Денга-вирусна инфекција што ја пренесуваат комарците

Денга треската е тропска болест што ја пренесуваат комарците предизвикана од вирусот на денга. Симптомите обично започнуваат три до четиринаесет дена по инфекцијата. Тие може да вклучуваат висока температура, главоболка, повраќање, болки во мускулите и зглобовите и карактеристично чешање на кожата и осип на кожата. Закрепнувањето обично трае два до седум дена. Во мал дел од случаите, болеста се развива во потешка денга хеморагична треска, што резултира со крварење, ниски нивоа на тромбоцити во крвта и истекување на крвната плазма или во синдром на денга шок, каде што се јавува опасно низок крвен притисок.

Денгата е вирусна инфекција што ја пренесуваат комарците, која е честа појава во топла, тропска клима. Инфекцијата е предизвикана од кој било од четирите тесно поврзани вируси на денга (наречени серотипови) и тие може да доведат до широк спектар на симптоми, вклучително и некои кои се исклучително благи (незабележливи) до оние за кои може да биде потребна медицинска интервенција и хоспитализација. Во тешки случаи, може да дојде до смртни случаи. Не постои третман за самата инфекција, но симптомите што ги доживува пациентот може да се контролираат.

Претходно оваа година, СЗО ја наведе денгата како потенцијална закана, а сегашните епидемии во многу земји го потврдуваат ова. Епидемиите на денга имаат тенденција да имаат сезонски обрасци, при што пренесувањето често достигнува врв за време и по дождливите сезони. Постојат неколку фактори кои придонесуваат за ова зголемување и тие вклучуваат високи нивоа на популација на комарци, подложност на циркулирачки серотипови, поволни температури на воздухот, врнежи и влажност, а сето тоа влијае на репродукцијата и начинот на исхрана на популацијата на комарци, како и периодот на инкубација на вирусот денга. . Недостигот од проактивни контролни интервенции и персонал се некои од другите предизвици.

Денга треската е тропска болест што ја пренесуваат комарците предизвикана од вирусот на денга. Симптомите обично започнуваат три до четиринаесет дена по инфекцијата. Тие може да вклучуваат висока температура, главоболка, повраќање, болки во мускулите и зглобовите и карактеристично чешање на кожата и осип на кожата. Закрепнувањето обично трае два до седум дена. Во мал дел од случаите, болеста се развива во потешка денга хеморагична треска, што резултира со крварење, ниски нивоа на тромбоцити во крвта и истекување на крвната плазма или во синдром на денга шок, каде што се јавува опасно низок крвен притисок.

Денгата се шири од неколку видови женски комарци од родот Aedes, главно Aedes aegypti. Вирусот има пет серотипови; инфекцијата со еден тип обично му дава доживотен имунитет на тој тип, но само краткорочен имунитет на другите. Последователната инфекција со различен тип го зголемува ризикот од тешки компликации. Достапни се голем број тестови за да се потврди дијагнозата, вклучително и откривање на антитела на вирусот или неговата РНК.

Два типа на вакцина против денга се одобрени и се комерцијално достапни. На 5 декември 2022 година, Европската агенција за лекови ја одобри Qdenga, жива четиривалентна атенуирана вакцина за возрасни, адолесценти и деца од четири години. Вакцината Dengvaxia од 2016 година се препорачува само кај лица кои биле претходно заразени или кај популации со висока стапка на претходна инфекција на возраст од девет. Други методи на превенција вклучуваат намалување на живеалиштето на комарците и ограничување на изложеноста на каснувања. Ова може да се направи со ослободување или покривање на стоечката вода и носење облека што покрива голем дел од телото. Третманот на акутната денга е поддршка и вклучува давање течност или преку уста или интравенозно за лесна или умерена болест. За потешки случаи, може да биде потребна трансфузија на крв Парацетамол (ацетаминофен) се препорачува наместо нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ) за намалување на треската и ублажување на болката кај денга поради зголемен ризик од крварење од употреба на НСАИЛ.

Најраните описи на епидемија датираат од 1779 година. Нејзината вирусна причина и ширење беа разбрани до почетокот на 20 век. Денгата стана глобален проблем од Втората светска војна и е вообичаен во повеќе од 120 земји, главно во Југоисточна Азија, Јужна Азија и Јужна Америка. Околу 390 милиони луѓе се заразуваат годишно, околу половина милион бараат прием во болница, а приближно 40.000 умираат. Во 2019 година, забележано е значително зголемување на бројот на случаи. Таа е класифицирана како занемарена тропска болест.