Дали вашата тироидна жлезда е виновна за опаѓањето на косата?

Навистина, брзото опаѓање и истенчување на косата може да се случи поради повеќе причини, вклучувајќи лекови, медицински состојби или едноставно одминување на времето. Но, друга можна причина може да биде тироидната жлезда. Без разлика дали знаете дека имате болест на тироидната жлезда или не, можеби вреди да се разгледа врската помеѓу здравјето на вашата коса и вашата тироидна жлезда.

Ендокрината жлезда задолжена за производство на хормони може да предизвика вашата коса да опаѓа или да престане да расте. Додека се туширате, гледате надолу и забележувате повеќе купчиња коса од вообичаено како кружат низ одводот. Всушност, се колнете дека можеби ви паѓаат влакна и од пазувите. Бескрајно пребарувавте за можните причини, но се чини дека ниту една од нив нема смисла зошто можеби ви паѓа косата.

Навистина, брзото опаѓање и истенчување на косата може да се случи поради повеќе причини, вклучувајќи лекови, медицински состојби или едноставно одминување на времето. Но, друга можна причина може да биде тироидната жлезда. Без разлика дали знаете дека имате болест на тироидната жлезда или не, можеби вреди да се разгледа врската помеѓу здравјето на вашата коса и вашата тироидна жлезда.

Ендокринологот Мери Вујоуклис Келис, доктор на науки, истражува како да дознае дали губењето на косата е поврзано со тироидната жлезда – и што можете да направите за тоа.

Дали проблемите со тироидната жлезда можат да предизвикаат губење на косата?
Накратко – да, можат. Всушност, дисфункција на тироидната жлезда може да предизвика не само опаѓање на косата, туку и целосно да престане да расте. За среќа, ова обично не е трајно. Но, тоа може да биде чест симптом на неправилно производство на хормони во вашата тироидна жлезда.

За разлика од другите видови на ќелавост, губењето на косата поврзано со тироидната жлезда влијае не само на вашиот скалп, туку и на веѓите, срамните влакна и влакната на другите делови од вашето тело. Тоа може да биде предизвикано и од одредени автоимуни болести кои често одат рака под рака со состојби на тироидната жлезда (повеќе за тоа во момент).

„Опаѓањето на косата обично се менува откако ќе се нормализираат нивоата на тироидните хормони“, објаснува д-р Вујоуклис Келис. „Но, ова може да потрае некое време“.

Односот помеѓу тироидната жлезда и вашата коса
Ако не сте запознаени со тоа што (или каде) е вашата тироидна жлезда – или како таа е поврзана со вашата коса – ајде прво да разгледаме неколку основи.

Вашата тироидна жлезда е ендокрина жлезда која се наоѓа во предниот дел на вратот и има важна улога во вашето тело. Тој е задолжен за производство и ослободување на ендокриниот хормон во вашиот крвоток.

Болестите на тироидната жлезда се јавуваат кога е нарушено производството на овој хормон. И ова може да предизвика вашата коса да престане да расте, па дури и да опаѓа.

Ова губење на косата може да се случи поради тоа што тироидната жлезда произведува или премногу хормони (хипертироидизам или хиперактивна тироидна жлезда) или не произведува доволно (хипотироидизам или недоволна тироидна жлезда).

И недоволно активните и хиперактивните состојби на тироидната жлезда може да предизвикаат престанок на раст на косата, како и губење на косата. Особено, автоимуните состојби на тироидната жлезда може да предизвикаат губење на косата поврзано со тироидната жлезда. Некои од овие услови вклучуваат:

Хашимото тироидитис (поврзан со хипотироидизам).
Гравесова болест (поврзана со хипертироидизам).
Во некои случаи, може да имате поголема веројатност да развиете алопеција ареата поради автоимуна состојба на тироидната жлезда. Оваа состојба може да предизвика ненадејно губење на косата на скалпот или на други делови од вашето тело.

Како да знаете дали опаѓањето на косата е од тироидната жлезда?
Се разбира, секој ден губиме до 100 влакна од нашите глави – обично кога се тушираме или ја четкаме косата. Но, губењето на косата предизвикано од состојби на тироидната жлезда има поспецифични симптоми, вклучувајќи:

Дифузно проретчување на косата. Губењето на косата често се јавува како дифузно слабеење, а не како специфични ќелави дамки. Може да забележите намалување на густината и волуменот на косата низ целиот скалп.
Зголемено пролевање. Луѓето со проблеми со тироидната жлезда може да доживеат прекумерно опаѓање на косата за време на миење, четкање или стилизирање. Ова е познато како телоген ефлувиум, состојба кога поголем процент на влакна влегуваат во фазата на одмор (телоген) и на крајот паѓаат.
Губење на косата на други делови од телото. Покрај губењето на косата на скалпот, лицата со нарушувања на тироидната жлезда може да доживеат истенчување или губење на косата на други делови од телото, вклучувајќи ги веѓите, трепките, срамните влакна и влакната на пазувите.
Промена на текстурата на косата. Губењето на косата поврзано со тироидната жлезда, исто така, може да доведе до промени во текстурата на вашата коса. Забележете дали вашите прамени се чувствуваат повеќе суви, груби и склони кон кршење.

Опции за третман за губење на косата поврзано со тироидната жлезда
Во зависност од вашите симптоми и точната состојба на тироидната жлезда што ја доживувате, вашите опции за третман може да варираат. Важно е да се обратите кај давател на здравствена заштита за детално да разговараат за вашите симптоми за да можат да го развијат најдобриот план за лекување.

Лекови
Ако вашиот давател на здравствена заштита ги поврзува проблемите со тироидната жлезда со губењето на косата, тие веројатно ќе ви препишат некои третмани кои ќе помогнат да се минимизира или поништи губењето на косата. Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача да земате одредени лекови кои можат да помогнат да се балансира производството на хормони на вашата тироидна жлезда, вклучувајќи:

Левотироксин.
Пропилтиоурацил.
Метимазол.
Бета-блокатори.


Промени во животниот стил
Со било каков вид на екстремно опаѓање на косата, постојат работи што можете да ги вклучите во вашата секојдневна рутина на косата што можат да помогнат. Најдобрата тактика е да бидете нежни со вашата коса. Ако се соочувате со опаѓање на косата од која било причина, важно е да бидете свесни за чувствителноста на фоликулите на косата.

Обидете се да избегнете:

Повлекување на косата назад во тесни опашки, пунџи или плетенки. Наместо тоа, обидете се да носите полабави фризури.
Извртување или влечење за коса. Наместо тоа, бидете нежни кога ја сушите, чешлате или стилизирате косата и обидете се да не предизвикувате премногу напнатост.
Користење на поостри четки кога ги олабавувате јазлите во косата. Наместо тоа, користете чешел со широки заби кој им дава на вашите фоликули повеќе простор за дишење.

Размислете за земање биотин
Витаминот биотин е препорачан од здравствените работници за да го зајакне вашиот кератин (протеинот кој помага во формирањето на косата, кожата и ноктите). Додека се потребни повеќе истражувања за ефектите на биотинот врз растот на косата, некои студии сугерираат врска помеѓу додатокот и подобрената дебелина на косата.

Но, секогаш треба да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита пред да започнете какви било нови додатоци – тој ќе знае која е вистинската количина што треба да ја земете за губење на косата. Можете исто така да се обидете да работите со повеќе храна богата со биотин како бадеми, брокула и јајца како небезбеден начин да внесете повеќе биотин во вашиот систем.

Д-р Вујоуклис Келис, исто така, ја нагласува важноста да се запамети како биотинот може да влијае на резултатите во лабораторија. „Запомнете да не земате биотин најмалку 72 часа пред лабораториите, бидејќи тоа потенцијално може да предизвика лажни лабораториски резултати“, објаснува таа.

Дали губењето на косата може да биде предизвикано од нешто друго?
Важно е да се забележи дека опаѓањето на косата може да биде предизвикано од нешто друго освен од тироидната жлезда. Други можни причини за губење на косата вклучуваат:

Лекови за тироидна жлезда. Да, можеби се занимавате со кокошка или ситуација со јајца овде. Што го предизвикало прво опаѓањето на косата? Дисфункција на тироидната жлезда или лекови на тироидната жлезда? Ако мислите дека тоа може да биде случај, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за тоа кои лекови ги земате моментално.
Целијачна болест. Оваа состојба може да биде поврзана со недостаток на железо, што предизвикува губење на косата.
Лупус. Помеѓу другите симптоми како осип и болки во зглобовите, оваа автоимуна болест може да предизвика и опаѓање на косата кое може да варира од проретчување на косата до опаѓање на купчиња коса.
Менопауза. Ако минувате низ менопауза, можеби доживувате ниска состојба на естроген што може да ги истенчи фоликулите на косата, давајќи изглед на целокупно губење на косата.


Во крајна линија
Губењето на косата може да биде вознемирувачко, нема сомнеж за тоа. Но, познавањето на причината може да ви помогне да научите како најдобро да го третирате и управувате овој симптом. Ако зад вашето губење на косата стои проблем со тироидната жлезда, постојат чекори што можете да ги преземете. Ако забележите дека почнувате да опаѓате повеќе коса од вообичаено, не заборавајте да разговарате со лекар.