметаме дека апчињата за контрацепција всушност можат да им користат на некои луѓе кои добиваат предменструална астма“, рече др. Додава Соланки. „Ако го земаат затоа што менструацијата им е нередовна, тоа може да ги намали нивните хормонски пикови. Но, студиите беа неубедливи и потребни се повеќе истражувања“.

Ендометриоза и астма
Ендометриозата е болна состојба во која надвор од неа расте ткиво слично на ткивото што ја обложува матката за време на менструалниот циклус.

„И астмата и ендометриозата се поврзани со нерамнотежа на половите хормони – и особено естрогенот“, рече д-р. објаснува Соланки. Всушност, има се повеќе докази кои сугерираат дека луѓето кои се трансмашки (и земаат тестостерон како дел од нивниот процес на транзиција) искусуваат ендометриоза со повисоки стапки од цисродовите (луѓе чиј родов идентитет кореспондира со она што им било доделено при раѓање).

Истражувањата покажуваат дека постои поврзаност помеѓу астмата и ендометриозата. Додека истражувањето е во тек, има рани докази кои сугерираат дека двете состојби може да се генетски поврзани.