Дали сипаниците се враќаат? Колку треба да бидеме загрижени и што можат родителите да направат за да ги заштитат своите деца?

Малите сипаници(морбили) се многу заразна болест предизвикана од вирусот на мали сипаници. Лесно се шири низ воздухот од заразено лице кое кашла или кива. А симптомите обично вклучуваат треска и осип. Компликациите од инфекцијата со сипаници се вообичаени и може да варираат од благи, како што се дијареја до екстремно сериозни како пневмонија и воспаление на мозокот.

Дали сипаниците се враќаат? Колку треба да бидеме загрижени и што можат родителите да направат за да ги заштитат своите деца?

Малите сипаници(морбили) се многу заразна болест предизвикана од вирусот на мали сипаници. Лесно се шири низ воздухот од заразено лице кое кашла или кива. А симптомите обично вклучуваат треска и осип. Компликациите од инфекцијата со сипаници се вообичаени и може да варираат од благи, како што се дијареја до екстремно сериозни како пневмонија и воспаление на мозокот. Малите сипаници се сериозна болест. И пред да биде воведена вакцината против сипаници во раните 1960-ти и вообичаено да се користи, се проценува дека секоја година има околу 2 милиони смртни случаи кои се припишуваат на мали сипаници. И ова  e најчесто кај децата.

Зошто гледаме оживување на сипаници и колку треба да бидеме загрижени?

Интервенциите што ги воведовме за пандемијата COVID 19, како што се носење маски, онлајн работење и ограничувања за патување, исто така го забавија преносот на други респираторни заболувања, вклучително и сипаници. И како што тие ограничувања се олеснуваат, гледаме зголемување на бројот на пријавени случаи на мали сипаници, особено во Африка, Блискиот Исток и Југоисточна Азија. Ова е особено загрижувачко затоа што има зголемување на бројот на деца кои ги пропуштиле своите рутински дози на сипаници поради нарушување на здравствените услуги за време на пандемијата COVID 19.

Во 2021 година, имало околу 25 милиони деца кои ја пропуштиле првата доза вакцини против сипаници. Во 2019 година тоа беше 20 милиони. И ако се сеќавате, во 2019 година ги имавме најголемите епидемии на сипаници што сме ги виделе во последните две децении. За да спречиме повторување на 2019 година, треба да се погрижиме оние што ја пропуштиле вакцината против сипаници да се вакцинираат.

Што можат родителите да направат за да ги заштитат своите деца од сипаници?

Најдобра заштита од морбили е вакцинирањето. Вакцината против мали сипаници е безбедна и ефикасна, а од нејзиното воведување, на глобално ниво се дадени милијарди дози, спречувајќи сериозни болести и смрт. Дури и ако вие или вашето дете сте пропуштиле една од закажаните дози на вакцината за сипаници, тоа не е проблем. Можете да се вакцинирате веднаш. Важно е да се запамети дека вакцинирањето против сипаници ги штити и сите други ваши имунизации. Дополнителна придобивка од вакцинирањето е тоа што исто така го заштитувате вашето семејство и членовите на вашата заедница од заболување од сипаници.

И ова е особено важно за оние кои се премногу млади за да се вакцинираат или оние кои се болни или имунокомпромитирани. Ако имате конкретни прашања или грижи за мали сипаници или за времето на вакцинација против мали сипаници, би ви препорачал да разговарате со вашиот  доктор.

Д-р Патрик О’Конор

Извор:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/episode–87—is-measles-making-a-comeback