Дали смеете да патувате со авион ако сте трудни?!

Дали е безбедно да се лета за време на бременоста?

Општо земено, патувањето со авион пред 36-та недела од бременоста се смета за безбедно за жените кои немаат проблеми со бременоста. Сепак, ако сте бремени, добро е да разговарате со вашиот  доктор пред да летате.

Вашиот  доктор може да предложи да не летате ако имате одредени компликации од бременоста кои би можеле да се влошат поради патувањето со авион или за кои може да биде потребна итна помош. Примерите вклучуваат историја на спонтан абортус или вагинално крварење, тешка анемија и висок крвен притисок или дијабетес што не е добро контролиран. Ако сте имале прееклампсија за време на претходната бременост – состојба која предизвикува висок крвен притисок и дополнителни протеини во урината – не се препорачува летање. Истото важи и ако сте бремени со близнаци или други повеќекратни.

Кажете му на вашиот доктор колку далеку летате, бидејќи должината на летот може да направи разлика. Исто така, имајте во предвид дека некои авиокомпании можеби не дозволуваат бремени луѓе на меѓународни летови. Проверете кај вашата авиокомпанија пред да организирате патување.

По 36 недели од бременоста, вашиот доктор на здравствена заштита може да ве советува да не летате. И некои авиокомпании не дозволуваат бремени жени да летаат по 36 недели. Авиокомпанијата, исто така, може да бара писмо од вашиот доктор на   во кое се наведува колку долго сте во бременоста и дали се препорачува летање.

Ако вашиот доктор вели дека е во ред да летате, а вашите планови се флексибилни, најдобро време за патување со авион може да биде во вториот триместар. Ризиците од вообичаени итни случаи на бременост се најниски во тој период.

Кога летате:

Закопчајте се. За време на патувањето, држете го појасот врзан кога седите и прицврстете го под стомакот.
Пијте многу течности. Ниската влажност во авионот може да предизвика дехидрација.
Избегнувајте храна што дуе и предизвикува гасови и пијалоци пред да летате. Гасовите се шират за време на летот, а тоа може да ви направи непријатно. Примери на храна и пијалоци што треба да се избегнуваат вклучуваат брокула и газирана сода.
Размислете за медицинска нега. Планирајте како ќе добиете акушерска нега за време на вашето патување ако ви треба. Донесете копии од вашите медицински информации во случај да ви треба нега додека сте отсутни.

Згрутчување на крвта
Патувањето со воздух може да го зголеми ризикот од згрутчување на крвта во нозете, состојба наречена венска тромбоза. Ризикот е поголем кај трудниците. Движењето на нозете може да помогне да се спречи овој проблем. Прошетајте нагоре и надолу по патеката секој час за време на летот. Ако мора да останете седнати, одвреме-навреме свиткајте ги и издолжувајте ги глуждовите. Во принцип, најдобро е да избегнувате тесна облека, бидејќи тоа може да го попречи протокот на крв. Носењето компресивни чорапи може да помогне во циркулацијата на крвта за време на долг лет.

Радијација
Се смета дека изложеноста на радијација поврзана со воздушниот сообраќај на големи надморски височини не е проблем за повеќето луѓе кои летаат за време на бременоста. Но, пилотите, стјуардесите и другите кои често летаат може да бидат изложени на ниво на радијација што предизвикува загриженост за време на бременоста. Ако морате често да летате за време на бременоста, разговарајте за тоа со вашиот  доктор.