Дали знаете зошто не треба да брзате кога јадете?

Личностите кои побавно ја џвакаат храната и јадат полека полесно ја одржуваат телесната тежина! Во едно истражување научниците во период од 8 години ја следеле здравствената состојба на група луѓе за да утврдат дека испитаниците кои јаделе побавно помалку се здебелиле за време на периодот на истражувањето, отколку испитаниците кои имале обичај брзо да јадат. Овие резултати не зависеле од индексот на телесната маса, зачестеноста на физичката активност и навиката кога е во прашање алкохолот.

Од друга страна, една друга студија покажала дека личностите кои брзо јадат имаат за 35 % поголем ризик за развој на метаболички синдром т.е. заедно да имаат барем три здравствени проблеми како што се хипертензија, зголемено ниво на шеќер во крвта, зголемени триглицериди, ниско ниво на ХДЛ холестерол или наталожување сало во пределот на стомакот.