Дебелината е запишана во мајчиниот стомак

Склоноста кон дебелеење и распоредот на маснотии во телото зависи од тоа како личностите се хранеле уште додека биле фетус, односно каква храна внесувала мајката

Одделни луѓе се склони на висцерални маснотии кои ги опкружуваат виталните органи, додека други имаат поткожни или супкутеални масти на екстремитетите и други делови од телото. Овие два вида маснотии различно се одразуваат врз здравјето. Висцералната маснотија е поврзана со дијабетесот тип 2 и срцевите болести. Личностите чии мајки јаделе здрава домашна храна се склони да се одбранат од висцералните масти во матката. Меѓутоа, таквите личности наидуваат на проблем кога почнуваат да јадат храна полна со фруктоза и евтини масла.

Висцералната маснотија е маснотија која се наоѓа длабоко во стомачната шуплина, под мускулниот слој, и таа ги обложува органите како што е црниот дроб, бубрезите, срцето и панкреасот. Во тоа и лежи одговорот зошто некои луѓе целиот свој живот имаат таканаречен пивски стомак.