Дермабразија или хируршко  стругање на кожата

Дермабразија, или хируршко  стругање на кожата, е процедура каде дерматолог или пластичен хирург користи специјализиран инструмент за да ја „испесокира“ кожата. Оваа абразивна или рамна акција ја подобрува контурата на кожата бидејќи ги струга горните слоеви на кожата за да открие мазна нова кожа. Дермабразијата е опција доколку сакате помазна кожа. Многу луѓе кои страдаат од кожни неправилности како што се фини линии од оштетување од сонце, брчки, мелазма, лузни од акни (и многу повеќе) забележуваат големо подобрување.

Дермабразија, или хируршко  стругање на кожата, е процедура каде дерматолог или пластичен хирург користи специјализиран инструмент за да ја „испесокира“ кожата. Оваа абразивна или рамна акција ја подобрува контурата на кожата бидејќи ги струга горните слоеви на кожата за да открие мазна нова кожа.

Дермабразијата е опција доколку сакате помазна кожа. Многу луѓе кои страдаат од кожни неправилности како што се фини линии од оштетување од сонце, брчки, мелазма, лузни од акни (и многу повеќе) забележуваат големо подобрување.

Дермабразијата нуди добри резултати доколку имате светла кожа. Потемните тонови на кожата се повеќе склони кон лузни или промена на бојата. Ако вашата кожа е потемна, може да постигнете подобри резултати со алтернативни процедури за обновување на кожата.

Зборот „дермоабразија“ е јасен. „Дерм“ значи „кожа“, а „абразија“ значи „процес на стругање или носење нешто“. Самиот збор значи „стружење на кожата“.

Дермабразијата првпат беше развиена за да ги намали лузните од акни и трагите од сипаница. Денес, исто така се користи за намалување на брчките и фините линии, отстранување на тетоважи и спречување на оштетувањето од сонцето. Не секоја состојба на кожата може да има корист од дермабразијата, но многумина можат.

Дермабразијата може да го подобри:

Возрасни дамки од црниот дроб.
Мелазма и други дамки на темна кожа.
Траги од сипаници и тетоважи.
Црвена, густа кожа на носот (ринофима).
Лузни од акни, несреќи или операција.
Израстоци на кожата кои се бенигни (неканцерозни).
Преканцерозни кожни флеки.
Оштетување од сонце и брчки.
Стрии.

Дермабразијата не може да се подобри:

Родени марки.
Изгореници.
Кртови.

Луѓето од сите возрасти, вклучително и децата, можат да добијат дермабразија. Меѓутоа, ако сте на постарата страна, имајте на ум дека може да заздравувате побавно од очекуваното.

Два фактори може да ве спречат од подобноста: типот на кожа и медицинската историја. Ако сте Азијци, црнци или воопшто имате темен тен, овој третман може трајно да ја обезбои вашата кожа. Можеби не сакате да ризикувате дермабразија.

Ако имате медицински состојби како што се алергиски осип, кожни реакции, меурчиња со треска или херпес, може да ризикувате да се разгорат. Исто така, ако вашите акни се во тек, дермабразијата не е опција бидејќи постои ризик од инфекција. Инфекцијата е исто така ризик ако сте имале лоши изгореници, хемиски пилинг или ако сте имале третмани со зрачење.

Последниот ризик е дека вашите пеги може да исчезнат кога вашата кожа ќе се изгребе.

Дермабразијата е амбулантска процедура. Тоа значи дека ќе бидете во канцеларија, хируршки центар или болница за процедурата, но дека нема да останете преку ноќ. Во ретки случаи, ако има обемна работа што треба да се следи, може да бидете примени во болница.

Само обучен дерматолог или пластичен хирург треба да изврши дермабразија. Погрижете се да најдете квалификуван професионалец.

Во зависност од типот на кожата, состојбата и целите, можеби ќе сакате да размислите за други опции за обновување на кожата. Работете со вашиот дерматолог за да откриете која опција ќе работи најдобро за вас.

Размислете за следните алтернативи за обновување на кожата:

Хемискиот пилинг користи хемикалии за растворање на горните слоеви на кожата од сите типови кожа.
Ласерското обновување на кожата користи ласер за намалување на брчките или лузните само на светли типови кожа.
Микронидлинг користи физички уред за намалување на брчките или лузните на сите типови кожа.
Микродермоабразијата користи спреј од ситни абразивни кристали за да ги омекне сите типови кожа. Тоа е полесна процедура од дермабразијата и нема да работи за длабоки проблеми со кожата, како што се стрии, лузни или брчки. Не бара анестезија и вашата кожа закрепнува за 24 часа.

Што се случува пред процедурата за дермабразија?
Ќе се сретнете со вашиот дерматолог или пластичен хирург пред постапката за да разговарате за вашите цели и очекувања. За време на консултациите, вашиот пластичен хирург или дерматолошки хирург ќе го опише типот на анестезијата, процедурата и какви реални резултати можете да очекувате. 50% подобрување на состојбата на вашата кожа се смета за добар резултат.

За да се сметате за добар кандидат за дермабразија, треба да се подготвите за тоа како ќе изгледате додека вашата кожа заздравува. Вашата кожа ќе биде многу розова и сурова; без соодветна постпроцедурална грижа, ќе се формира кора слична на краста, што потенцијално ќе го одложи заздравувањето и ќе го влоши исходот. Вашата кожа може да истече и ќе има влажна облога на неа за денот веднаш по операцијата, пред да започнете со нега на раните дома. Критично е да се држите подалеку од сонце за време на периодот на заздравување, така што новата кожа рамномерно заздравува и не ја обезбојува. Можеби ќе сакате да земете најмалку две недели одмор од работа за вашата кожа да заздрави правилно.

Кои се ризиците од дермабразија?
Некои медицински состојби и лекови што ги имате може да значат дека не сте добар кандидат за дермабразија. Дермабразијата не е идеална ако имате:

Розацеа, бидејќи ве става на ризик од инфекција.
Крвни, имунолошки или кожни нарушувања кои го забавуваат процесот на заздравување.
Процедури за подигнување на веѓите или дотерување направени неодамна.
Изгорени лузни бидејќи нема да реагираат на дермабразија.
Темната кожа бидејќи ги зголемува шансите за трајна промена на бојата или лузни.
Херпес симплекс може да го комплицира заздравувањето со инфекција и херпес што може да има лузни.
Келоидни состојби кои предизвикуваат лузни.
Лекови за акни во претходните месеци, како што се изотретиноин или кои било други лекови кои може да ја разредуваат вашата кожа или разредувачи на крв што ве изложуваат на зголемен ризик од крварење.
Кожа која е чувствителна на ладно.

Дали има несакани ефекти и компликации со дермабразијата?
Несаканите ефекти од дермабразијата се невообичаени, но може да се појават. Најчестите компликации вклучуваат:

Појавување на акни. Понекогаш луѓето со акни розацеа доживуваат ситни бели дамки (милиа) кои на крајот ќе исчезнат како што кожата заздравува.
Привремени или трајни нерамномерни промени во бојата на кожата.
Привремено или трајно затемнување на кожата, обично предизвикано од изложување на сонце во деновите и месеците по операцијата.
Зголемени пори (обично привремени).
Лузни.
Оток.
Инфекција.


Дали дермабразијата е болна?
Вашата кожа ќе се вкочани со локална анестезија или спреј за замрзнување за време на процедурата, така што нема да чувствувате никаква болка. По процедурата, може да се чувствувате како да сте имале лоши изгореници од сонце. Ако има силно чувство на пецкање, вашиот давател на здравствена заштита може да ви препише лекови против болки.

Кои се придобивките од дермабразијата наспроти хемискиот пилинг?
Постојат придобивки што може да ги добиете од дермабразијата што можеби нема да ги добиете од хемискиот пилинг. Придобивките од дермабразијата наспроти хемискиот пилинг вклучуваат:

Го зајакнува колагенот: Истражувањата покажуваат дека дермабразијата го стимулира производството на колаген во вашата кожа, што ги засилува ефектите на подмладување и значи дека ќе имате помлада кожа. Производството на колаген од хемиски пилинг не е толку ефикасно.
Подобро за средни тонови на кожа: дерматолозите известуваат за помал ризик од промена на бојата кај средните тонови на кожа со дермабразија наспроти хемиски пилинг.
Намалување на длабоки лузни: Студиите исто така покажуваат дека дермабразијата е поефикасна во намалувањето на подлабоките лузни од акни отколку хемискиот пилинг.

По процедурата, вашата кожа може да се чувствува како да имате лошо изгореници од сонце неколку дена. Ќе имате последователен состанок со вашиот давател на здравствена заштита за да ја проверите вашата кожа и повторно да нанесете облога за да ја одржите вашата кожа влажна и заштитена. Вашиот давател на здравствена заштита може да ви препише лекови кои ќе помогнат да се намали болката.  Заздравувањето обично се случува во рок од 10 до 14 дена. Новоформираната кожа, која на почетокот ќе биде многу розова и нежна, постепено ќе добие нормална боја во текот на околу три месеци. Шминката може да се користи како прикривање веднаш штом кожата е заздравена. Повеќето луѓе можат да продолжат со повеќето од нивните нормални активности седум до 14 дена по дермабразијата.

Вашиот дерматолог или пластичен хирург ќе ви даде леток за после нега за да знаете како да се грижите за вашата новоизложена кожа додека е во деликатната фаза на заздравување. Еве што да очекувате во вашата рутина по нега по процедурата.

За вашата рутина по постапката, ќе треба:

Останете подалеку од алкохол во првите 48 часа по процедурата.
Избегнувајте аспирин и ибупрофен една недела по дермабразијата.
Избегнувајте пливање во хлорирани базени еден месец.
Избегнувајте енергични спортови четири до шест недели.
Променете ја облогата на абразијата како што е наведено од вашиот давател на здравствена заштита. Вообичаено, упатствата велат да се чисти кожата неколку пати на ден за да се спречи создавање кора. Потоа, повторно нанесете влажен прелив од производ од вазелин дизајниран да помогне во заздравувањето на кожата.
Не пушете бидејќи пушењето го намалува протокот на крв и може да го одложи заздравувањето.
Останете подалеку од директна сончева светлина три до шест месеци и носете крема за сончање со SPF 30 секој ден.
Земете ги сите антивирусни или антибактериски лекови што ви ги препишал вашиот здравствен работник.
Одете на сите последователни посети со вашите даватели на здравствени услуги.
Кое е времето за опоравување од дермабразија?
Најверојатно ќе бидат потребни најмалку две недели за да заздрави вашата кожа. Може да поминат неколку недели (или дури месеци) пред да ги видите целосните, целосни резултати.

Погрижете се внимателно да ги следите упатствата на вашиот давател на здравствена заштита бидејќи некои луѓе може да добијат конкретни упатства наменети да ги контролираат одредени здравствени состојби што ги имаат додека заздравуваат.

Дермабразијата е одлична алатка за подобрување на изгледот на вашата кожа и може да ви даде дополнителна корист од зголемена самодоверба.