ДЕЛИРИУМ-тешка и долга болест или нерамнотежа во телото

Делириумот често може да се проследи на еден или повеќе фактори. Факторите може да вклучуваат тешка или долга болест или нерамнотежа во телото, како што е низок натриум. Нарушувањето, исто така, може да биде предизвикано од одредени лекови, инфекција, операција или употреба на алкохол или дрога или откажување.

Делириумот е сериозна промена во менталните способности. Тоа резултира со збунето размислување и недостаток на свест за нечија околина. Нарушувањето обично се појавува брзо – во рок од неколку часа или неколку дена.

Делириумот често може да се проследи на еден или повеќе фактори. Факторите може да вклучуваат тешка или долга болест или нерамнотежа во телото, како што е низок натриум. Нарушувањето, исто така, може да биде предизвикано од одредени лекови, инфекција, операција или употреба на алкохол или дрога или откажување.

Симптомите на делириум понекогаш се мешаат со симптоми на деменција. Давателите на здравствена заштита може да се потпрат на придонесот од член на семејството или старател за дијагностицирање на нарушувањето.

Симптоми
Симптомите на делириум обично започнуваат во текот на неколку часа или неколку дена. Тие обично се јавуваат со медицински проблем. Симптомите често доаѓаат и исчезнуваат во текот на денот. Може да има периоди без симптоми. Симптомите имаат тенденција да бидат полоши ноќе кога е темно и работите изгледаат помалку познати. Тие, исто така, имаат тенденција да бидат полоши во услови кои не се познати, како на пример во болница.

Примарните симптоми го вклучуваат следново.

Намалена свест за околината
Ова може да резултира со:

Проблем со фокусирање на тема или менување теми
Заглавување на идеја наместо да одговарате на прашања
Лесно се одвлекува вниманието
Да се биде повлечен, со мала или никаква активност или мал одговор на околината
Слаби способности за размислување

Ова може да се појави како:

Лоша меморија, како заборавање на неодамнешните настани
Не знаејќи каде се и кои се
Проблеми со говорот или сеќавањето на зборовите
Збунет или бесмислен говор
Проблеми со разбирање на говорот
Проблеми со читање или пишување
Однесување и емоционални промени
Тие може да вклучуваат:

Анксиозност, страв или недоверба кон другите
Депресија
Краток темперамент или лутина
Чувство на чувство на возбуда
Недостаток на интерес и емоции
Брзи промени во расположението
Личноста се менува
Гледање работи што другите не ги гледаат
Да се биде немирен, вознемирен или борбен
Извикување, стенкање или правење други звуци
Да се биде тивок и повлечен – особено кај постарите возрасни лица
Забавено движење или бавност
Промени во навиките за спиење
Променет циклус ноќ-ден сон-будење

Видови на делириум
Експертите идентификуваа три типа:

Хиперактивен делириум. Ова е можеби најлесниот тип за препознавање. Луѓето со овој тип може да бидат немирни и да се движат низ собата. Тие, исто така, може да бидат вознемирени, да имаат брзи промени во расположението или да гледаат работи што ги нема. Луѓето со овој тип често се спротивставуваат на грижата.
Хипоактивен делириум. Луѓето со овој тип може да бидат неактивни или да имаат намалена активност. Тие имаат тенденција да бидат слаби или поспани. Можеби изгледаат како да се збунети. Тие не комуницираат со семејството или другите.
Мешан делириум. Симптомите ги вклучуваат двата типа на делириум. Лицето може брзо да се префрли напред-назад од немирно и слабо.
Делириум и деменција
Делириумот и деменцијата може да биде тешко да се разликуваат, а едно лице може да ги има и двете. Некој со деменција има постепено опаѓање на меморијата и другите мисловни вештини поради оштетување или губење на мозочните клетки. Најчеста причина за деменција е Алцхајмеровата болест, која се јавува бавно со месеци или години.

Делириум често се јавува кај луѓе со деменција. Сепак, епизодите на делириум не секогаш значат дека лицето има деменција. Тестовите за деменција не треба да се прават за време на епизода на делириум бидејќи резултатите може да бидат погрешни.

Некои разлики помеѓу симптомите на делириум и деменција вклучуваат:

Почеток. Појавата на делириум се јавува за кратко време – за ден или два. Деменцијата обично започнува со мали симптоми кои се влошуваат со текот на времето.
Внимание. Способноста да се остане фокусиран или да се задржи фокусот е нарушена со делириум. Лицето во раните фази на деменција останува генерално будно. Некој со деменција често не е бавен или вознемирен.
Брзи промени во симптомите. Симптомите на делириум може да доаѓаат и да си одат неколку пати во текот на денот. Додека луѓето со деменција имаат подобри и полоши периоди од денот, нивната меморија и мисловните вештини обично остануваат на константно ниво.

Кога да одите на лекар
Ако некој роднина, пријател или некој што се грижите покажува симптоми на делириум, разговарајте со давателот на здравствена заштита на лицето. Вашите информации за симптомите, типичното размислување и вообичаените способности ќе бидат важни за дијагнозата. Исто така, може да му помогне на давателот да ја пронајде причината за нарушувањето.

Ако забележите симптоми кај некого во болница или старечки дом, пријавете ја вашата загриженост кај медицинскиот персонал или давателот на здравствена заштита. Симптомите можеби не се забележани. Постарите луѓе кои се во болница или живеат во центар за долгорочна нега се изложени на ризик од делириум.

Причини
Делириум се јавува кога сигналите во мозокот не се испраќаат и примаат правилно.

Нарушувањето може да има една причина или повеќе од една причина. На пример, медицинска состојба во комбинација со несаканите ефекти на лекот може да предизвика делириум. Понекогаш не може да се најде причина. Можните причини вклучуваат:

Одредени лекови или несакани ефекти од лекот
Употреба или откажување од алкохол или дрога
Медицинска состојба како што е мозочен удар, срцев удар, влошување на белодробната или црниот дроб болест или повреда од пад
Нерамнотежа во телото, како што е низок натриум или низок калциум
Тешка, долготрајна болест или болест која ќе доведе до смрт
Треска и нова инфекција, особено кај децата
Инфекција на уринарниот тракт, пневмонија, грип или СОВИД-19, особено кај постарите возрасни лица
Изложеност на токсин, како што се јаглерод моноксид, цијанид или други отрови
Лоша исхрана или губење на премногу телесни течности
Недостаток на сон или тешка емоционална вознемиреност
Болка
Операција или друга медицинска процедура која бара да се стави во состојба на спиење

Некои лекови земени сами или земени во комбинација може да предизвикаат делириум. Тие вклучуваат лекови кои третираат:

Болка
Проблеми со спиењето
Нарушувања на расположението, како што се анксиозност и депресија
Алергии
Астма
Оток
Паркинсонова болест
Грчеви или конвулзии

Фактори на ризик
Секоја состојба што резултира со престој во болница го зголемува ризикот од делириум. Ова е главно точно кога некој се опоравува од операција или е ставен на интензивна нега. Делириумот е почест кај постарите возрасни лица и кај луѓето кои живеат во домови за стари лица.

Примери на други состојби кои може да го зголемат ризикот од делириум вклучуваат:

Нарушувања на мозокот како што се деменција, мозочен удар или Паркинсонова болест
Минати епизоди на делириум
Губење на видот или слухот
Повеќе медицински проблеми

Компликации
Делириумот може да трае само неколку часа или неколку недели или месеци. Ако се решат причините, времето за опоравување е често пократко.

Закрепнувањето до одреден степен зависи од здравствената и менталната состојба пред почетокот на симптомите. Луѓето со деменција, на пример, може да доживеат севкупен пад во меморијата и способностите за размислување по епизода на делириум. Луѓето со подобро здравје имаат поголема веројатност целосно да закрепнат.

Луѓето со други сериозни, долготрајни или терминални болести можеби нема да ги вратат мисловните вештини или функцијата што ги имале пред почетокот на делириумот. Делириумот кај сериозно болните луѓе е поверојатно да доведе до:

Општ пад на здравјето
Лошо закрепнување од операција
Потребата за долготрајна нега
Зголемен ризик од смрт

Превенција

Најдобар начин да се спречи делириум е да се насочат кон факторите на ризик кои можат да предизвикаат епизода. Поставките на болницата претставуваат посебен предизвик. Престојот во болница често вклучува промена на просторијата, инвазивни процедури, гласни звуци и лошо осветлување. Недостатокот на природна светлина и недостатокот на сон може да ја влошат конфузијата.

Некои чекори можат да помогнат да се спречи или намали сериозноста на делириумот. За да го направите ова, промовирајте добри навики за спиење, помогнете му на личноста да остане мирна и добро ориентирана и помогнете да спречите медицински проблеми или други компликации. Исто така, избегнувајте лекови кои се користат за спиење, како што се дифенхидрамин и други).

Дијагноза
Давателот на здравствена заштита може да дијагностицира делириум врз основа на медицинска историја и тестови за менталниот статус. Давателот, исто така, ќе ги земе предвид факторите што може да го предизвикале нарушувањето. Испитот може да вклучува:

Медицинска историја. Давателот ќе праша што се смени во последните неколку дена. Дали има нова инфекција? Дали лицето започнало нов лек? Дали имало повреда или нова болка како што е болка во градите? Дали се појавија главоболки или слабост? Дали лицето користело алкохол или легална или нелегална дрога?
Преглед на менталниот статус. Давателот започнува со тестирање на свеста, вниманието и размислувањето. Ова може да се направи со разговор со личноста. Или тоа може да се направи со тестови или скрининг. Информациите од членовите на семејството или старателите може да бидат корисни.
Физички и невролошки прегледи. Физичкиот преглед проверува знаци на здравствени проблеми или болест. Невролошкиот преглед ги проверува видот, рамнотежата, координацијата и рефлексите. Ова може да помогне да се утврди дали мозочниот удар или друга болест предизвикува делириум.
Други тестови. Давателот на здравствена заштита може да нареди крв, урина и други тестови. Тестовите за сликање на мозокот може да се користат кога дијагнозата не може да се постави со други информации.

Повеќе информации
Уринализа
Третман
Првата цел на третманот со делириум е да се решат какви било причини или предизвикувачи. Тоа може да вклучува прекин на одредени лекови, лекување инфекција или лекување на нерамнотежа во телото. Третманот потоа се фокусира на создавање на најдобар амбиент за заздравување на телото и смирување на мозокот.

Поддршка нега
Поддршката нега има за цел да спречи компликации. Еве чекори што треба да ги преземете:

Заштитете ги дишните патишта
Обезбедете течности и исхрана
Помогнете при движење
Третирај болка
Решавање на недостаток на контрола на мочниот меур
Избегнувајте употреба на физички ограничувања и цевки од мочниот меур
Избегнувајте промени во околината и старателите кога е можно
Вклучете членови на семејството или познати луѓе кои се грижат
Лекови
Ако сте член на семејството или негувател на некој кој има делириум, разговарајте со давателот на здравствена заштита за лекови кои можат да ги поттикнат симптомите. Давателот може да предложи лицето да избегнува да ги зема тие лекови или да му се даде помала доза. Можеби ќе бидат потребни одредени лекови за да се контролира болката што предизвикува делириум.

Други видови на лекови може да помогнат да се смири личноста која е вознемирена или збунета. Или може да бидат потребни лекови ако лицето покажува недоверба кон другите, се плаши или гледа работи што другите не ги гледаат. Овие лекови може да бидат потребни кога има симптоми:

Направете го отежнатото извршување на медицински преглед или обезбедување на третман
Ставете го лицето во опасност или загрозете ја безбедноста на другите
Не намалувајте со други третмани
Кога симптомите ќе исчезнат, лековите обично се прекинуваат или се даваат во помали дози.
Справување и поддршка
Ако сте роднина или старател на некој кој е изложен на ризик од делириум, можете да преземете чекори за да спречите епизода. Ако се грижите за некој кој се опоравува од делириум, овие чекори можат да помогнат да се подобри здравјето на лицето и да се спречи друга епизода.

Промовирајте добри навики за спиење
За да промовирате добри навики за спиење:

Обезбедете мирен, тивок амбиент
Користете внатрешно осветлување кое го рефлектира времето од денот
Помогнете му на лицето да одржува редовен дневен распоред
Поттикнете ја грижата за себе и активноста во текот на денот
Овозможете мирен сон во текот на ноќта
Промовирајте смиреност и ориентација
За да му помогнете на лицето да остане смирено и свесно за околината:

Обезбедете часовник и календар и упатете се на нив во текот на денот
Комуницирајте едноставно за каква било промена во активноста, како време за ручек или време за спиење
Чувајте ги познатите и омилените предмети и слики наоколу, но избегнувајте неуреден простор
Пристапете кон личноста мирно
Идентификувајте се себеси или другите луѓе
Избегнувајте расправии
Користете мерки за удобност, како што е допирот, доколку тие помагаат
Намалете ги нивоата на бучава и другите одвлекувања
Обезбедете очила и слушни помагала
Спречете ги комплицираните проблеми
За да помогнете во спречување на медицински проблеми:

Дајте му на лицето соодветните лекови на распоред
Обезбедете многу течности и здрава исхрана
Поттикнете редовна физичка активност
Добијте брз третман за потенцијални проблеми, како што се инфекции
Грижа за старателот
Грижата за лице со делириум може да биде страшно и исцрпувачко. Грижете се и за себе.

Размислете да се придружите на група за поддршка за старателите.
Дознајте повеќе за состојбата.
Побарајте памфлети или други ресурси од давател на здравствена заштита, непрофитни организации, здравствени услуги во заедницата или владини агенции.
Споделете ја грижата со семејството и пријателите кои се познати на лицето за да добиете одмор.
Организации кои можат да дадат корисни информации ги вклучуваат Caregiver Action Network и Националниот институт за стареење.

Подготовка за вашиот состанок
Ако сте роднина или примарен негувател на лице со делириум, најверојатно ќе играте улога во закажувањето состанок или давање информации на давателот на здравствена заштита. Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за состанокот и да знаете што да очекувате.

Подготовка за вашиот состанок
Ако сте роднина или примарен негувател на лице со делириум, најверојатно ќе играте улога во закажувањето состанок или давање информации на давателот на здравствена заштита. Еве неколку информации кои ќе ви помогнат да се подготвите за состанокот и да знаете што да очекувате.

Што можеш да направиш
Пред закажувањето, направете список на:

Сите лекови што ги зема лицето. Тоа ги вклучува сите рецепти, лекови достапни без рецепт и додатоци. Вклучете ги дозите и забележете ги сите неодамнешни промени во лекот.
Имиња и информации за контакт на секое лице кое обезбедува грижа за лицето со делириум.
Симптомите и кога започнале. Опишете ги сите симптоми и какви било промени во однесувањето што започнале пред симптомите на делириум. Тие може да вклучуваат болка, треска или кашлица.
Прашања што сакате да му ги поставите на давателот на нега.
Што да очекувате од докторот
Давателот на здравствена заштита веројатно ќе постави неколку прашања за лицето со делириум. Тие може да вклучуваат:

Кои се симптомите и кога започнале?
Дали има или имало неодамнешна треска, кашлица, инфекција на уринарниот тракт или знак на болка?
Дали имало неодамнешна повреда на главата или друга траума?
Каква беше меморијата и другите мисловни вештини на личноста пред да започнат симптомите?
Колку добро лицето ги извршувало секојдневните активности пред да се појават симптомите?
Дали лицето обично може да функционира самостојно?
Кои други медицински состојби се дијагностицирани?
Дали лековите на рецепт се земаат според упатствата? Кога лицето ја земало најновата доза од секоја?
Дали има нови лекови?
Дали знаете дали лицето неодамна користело дрога или алкохол? Дали лицето има историја на злоупотреба на алкохол или дрога? Дали има некаква промена во моделот на употреба, како што е зголемување или прекинување на употребата?
Дали личноста неодамна изгледала депресивно, крајно тажно или повлечено?
Дали лицето покажало знаци дека не се чувствува безбедно?
Дали има знаци на параноја?
Дали лицето видело или слушнало работи што никој друг не ги прави?
Дали има некои нови физички симптоми – на пример, болка во градите или стомакот?
Давателот може да поставува дополнителни прашања врз основа на вашите одговори и симптомите и потребите на лицето. Подготовката за овие прашања ви помага да го искористите најдоброто од вашето време со добавувачот.