Дали прекумерното играње компјутерски игри е болест? Според стручните лица, ДА!

Зависноста од видео игри, исто така наречена нарушување на интернет игри, е состојба која се карактеризира со сериозно намалена контрола врз навиките за играње, што резултира со негативни последици во многу аспекти од вашиот живот, вклучувајќи грижа за себе, врски, училиште и работа. Светската здравствена организација го вклучи нарушувањето на игрите во 11-тата ревизија на меѓународната класификација на болести (ICD-11)(2).

Зависноста од видео игри, исто така наречена нарушување на интернет игри, е состојба која се карактеризира со сериозно намалена контрола врз навиките за играње, што резултира со негативни последици во многу аспекти од вашиот живот, вклучувајќи грижа за себе, врски, училиште и работа. Светската здравствена организација го вклучи нарушувањето на игрите во 11-тата ревизија на меѓународната класификација на болести (ICD-11).

Светската здравствена организација го вклучи нарушувањето на игрите во 11-тата ревизија на меѓународната класификација на болести (ICD-11).

Играњето видео игри може да биде извонредно хоби. Но, ако игрите негативно се мешаат во вашиот живот, може да имате нарушување на интернет игрите.

Како гејмер, лесно е да се најдете како поминувате часови играјќи една од вашите омилени видео игри, од World of Warcraft и Fortnite до Candy Crush. Но, постои разлика помеѓу играњето како забава, хоби за збогатување и прекумерното играње кое негативно влијае на вашиот живот.

Последново е познато како нарушување на интернет игри (IGD). Познавањето на симптомите на ова компулсивно однесување може да гарантира дека вашето хоби е здраво и дека не е потенцијално проблематично.

Зависноста од видео игри е вистинска состојба на ментално здравје која влијае на милиони луѓе ширум светот. Во оваа статија споделуваме кои се вообичаените предупредувачки знаци и симптомите на зависност.

Исто така, споделуваме што предизвикува игрите да станат проблем и заедничките ефекти, позитивни и негативни. На крајот, ќе најдете различни опции за третман кои вклучуваат опции за самопомош и поддршка од врсници и професионална поддршка.

Што е зависност од видео игри?
Зависноста од видео игри е вистинска состојба на ментално здравје која влијае на милиони луѓе ширум светот.

Светската здравствена организација го препознава како „нарушување на игрите“ во нивната меѓународна класификација на болести (ICD-11) како „шаблон на постојано или повторливо однесување на игрите, кое може да биде онлајн или офлајн, манифестирано со нарушена контрола врз игрите, зголемен приоритет даден до игри до степен до кој играњето има предност пред другите животни интереси и секојдневни активности и продолжување или ескалација на играњето и покрај појавата на негативни последици“.

Иако милијарди луѓе играат видео игри, повеќето од нив немаат зависност од игри, а Светската здравствена организација проценува дека бројот на луѓе со зависност е 3-4%. Разликата помеѓу здравото забавно хоби со игри и зависноста е негативното влијание што активноста го има во вашиот живот.

Вообичаено, зависникот од игри ќе има ниво на сериозност што резултира со „значително оштетување во личните, семејните, социјалните, образовните, професионалните или други важни области на функционирање“, а моделот на однесување од игри е „нормално евидентен во период од најмалку 12. месеци за да се додели дијагноза, иако потребното времетраење може да се скрати доколку се исполнети сите дијагностички барања и ако симптомите се сериозни“.

Што предизвикува зависност од игри?
Видео игрите се дизајнирани да создаваат зависност користејќи ја најсовремената психологија на однесувањето за да ве приврзат. Игрите се извонредни искуства кои ви обезбедуваат голема количина на допамин, а прекумерната изложеност на ова ниво на стимулација може да предизвика структурни промени во вашиот мозок 1 .

Почнувате да живеете во свет каде што очекувате моментално задоволство. Игрите се толку извонредни што е лесно да се играат со часови и часови без да се забележи дека поминала ни минута. Тие ви дозволуваат да избегате и да видите мерлив напредок. Тие се друштвени и создаваат средина каде што се чувствувате безбедно и под контрола.

Програмерите на игри, исто така, користат манипулативни карактеристики за дизајн на игри, како што се купувања во апликација, микротрансакции и кутии за грабежи кои некои влади ги прогласија за нелегални – бидејќи тие се еден вид на коцкање. Зависноста од игри постои затоа што компаниите за игри се индустрии вредни милијарди долари и колку повеќе луѓе се закачени на игри, толку повеќе пари заработуваат.

Кои се предупредувачките знаци?
Американската психијатриска асоцијација идентификуваше девет предупредувачки знаци на кои треба да внимавате кога станува збор за препознавање на нарушување на игрите. Иако овие можат да бидат корисни за подобро разбирање на сериозноста на вашата ситуација, важно е секогаш да барате совет од професионалец.

Преокупација со видео игри. Поединецот размислува за претходната играчка активност или предвидува да ја игра следната игра; Игрите стануваат доминантна активност во секојдневниот живот.
Симптоми на повлекување кога играњето е одземено. Овие симптоми обично се опишуваат како раздразливост, анксиозност, досада, желба или тага.
Толеранција – потреба да се троши сè поголемо време ангажирано во видео игри. Ова може да биде мотивирано од потребата за завршување на сè покомплексни, одземаат многу време или тешки цели за да се постигне задоволство и/или да се намалат стравовите од пропуштање.
Неуспешни обиди да се контролира учеството во видео игри.
Губење на интереси за претходни хоби и забава како резултат на, и со исклучок на видео игрите.

Континуирана прекумерна употреба на игри и покрај познавањето на психосоцијалните проблеми. Поединецот продолжува да игра и покрај негативното влијание.
Има измамено членови на семејството, терапевти или други во врска со нивното играње.
Употреба на видео игри за бегство или ублажување на негативното расположение (на пр., чувство на беспомошност, вина, депресија, анксиозност).
Загрозил или изгубил значајна врска, работа, можност за образование или кариера поради учество во видео игри.
Ако во период од 12 месеци сретнете пет (или повеќе) од следните предупредувачки знаци, може да имате зависност и треба веднаш да побарате помош од стручно лице.

Ефекти од зависноста од видео игри

Зависноста од игри е компулсивно нарушување на менталното здравје што може да предизвика сериозно оштетување на животот. Вообичаено е зависникот од видео игри да поминува повеќе од 10 часа дневно играјќи игри, обично до крајот на ноќта, а многумина страдаат од лишување од сон . Потопени во своето искуство, познато е дека гејмерите имаат лоша диета која се состои главно од енергетски пијалоци полни со кофеин и шеќер. Многумина се дехидрирани и неухранети.

Во потешки случаи, зависниците од игри пријавуваат агорафобија – вид на анксиозно растројство во кое се плашат да ја напуштат куќата – а други се идентификуваат со hikikomori – термин популаризиран во Јапонија како повлечени адолесценти или возрасни кои се повлекуваат од општествениот живот.

Зависниците од игри доживуваат многу различни негативни ефекти, вклучувајќи лошо ментално здравје, нерасположени и раздразливи, депресивни, физички агресивни и одбиваат да одат на училиште или на работа поради игри. Да се биде зависник од игри значи да се доживее функционално оштетување во повеќе области од вашиот живот, а долгорочните ефекти може да бидат поразителни. Зависниците од игри не успеваат да го завршат факултетот. Се разведуваат. И тие се борат со невработеноста.

Важно е да се препознае разликата помеѓу некој зависник од игри и обичен гејмер. За секојдневен гејмер, тие може да доживеат позитивни ефекти од играњето игри, додека зависникот од игри ќе доживее сериозни последици од нивното играње. За повеќе информации, дознајте за различните типови на гејмери.

Тест за зависност од видео игри
Ако сакате да се проверите за зависност од видео игри, прочитајте ги деветте предупредувачки знаци и симптоми погоре или направете го нашиот тест за зависност од видео игри.

ДАЛИ СТЕ ЗАВИСНИ ОД ВИДЕО ИГРИ ТЕСТОТ Е ТУКА ТЕСТИРАЈ СЕ

Ако сте загрижени за вашата употреба на игри, препорачуваме веднаш да побарате помош. Можете или да разговарате со терапевт или да започнете со започнување на детоксикација од допамин.

“Лично, знаев дека сум зависник од видео игри кога почнав да се преправам дека имам работа за да го измамам моето семејство. Наместо да одам на работа, се прикрадував низ прозорецот од мојата спална соба за да продолжам да играм.

Игрите од кои бев најмногу зависен беа World of Warcraft, Counter-Strike и Starcraft: Brood War. Повеќето денови играв по 16 часа на ден. Не ми беше гајле за ништо друго или како моите игри влијаеа на оние околу мене. Сакав само да играм, играм и играм.

Откако ја споделив мојата приказна дека сум зависник од игри, слушнав и од десетици илјади други луѓе кои се борат. Ја имав честа да зборувам ширум светот на темата зависност од игри, вклучително и на места како Форумот на Светската здравствена организација за зависни однесувања во Турција, Меѓународната конференција за зависност од однесувањето во Јапонија, колеџот Етон во Лондон, Мај Чидијак Фондацијата во Либан, Комисијата за ментално здравје на Канада и Националната конференција за проблеми со коцкањето.

Мојата приказна беше прикажана и во два TEDx разговори, NPR, BBC, Forbes, ABC 20/20, CNN, VICE и Bloomberg, меѓу многу други.”

Зависност или проблем со менталното здравје?
Во дебатата околу зависноста од видеоигри, честопати го слушате приговорот дека играњето е подобро сфатено како механизам за справување со основните ментални здравствени проблеми како анксиозност, депресија или нарушување на хиперактивност со дефицит на внимание (АДХД), а не како пореметување само по себе. право. Дали е ова точно?

Не. Широко е утврдено во областа на зависноста дека коморбидитетот – истовремено присуство на две хронични болести или состојби кај пациент – е честа појава, а нарушувањето на игрите не е исклучок. За некои, прекумерното играње ќе биде форма на справување со друга состојба и може да напредува до зависност од игри, споредливо со однесувањето на нарушувања поврзани со супстанции, а за други прекумерното играње ќе биде функција на оштетување.

Без разлика дали проблематичното играње е прво, или како резултат на основните проблеми со менталното здравје, терапевтските цели треба да вклучуваат третман на самото нарушување на игрите бидејќи ова нарушување може да биде основниот агенс на функционално оштетување, а неговото лекување може да биде предуслов за ефективен третман на коморбидното Услови ,.

Како да се лекува зависноста од видео игри

Важно е да запомните дека без разлика какви тешкотии се обидувате да ги надминете, не сте сами. Сега кога нарушувањето на игрите е признаено како официјална болест, се повеќе луѓе можат да ја побараат помошта што им е потребна.

Добрата вест е дека помошта е достапна за некој што се бори со нарушување на игрите. Game Quitters е онлајн заедница за поддршка на врсници со стотици бесплатни видеа, форум на заедницата, заедница за поддршка на родители и прифатлива програма и за гејмерите и за родителите.

Ако барате лична поддршка, проверете ги нашите програми за обука. За професионална помош, прелистајте го нашиот директориум за терапевт за зависност од видео игри.

Ако се борите да замислите дека вашиот живот е поинаков, погледнете ја нашата библиотека со приказни за зависност од видео игри. Стотици луѓе го свртеа својот живот преку Game Quitters, а вие можете да го сторите истото.

Дури и ако не сакате да се откажете од играњето игри засекогаш, можеби ќе бидете изненадени колку може да ви се промени животот ако одвоите малку време од видео игрите. Не гледајте наназад една година од сега и не жалете што не преземавте акција.

Одвојте 90 дена од играње игри сега и променете го вашиот живот на подобро.