Дали уживањето дрога може да ве спречи да станете татко-колку пливаат сперматозоидите кај зависниците од дрога!

Плодноста на мажот може да биде оштетена и од други дроги како канабис, кокаин и хероин, бидејќи тие го намалуваат нивото на тестостерон и сексуалниот нагон (либидото). Има некои докази дека канабисот може да го намали бројот на машки сперматозоиди, да го намали количеството на сперма и да ја намали подвижноста на спермата (способност за „пливање“).

Плодноста на мажот може да биде оштетена и од други дроги како канабис, кокаин и хероин, бидејќи тие го намалуваат нивото на тестостерон и сексуалниот нагон (либидото). Има некои докази дека канабисот може да го намали бројот на машки сперматозоиди, да го намали количеството на сперма и да ја намали подвижноста на спермата (способност за „пливање“). Ако сонувате да станете родител, важно е да знаете дека одредени лекови, и легални и нелегални, може да имаат негативен ефект врз вашата плодност.

Урологот Сара Виј, MD, ве води низ некои од најчестите супстанции кои можат да влијаат на плодноста кај мажите и кај луѓето на кои им е доделено машкото раѓање, од антидепресиви до опиоиди.

Какви ефекти може да има употребата на супстанци врз машката неплодност?
Лековите и рекреативните лекови можат да влијаат на вашата способност да создадете бременост. Во повеќето случаи, овие ефекти се привремени и може да се поништат откако ќе престанете да го земате лекот – но тоа не е секогаш случај, а некои од нив може да доведат до машка неплодност.

„Ако родителството е вашата цел, сега или по патот, почнете да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита за сите лекови што ги земате и нивните можни ефекти врз вашата плодност“, советува д-р Виј.

А кога станува збор за рекреативните дроги, нивното севкупно влијание врз вашата физичка и ментална благосостојба може да биде далекусежно, што го става вашето здравје во ризик на повеќе начини. Барањето третман не е само добро за вашето здравје; исто така може да помогне да се создаде побезбедна и постабилна средина за вашето идно дете.

Супстанции кои можат да влијаат на машката плодност
Што треба да направите ако видите лек што го земате наведен овде? Како прво, не паничете. Запомнете: Голем дел од времето, нивниот ефект врз вашата плодност е реверзибилен, па затоа е важно да разговарате со лекар за вашите опции.

„Ако земате лек кој предизвикува неочекуван несакан ефект, вклучително и проблеми со плодноста, можеби ќе треба да пробате друг лек“, вели д-р Виј. Таа навлегува подлабоко во некои од лековите на рецепт што може да ви го отежнат создавањето бременост.

Алфа-блокатори
Алфа-блокаторите се користат за лекување на уринарни симптоми предизвикани од зголемена простата. Постојат неколку различни видови на овој лек, и сите тие влијаат на вашата плодност на различни начини.

„Конкретно, силодозинот и тамсулозинот  можат да предизвикаат нагло намалување на обемот на ејакулација или може целосно да ја инхибираат ејакулацијата“, вели д-р Виј.

Ако земате еден од овие лекови, посетете уролог за да разговарате за нивното можно влијание врз вашата плодност и други можни опции за третман.

Антидепресиви
Вашето ментално здравје е критично, но ако сакате да станете родител, можеби ќе сакате да бидете сигурни дека не земате антидепресиви што ги попречуваат вашите шанси.

„Селективните инхибитори за повторно земање на серотонин, или SSRI, се најчестите лекови кои се препишуваат за лекување на депресија и анксиозност“, забележува д-р Виџ, „но овие лекови може да предизвикаат сексуална дисфункција, особено продолжено време до ејакулација“.

За среќа, SSRI не се единствените опции за лекување на депресија и анксиозност. Ако моментално земате SSRI, разговарајте со вашиот лекар или давател на ментално здравје за можноста за други лекови.

Лекови за хемотерапија
Поминувањето низ рак е доволно тешко без да се грижите и за вашата идна плодност. За жал, сите лекови за хемотерапија што се користат за лекување на рак може значително да го намалат или да го запрат производството на сперма заедно.

„Во зависност од типот на хемотерапија што сте ја примиле и времетраењето на вашиот третман, вашето производство на сперма може да се врати во рок од две години“, вели д-р Виј, „но кај многу луѓе, производството на сперма никогаш не се враќа, што резултира со неплодност“.

Ако се подготвувате да започнете со хемотерапија, разговарајте со вашиот лекар за замрзнување на вашата сперма претходно.

Опиоиди (наркотици)
Опиоидите, кои комуницираат со вашите нервни клетки за да ја намалат болката, вклучуваат и нелегални улични дроги и лекови на рецепт за лекување на болка и зависност.

„Долготрајната употреба на опиоиди може да ги наруши сигналите кои го контролираат производството на тестостерон, што може да предизвика низок тестостерон и да го намали и квантитетот и квалитетот на вашата сперма“, објаснува д-р Виј. „Степенот на влијанието зависи од тоа кои опијати ги земате, која е вашата доза и колку долго сте ги користеле“.

Не се покажало дека краткорочната употреба има негативен ефект врз плодноста, како на пример, ако сте на краток курс на опијати за да ја контролирате болката по операцијата или скршената коска. Но, опиоидите се многу зависни, затоа обратете се кај вашиот давател на здравствена заштита за какви било грижи што може да ги имате за одговорна краткорочна употреба или минатите проблеми со зависноста.

Тестостерон
Замената на тестостерон (исто така наречена дополнителен тестостерон) има силен негативен ефект врз производството на сперма. Најверојатните исходи се многу ниска концентрација на сперма или целосно отсуство на сперма од спермата.

„Кога земате тестостерон, хормонските сигнали кои им кажуваат на вашите тестиси да произведуваат тестостерон и да создаваат сперма се блокирани“, вели д-р Виј.

Инхибитори на 5-алфа-редуктаза
Овие лекови (вклучувајќи ги и Propecia® и Avodart®) се користат за лекување на губење на косата и зголемување на простатата. Нивното влијание врз вашата плодност е обично благо и ќе се промени откако ќе го прекинете лекот, но додека ги земате, може да ви биде потешко да создадете бременост.

„Ако земате еден од овие лекови за лекување на опаѓање на косата, податоците се спротивставени за влијанието врз производството на сперма“, вели д-р Виј. „Но, земањето за зголемување на простатата може да предизвика намалување на волуменот на спермата и вкупниот број на сперматозоиди во вашата сперма, што може да го отежне забременувањето на некоја личност“.

До 5% од луѓето кои го земаат овој лек од која било причина ќе имаат намалување на нивниот број на сперматозоиди, па ако имате проблеми со создавање бременост, задолжително разговарајте со лекар.

Уште една работа: тие, исто така, може да предизвикаат вашиот сексуален нагон да го запре носот. Но, во повеќето случаи, и тоа треба да се врати во нормала кога ќе престанете да го земате лекот.

Други лекови
Некои други лекови на рецепт може да предизвикаат проблеми со плодноста, иако повеќето од нив се реверзибилни. Тие вклучуваат:

Лекови против епилепсија, како што се карбамазепин, окскарбазепин и валпроат.
Антиретровирусни лекови, лекови кои првенствено се користат за да се спречи реплицирањето на ХИВ.
Некои антибиотици, кои се борат против бактериски инфекции.
Лекови за крвен притисок, како нифедипин и спиронолактон.
Циметидин, кој може да се користи за лекување на рефлукс на киселина и чиреви.
Колхицин, лек за гихт.
Сулфасалазин, кој се користи за лекување на улцеративен колитис или ревматоиден артритис.
Ако земате некој од овие лекови и имате проблеми со создавање бременост, важно е да посетите уролог за тестирање на спермата.

Како рекреативните дроги влијаат на плодноста
Различни рекреативни супстанции, вклучувајќи дрога, алкохол и тутун, можат да влијаат на вашата плодност. д-р Виј објаснува.

Алкохол
Се чини дека лесното пиење не влијае на плодноста, што е добра вест за повремените тостови или половина литар со другари. Но, големата потрошувачка на алкохол – дефинирана како 10 до 14 пијалоци или повеќе неделно – е друга приказна. Можеби:

Намалете го производството на тестостерон.
Зголемете ја брзината со која тестостеронот се чисти од вашиот крвоток.
Зголемете го нивото на естроген.
„Сето ова може да го намали нивото на тестостерон, што може да му наштети на производството на сперма“, предупредува д-р Виј. Ако мислите дека можеби живеете со нарушување на употребата на алкохол, дознајте повеќе за тоа како да ги идентификувате знаците на зависност и да продолжите да се лекувате.

Анаболни стероиди
Спортистите и бодибилдерите понекогаш злоупотребуваат анаболни стероиди за да ги подобрат своите перформанси или да го променат нивниот физички изглед. Но, тие се многу небезбедни.

„Анаболичките стероиди и штетат на машката плодност со тоа што се мешаат со хормонските сигнали кои се потребни за производство на сперма“, вели д-р Виј. „Количината на штетата што ја прават на вашата плодност зависи од тоа што земате, колку од тоа земате и колку долго го земате“.

Многу луѓе го обновуваат производството на сперма три до 12 месеци по прекинот на анаболни стероиди. Но, здравствените ефекти може да бидат толку сериозни што не треба да ги земате освен ако вашиот здравствен работник не ги препише за одредена медицинска состојба.

И бидете внимателни при земањето фитнес и додатоци за градење мускули. Производите од неугледни извори понекогаш се извалкани со анаболни стероиди за кои можеби не сте ни знаеле.

Марихуана
Поради негативните ефекти што THC, активната состојка во марихуаната, може да ги има врз плодноста, вие (и вашиот партнер) треба да престанете со секаква употреба додека се обидувате да забремените.

„ТХЦ може да го намали производството на сперма и да го ослабне сексуалниот нагон со мешање во производството на тестостерон“, објаснува д-р Виј. „Тоа исто така може да го ограничи движењето на спермата“.

Има и други ризици. Марихуаната понекогаш е преполна со тешки метали како олово за да се зголеми нејзината тежина, или може да се исече со повеќе зависни недозволени дроги, како кокаин. И двете можат да бидат штетни за вашето целокупно здравје и вашата плодност.

Тутун
Употребата на тутун воопшто, а особено пушењето е поврзана со сите видови сериозни здравствени состојби. И можете да додадете проблеми со плодноста на списокот.

„Пушењето има негативно влијание врз производството на сперма и движењето на спермата“, предупредува д-р Виј. Може да биде тешко да се откажете од пушењето, но има многу, многу причини да вложите напор – вклучувајќи ги и вашите надежи за проширување на семејството.

Метамфетамин
Мета, како што е често познато, е многу зависност, синтетички стимуланс кој влијае на вашето тело на различни начини, ниту еден од нив не е позитивен. Може да го зголеми крвниот притисок и отчукувањата на срцето и дишењето, да предизвика нарушувања на расположението и психоза, па дури и да доведе до смрт.

Истражувањата сè уште не се јасни за тоа како или дали употребата на метамфетамин влијае на машката плодност кај луѓето. Но, се покажа дека ја намалува подвижноста на спермата кај глувците и стаорците, што ја зголемува веројатноста за неплодност.

Внимавајте на „додатоци за здравјето на мажите“
„Бидете особено внимателни со додатоците кои тврдат дека ја зголемуваат сексуалната желба и перформанси“, предупредува д-р Виј. „Тие не се одобрени од Администрацијата за храна и лекови на САД, па иако може да бидат широко рекламирани како подобрувачи, тие не се научно оценети и може да предизвикаат штета“.

Кога да се оди на лекар за машка неплодност
Ако имате проблеми со создавање бременост, посетете лекар за физичка и целосна медицинска историја. Потоа може да ве упатат кај уролог за анализа на спермата, која го тестира квантитетот и квалитетот на вашата сперма. Тоа е првиот чекор во откривањето на проблемите со машката плодност.

„Ако сте го поминале целиот свој живот претпоставувајќи дека ќе ви биде лесно на крајот да станете родител, може да биде вистински предизвик да научите дека оваа цел ќе биде потешко да се постигне отколку што сте очекувале“, вели д-р Виј. . „Уролозите и другите специјалисти за плодност се тука за да направат се што можеме за да ви помогнеме да ја постигнете таа цел“.