Дали сеуште можете да добиете туберкулоза и во 21-иот век

Туберкулозата (ТБ) е заразна болест која најчесто ги зафаќа белите дробови и е предизвикана од еден вид бактерија. Се шири низ воздухот кога заразените луѓе кашлаат, киваат или плукаат. Туберкулозата може да се спречи и излечи. Се проценува дека околу една четвртина од светската популација била заразена со бактерии на ТБ. Околу 5-10% од луѓето инфицирани со ТБ на крајот ќе добијат симптоми и ќе развијат болест на ТБ.

Вкупно 1,6 милиони луѓе починале од ТБ во 2021 година (вклучувајќи 187 000 луѓе со ХИВ). Во светот, ТБ е 13-та водечка причина за смрт и втор водечки инфективен убиец по СОВИД-19 (над ХИВ и СИДА).

Во 2021 година, околу 10,6 милиони луѓе се разболеле од туберкулоза (ТБ) ширум светот. Шест милиони мажи, 3,4 милиони жени и 1,2 милиони деца. ТБ е присутна во сите земји и возрасни групи. Но, ТБ е излечива и може да се спречи.
Мултирезистентна ТБ (MDR-TB) останува јавно здравствена криза и закана за здравствената безбедност. Само околу 1 од 3 лица со ТБ отпорна на лекови пристапиле кон третман во 2021 година.

Се проценува дека 74 милиони животи биле спасени преку дијагноза и третман на ТБ помеѓу 2000 и 2021 година.

Потребни се 13 милијарди американски долари годишно за превенција, дијагноза, третман и грижа за туберкулозата за да се постигне глобалната цел договорена на состанокот на високо ниво на ОН за ТБ во 2018 година.

Завршувањето на епидемијата на ТБ до 2030 година е меѓу здравствените цели на Целите за одржлив развој на Обединетите нации (СОР).

Туберкулозата (ТБ) е заразна болест која најчесто ги зафаќа белите дробови и е предизвикана од еден вид бактерија. Се шири низ воздухот кога заразените луѓе кашлаат, киваат или плукаат. Туберкулозата може да се спречи и излечи.

Се проценува дека околу една четвртина од светската популација била заразена со бактерии на ТБ. Околу 5-10% од луѓето инфицирани со ТБ на крајот ќе добијат симптоми и ќе развијат болест на ТБ.

Оние кои се заразени, но (сеуште) не се болни од болеста, не можат да ја пренесат. ТБ болеста обично се третира со антибиотици и може да биде фатална без третман.

Во одредени земји, вакцината Bacille Calmette-Guérin (BCG) се дава на бебиња или мали деца за да се спречи ТБ. Вакцината ја спречува ТБ надвор од белите дробови, но не и во белите дробови.

Туберкулозата (ТБ) е сериозна болест која главно ги погодува белите дробови. Микробите кои предизвикуваат туберкулоза се еден вид бактерии.

Туберкулозата може да се прошири кога лице со болеста кашла, кива или пее. Ова може да стави ситни капки со бактериите во воздухот. Друго лице потоа може да дише во капките, а микробите влегуваат во белите дробови.

Туберкулозата лесно се шири каде што луѓето се собираат во гужви или каде што луѓето живеат во преполни услови. Луѓето со ХИВ/СИДА и другите луѓе со ослабен имунолошки систем имаат поголем ризик да заболат од туберкулоза отколку луѓето со типичен имунолошки систем.

Лековите наречени антибиотици можат да ја третираат туберкулозата. Но, некои форми на бактерии повеќе не реагираат добро на третманите.

Симптоми
Кога микробите од туберкулоза (ТБ) преживуваат и се размножуваат во белите дробови, тоа се нарекува ТБ инфекција. ТБ инфекцијата може да биде во една од трите фази. Симптомите се различни во секоја фаза.

Примарна ТБ инфекција. Првата фаза се нарекува примарна инфекција. Клетките на имунолошкиот систем ги пронаоѓаат и заробуваат бактериите. Имунолошкиот систем може целосно да ги уништи бактериите. Но, некои заробени бактерии сепак може да преживеат и да се размножуваат.

Повеќето луѓе немаат симптоми за време на примарна инфекција. Некои луѓе може да добијат симптоми слични на грип, како што се:

Ниска температура.
Замор.
Кашлица.
Латентна ТБ инфекција. Примарната инфекција обично е проследена со фаза наречена латентна ТБ инфекција. Клетките на имунолошкиот систем градат ѕид околу ткивото на белите дробови со бактерии од ТБ. Микробите не можат да направат повеќе штета ако имунолошкиот систем ги држи под контрола. Но, бактериите преживуваат. Нема симптоми за време на латентна ТБ инфекција.

Активна туберкулоза. Активната туберкулоза се јавува кога имунолошкиот систем не може да контролира инфекција. Микробите предизвикуваат болести низ белите дробови или други делови од телото. Активната туберкулоза може да се појави веднаш по примарна инфекција. Но, тоа обично се случува по месеци или години на латентна ТБ инфекција.

Симптомите на активна туберкулоза во белите дробови обично започнуваат постепено и се влошуваат во текот на неколку недели. Тие може да вклучуваат:

Кашлица.
Кашлање крв или слуз.
Болка во градите.
Болка при дишење или кашлање.
Треска.
Трескање.
Ноќно потење.
Губење на тежина.
Несакајќи да јадете.
Замор.
Не се чувствувам добро воопшто.

Активна ТБ болест надвор од белите дробови. ТБ инфекцијата може да се прошири од белите дробови до други делови од телото. Ова се нарекува екстрапулмонална туберкулоза. Симптомите варираат во зависност од тоа кој дел од телото е заразен. Вообичаени симптоми може да вклучуваат:

Треска.
Трескање.
Ноќно потење.
Губење на тежина.
Несакајќи да јадете.
Замор.
Не се чувствувам добро воопшто.
Болка во близина на местото на инфекција.

Активната туберкулоза во гласовната кутија е надвор од белите дробови, но има симптоми повеќе како болест во белите дробови.

Вообичаени места на активна туберкулоза надвор од белите дробови вклучуваат:

Бубрезите.
Црниот дроб.
Течност околу мозокот и ‘рбетниот мозок.
Срцеви мускули.
Гениталиите.
Лимфни јазли.
Коски и зглобови.
Кожата.
Ѕидовите на крвните садови.
Гласовна кутија, исто така наречена ларинкс.

Активна туберкулоза кај деца. Симптомите на активна туберкулоза кај децата варираат. Типично, симптомите според возраст може да го вклучуваат следново:

Тинејџери. Симптомите се слични на симптомите кај возрасните.
Деца од 1 до 12 години. Помалите деца може да имаат треска што нема да исчезне и губење на тежината.
Доенчиња. Бебето не расте и не добива тежина како што се очекуваше. Исто така, бебето може да има симптоми од оток во течноста околу мозокот или ‘рбетниот мозок, вклучувајќи:
Да се биде слаб или неактивен.
Невообичаено претрупан.
Повраќање.
Лошо хранење.
Испукана мека точка на главата.
Слаби рефлекси.
Кога да одите на лекар
Симптомите на туберкулоза се слични на симптомите на многу различни болести. Посетете го вашиот давател на здравствена заштита ако имате симптоми кои не се подобруваат со неколкудневен одмор.

Добијте итна помош ако имате:

Болка во градите.
Ненадејна, силна главоболка.
Конфузија.
Напади.
Тешкотии со дишењето.

Добијте итна или итна помош ако:

Кашлате крв.
Имајте крв во урината или столицата.
Причини
Туберкулозата е предизвикана од бактерија наречена Mycobacterium tuberculosis.

Луѓето со активна туберкулоза во белите дробови или гласовната кутија може да ја шират болеста. Тие ослободуваат ситни капки кои ги носат бактериите низ воздухот. Ова може да се случи кога тие зборуваат, пеат, се смеат, кашлаат или киваат. Едно лице може да добие инфекција по вдишување на капките.

Поверојатно е болеста да се шири кога луѓето поминуваат многу време заедно во затворен простор. Така, болеста лесно се шири на места каде што луѓето живеат или работат заедно долго време. Исто така, болеста полесно се шири во преполни собири.

Лице со латентна ТБ инфекција не може да ја пренесе болеста на други луѓе. Лицето кое зема лекови за лекување на активната туберкулоза обично не може да ја помине болеста по 2 до 3 недели од третманот.

Кога антибиотските лекови не се користат правилно – или лековите не ги убиваат сите бактерии поради друга причина – условите се идеални за да се воспостават и размножуваат поотпорни верзии на бактериите. Ако овие бактерии се пренесат на други луѓе, со текот на времето може да се развие нов вид отпорен на лекови.

Проблемите што можат да доведат до такви видови бактерии отпорни на лекови го вклучуваат следново:

Луѓето не ги следеа упатствата за земање лекови или престанаа да земаат лекови.
Не им беше препишан вистинскиот план за лекување.
Лековите не беа достапни.
Дрогата била со лош квалитет.
Телото не ги апсорбира лековите како што се очекуваше.


Фактори на ризик
Секој може да добие туберкулоза, но одредени фактори го зголемуваат ризикот од добивање инфекција. Други фактори го зголемуваат ризикот инфекцијата да стане активна туберкулоза.

Центрите за контрола и превенција на болести препорачуваат тест за ТБ за луѓе кои имаат зголемен ризик од инфекција со ТБ или активно заболување од ТБ. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита ако имате еден или повеќе од следниве фактори на ризик.

Ризик од инфекција со ТБ
Одредени услови за живот или работа го олеснуваат преминувањето на болеста од едно на друго лице. Овие состојби го зголемуваат ризикот од добивање на инфекција со ТБ:

Живеење со некој со активна туберкулоза.
Живеење или патување во земја каде што ТБ е вообичаена, вклучувајќи неколку земји во Латинска Америка, Африка, Азија и Пацифичките острови.
Живеење или работа на места каде што луѓето живеат блиску заедно, како што се затвори, домови за стари лица и засолништа за бездомници.
Живеење во заедница идентификувана како со висок ризик од туберкулоза.
Работа во здравствената заштита и лекување на луѓе со висок ризик од ТБ.
Ризик од активна туберкулоза
Ослабениот имунолошки систем го зголемува ризикот од ТБ инфекција да стане активна ТБ болест. Услови или третмани кои го ослабуваат имунолошкиот систем вклучуваат:

ХИВ/СИДА.
Дијабетес.
Тешка бубрежна болест.
Рак на главата, вратот и крвта.
Неухранетост или мала телесна тежина.
Третман на рак, како што е хемотерапија.
Лекови за спречување на отфрлање на трансплантирани органи.
Долготрајна употреба на стероиди на рецепт.
Употреба на незаконски инјектирани дроги.
Злоупотреба на алкохол.
Пушење и користење други тутунски производи.
Возраст и активна туберкулоза
Ризикот од ТБ инфекција да стане активна ТБ болест се менува со возраста.

На возраст под 5 години. Додека децата не наполнат 5-годишна возраст, тие имаат висок ризик од инфекција со туберкулоза да станат активна туберкулоза. Ризикот е поголем за децата под 2-годишна возраст. Туберкулозата кај оваа возрасна група често води до сериозна болест во течноста што го опкружува мозокот и ‘рбетниот столб, наречена менингитис.
Возраст од 15 до 25 години. Луѓето од оваа возрасна група имаат зголемен ризик од развој на потешка активна туберкулоза во белите дробови.
Возраст од 65 години и повеќе. Имунолошкиот систем слабее во постара возраст. Постарите возрасни лица имаат поголем ризик од активна туберкулоза. Исто така, болеста може да биде потешка за лекување.

Превенција
Ако тестот е позитивен за латентна ТБ инфекција, можеби ќе треба да земате лекови за да спречите активно заболување од ТБ.

Спречување на ширење на болеста
Ако имате активна болест на ТБ, ќе треба да преземете чекори за да спречите други луѓе да добијат инфекција. Ќе се дрогираш четири, шест или девет месеци. Земете ги сите лекови според упатствата во текот на целото време.

Во текот на првите 2 до 3 недели, ќе можете да ги пренесете бактериите од ТБ на други. Заштитете ги другите со овие чекори:

Останете дома. Не одете на работа или училиште.
Изолирајте дома. Поминувајте што е можно помалку време меѓу членовите на вашето домаќинство. Спијте во посебна просторија.
Проветрувајте ја просторијата. Микробите на туберкулозата полесно се шират во мали, затворени простори. Ако на отворено не е премногу студено, отворете ги прозорците. Користете вентилатор за да го издувате воздухот. Ако имате повеќе од еден прозорец, користете еден вентилатор за издишување воздух, а друг за вдишување воздух.
Носете маски за лице. Носете маска кога треба да бидете покрај други луѓе. Побарајте од другите членови на домаќинството да носат маски за да се заштитат.
Покријте ја устата. Користете марамче за покривање на устата секогаш кога кивате или кашлате. Нечистото марамче ставете го во кеса, затворете го и фрлете го.

Вакцинации
Во земјите каде што туберкулозата е честа појава, доенчињата често се вакцинираат со вакцината за бацил Calmette-Guerin (BCG). Ова ги штити доенчињата и малите деца кои имаат поголема веројатност да имаат активна туберкулоза во течноста што го опкружува мозокот и ‘рбетниот мозок.

Вакцината можеби нема да штити од болести во белите дробови, што е поверојатно во САД. Десетици нови вакцини против ТБ се во различни фази на развој и тестирање.