Дали знаете колку овошје и зеленчук треба да се консумира за добро здравје?!

За поволните здравствени ефекти од овошјето и зеленчукот заслужни се бројните витамини и минерали, како и антиоксидантите и влакната кои ги содржат овие намирници.

Бројни истражувања потврдиле дека овошјето и зеленчукот ги намалуваат нивото на холестерол и артериски крвен притисок, додека истовремено ја подoбруваат циркулацијата и имунитетот. За поволните здравствени ефекти од овошјето и зеленчукот заслужни се бројните витамини и минерали, како и антиоксидантите и влакната кои ги содржат овие намирници.

Кога станува збор за конкретни количества – британските научници утврдиле дека личностите кои секојдневно консумираат по 200 г овошје и зеленчук дневно имаат за 13 отсто помал кардиоваскуларен ризик од личностите кои воопшто не јадат овошје и зеленчук.

Од друга страна, 800 г овошје зеленчук дневно го намалува овој ризик за 28 проценти. Со цел превенција од кардиоваскуларните болести особено се препорачува цитрусното овошје, потоа јаболката, крушите, јагодите и зрнестото овошје (бобинките), како и зелениот (листест) зеленчук – зелка, брокули, кељ и сл.