Дали рибиното масло е потребно во оголеми количини во летните горештини

Постојат силни докази дека омега-3 масните киселини можат значително да го намалат нивото на триглицериди во крвта. Исто така, се чини дека има мало подобрување во липопротеините со висока густина (HDL, или „добар“) холестерол, иако исто така беше забележано зголемување на нивото на липопротеини со ниска густина (ЛДЛ, или „лош“) холестерол.

Рибиното масло е диететски извор на омега-3 масни киселини. На вашето тело му се потребни омега-3 масни киселини за многу функции, од мускулна активност до раст на клетките.

Омега-3 масните киселини се добиваат од храната. Тие не можат да се произведуваат во телото. Рибиното масло содржи две омега-3 наречени докосахексаеноична киселина (DHA) и еикозапентаеноична киселина (EPA). Диететски извори на DHA и EPA се масни риби, како што се лосос, скуша и пастрмка, и школки, како што се школки, остриги и ракови. Некои јаткасти плодови, семиња и растителни масла содржат друга омега-3 наречена алфа-линоленска киселина (АЛА).

Додатоци за рибино масло доаѓаат во течна, капсула и форма на таблети.

Луѓето земаат рибино масло поради неговите антиинфламаторни ефекти.

Што вели истражувањето
Истражувањето за употребата на рибино масло за специфични состојби покажува:

Срцева болест. Додека истражувањата покажуваат дека луѓето кои јадат диететски извори на рибино масло најмалку два пати неделно имаат помал ризик од смрт од срцеви заболувања, земањето додатоци на рибино масло се чини дека има мала или никаква корист за здравјето на срцето.
Висок крвен притисок. Повеќекратни студии известуваат за скромно намалување на крвниот притисок кај луѓето кои земаат додатоци од рибино масло. Постојат некои докази дека корисните ефекти на рибиното масло може да бидат поголеми за луѓето со умерен до тежок висок крвен притисок отколку за оние со благо покачување на крвниот притисок.
Високи триглицериди и холестерол. Постојат силни докази дека омега-3 масните киселини можат значително да го намалат нивото на триглицериди во крвта. Исто така, се чини дека има мало подобрување во липопротеините со висока густина (HDL, или „добар“) холестерол, иако исто така беше забележано зголемување на нивото на липопротеини со ниска густина (ЛДЛ, или „лош“) холестерол.
Ревматичен артритис. Студиите сугерираат дека додатоците на рибино масло може да помогнат во намалување на болката, подобрување на утринската вкочанетост и ублажување на осетливоста на зглобовите кај луѓето со ревматоиден артритис. Иако олеснувањето е често скромно, можеби е доволно да се намали потребата за антиинфламаторни лекови.

Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Омега-3 масните киселини се неопходни за добро здравје. Обидете се да ги извадите од вашата исхрана со јадење риба – печена или печена, а не пржена. Додатоците од рибино масло може да бидат корисни ако имате високи триглицериди или ревматоиден артритис.

Се чини дека рибиното масло речиси не содржи жива, што може да биде причина за загриженост кај одредени видови риби. Иако е генерално безбедно, земањето премногу рибино масло може да го зголеми ризикот од крварење и може да влијае на вашиот имунолошки одговор. Не е јасно дали рибиното масло е безбедно за луѓето кои се алергични на морска храна. Земете додатоци од рибино масло под надзор на лекар.

Безбедност и несакани ефекти
Кога се земаат како што е препорачано, додатоците за рибино масло генерално се сметаат за безбедни.

Сепак, додатоците на рибино масло може да предизвикаат благи несакани ефекти, вклучувајќи:

Рибен  вкус во устата
Лош здив
Горушица, гадење или дијареа
Осип
Земањето високи дози на додатоци од рибино масло може да го зголеми ризикот од крварење и можеби да го зголеми ризикот од мозочен удар.

Интеракции
Можните интеракции вклучуваат:

Антикоагулантни и антитромбоцитни лекови, билки и додатоци. Овие видови на лекови, билки и суплементи го намалуваат згрутчувањето на крвта. Можно е земањето додатоци на рибино масло со нив да го зголеми ризикот од крварење.
Лекови за крвен притисок, билки и додатоци. Земањето додатоци од рибино масло може малку да го намали крвниот притисок. Земањето на овие додатоци со лекови за крвен притисок може да ги зголеми ефектите врз крвниот притисок.
Контрацептивни лекови. Некои контрацептивни лекови може да го попречат ефектот на рибиното масло што обично го има врз триглицеридите.


Орлистат. Земањето рибино масло со овој лек за губење на тежината може да ја намали апсорпцијата на масни киселини од рибино масло. Размислете за земање на додатокот и лекот со разлика од два часа.
Витамин Е. Земањето рибино масло може да го намали нивото на витамин Е.