Дали стресот може да биде смртоносен по вашиот живот

Хроничниот стрес не е добар за телото. Тоа е познат фактор на ризик за низа болести и болести, вклучувајќи психијатриски заболувања, срцеви заболувања, дијабетес, па дури и развој на канцерогени тумори.

Додека стресот е природен одговор на воочената опасност, хроничниот стрес може да доведе до физичко и ментално здравје компликации и рана смрт.

Стресот е природен одговор на нови, предизвикувачки или заканувачки ситуации. Искусувањето на стресот е дел од да се биде жив, но може да стане огромно, предизвикувајќи дневна дисфункција, па дури и да доведе до сериозни здравствени компликации.

Стресот сам по себе не е проблем, но станува проблем кога ќе остане неконтролиран и ќе почне да ве спречува да го искусите вашиот целосен потенцијал.

На пример, стресот од полагањето тест може да помогне да се мотивира личноста да учи, да се појави на време и да работи напорно за да успее. Но, ако стресот не е нешто што знаете како да се справите, да се справите или контролирате, тој може да работи на спротивен начин.

Во горниот пример, стресот пред тестот може да ескалира во целосна анксиозност од тестот и да ја ограничи вашата способност да учите, да пристигнувате на време и да ја завршите задачата.

Стресот е одговор кој треба да достигне врв и да се реши. Тоа не треба да трае бескрајно (т.е., по тестот, чувствата на тест стрес треба да се отстранат).

Ако вашиот одговор на стрес продолжи и после тоа, и ако не се контролира (т.е. стане хроничен), може да доведе до ментални и физички здравствени проблеми, вклучувајќи анксиозност и депресија, срцеви заболувања, па дури и смрт.
Како стресот влијае на телото
Стресот влијае на секој дел од телото и затоа се чувствува физички и психички.

Според Американската психолошка асоцијација, краткорочниот стрес влијае на сите системи, вклучувајќи:

Мускулно-скелетни (т.е., затегнување и напнатост на мускулите)
Респираторно (т.е. забрзано дишење или плитко дишење)
Кардиоваскуларни (т.е., зголемување на срцевиот ритам, зголемување на крвниот притисок)
Ендокрини, гастроинтестинални, нервозни и репродуктивни: ослободување на хормонот на стресот, лет или одговор на борбата клоци во брзина
Овие природни реакции се дизајнирани да го достигнат својот врв и да паѓаат. Кога не го прават тоа, може да се појават болести во врска со прекумерната стимулација на одговорот на стресот.

Болести предизвикани од стрес
Додека краткорочниот стрес може да го подобри одговорот на имунолошкиот систем, добро е познато дека хроничниот стрес предизвикува големо оптоварување на имунолошкиот систем. Хроничниот стрес, исто така, создава структурни промени на мозокот кои влијаат на функционирањето.

Истражувачки преглед од 2021 година доверлив извор покажа дека следните болести и болести се директно поврзани со хроничен стрес:

анксиозност
депресија
болка
замор
Хроничниот стрес е поврзан со следниве здравствени состојби:

срцеви заболувања и дисфункција (вклучувајќи аритмија и срцев удар)
дигестивни нарушувања
нарушувања на меморијата
дијабетес
рак (особено развој на тумор на дојка)

Дали стресот може да предизвика смрт?
Многу луѓе може да го разгледаат влијанието на стресот врз здравјето и квалитетот на животот и да се запрашаат дали стресот е убиец број еден? Бидејќи е директно поврзан со шесте водечки причини за смрт, стресот може да се нарече тивок убиец.

Студија од 2021 година покажува дека физичките и менталните стресови може да доведат до ненадејна срцева смрт (СЦД). Така, стресот може да предизвика ненадејна смрт од срцев удар, но може да придонесе за продолжени здравствени компликации, како нарушување на употребата на супстанции, што доведува до рана смрт.

На пример, ако некое лице научи да се справува со стресот користејќи дрога или алкохол, тоа исто така го зголемува ризикот од поврзани здравствени компликации и рана смрт. Стресот е фактор на ризик за нарушувања на употребата на супстанции.

Стресот поврзан со работата е директен фактор за смртта на околу 120.000 луѓе секоја година. Бидејќи е малку веројатно „стресот“ да биде наведен како причина за смртта, сепак, реалниот број може да биде многу поголем ако ги отстраниме причините зад, на пример, SCD.

Друга студија, објавена во списанието Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, покажува речиси 50 отсто зголемен ризик од рана смрт поради хроничен стрес и депресија во споредба со пониските нивоа на стрес и депресија.

Следниве водечки причини за смрт се на некој начин поврзани со тоа како стресот се манифестира во болест и ги влошува симптомите на хронични состојби.

Шесте водечки причини за смрт во САД кои се под влијание на емоционалниот стрес се:

срцева болест
рак
белодробни заболувања и респираторни нарушувања
случајни повреди
цироза на црниот дроб
самоубиство
Привремениот или краткотраен стрес не е лоша работа. Тоа е природен и здрав одговор на согледана закана. Без разлика на причината, стресот влијае на секој систем што го одржува функционирањето на вашето тело и мозок.

Значи, кога стресот не се реши, може да создаде физички и ментални здравствени проблеми, вклучувајќи структурни промени на вашиот мозок и дисфункција на имунолошкиот систем.

Хроничниот стрес не е добар за телото. Тоа е познат фактор на ризик за низа болести и болести, вклучувајќи психијатриски заболувања, срцеви заболувања, дијабетес, па дури и развој на канцерогени тумори.

Тоа е исто така поврзано со рана смрт, или со ненадејна смрт поради срцев удар, срцев удар или продолжени здравствени проблеми што создаваат истрошеност на вашето тело и ум. Хроничниот стрес може да доведе и до случајна повреда и зголемен ризик од самоубиство.

Стресот не предизвикува смрт, но директно придонесува за ненадејна и рана смрт. Постојат начини на кои можете да научите сами да управувате со стресот или можете да разговарате со професионалец за ментално здравје за водство. Помошта е секогаш достапна.