Дали знаете зошто некои изгледаат постари од што навистина се?!

Иако наведените фактори не се единствените кои влијаат врз стареењето на организмот и кожата кај човекот, дефинитивно се оние на кои можеме да влијаеме и овој процес да се обидеме да го забавиме.

СОНЧАЊЕ – Малку сонце навистина е здраво за организмот, но во никој случај не смее да се претерува.

АЛКОХОЛ – Зависноста од алкохол предизвикува слабеење на целиот организам, а особено е штетен за црниот дроб.

НЕДОСТИГ НА СОН – Го забрзува стареењето и води кон прерана или поинтензивна појава на брчки. Додека спиеме, кожата се обновува, па недостигот на сон ќе го спречи нејзиното природно и редовно обновување.

ПУШЕЊЕ – Ја суши кожата, го уништува витаминот Ц во организмот и останатите антиоксиданси. Докажано е дека лицата кои пушат освен што го нарушуваат целокупното здравје имаат и повеќе брчки од оние кои не пушат.

ДИЕТИ – Постојаните и чести диети со кои се исцрпува организмот придонесуваат за губење на еластинот во кожата.

КАФЕ – Кафето е диуретик, па во преголеми количини може да доведе до дехидрирање на телото. Исто така, супстанците од кафе ги впиваат од организмот минералите и витамините и го нарушуваат вашето здравје.