Детоксикацијата на организмот е најважен начин за превенција од рак

Авторот на бројни книги за карциномот, Ти Болингер тврди дека во борбата со ракот најважна е превенцијата, а еден од алатите кои помага во превенцијата секако е детоксикацијата, особено на дебелото црево, бубрезите, црниот дроб и жолчниот меур, како и крвта.

Според податоците на Светската здравствена организација, третина жени кои денес живеат и 50% од мажите во некои моменти од животот ќе дознаат дека имаат рак. Ти Болингер, истражувач за ракот,  смета дека не мора да биде така. Авторот на бројни книги за карциномот тврди дека во борбата со ракот најважна е превенцијата, а еден од алатите кои помага во превенцијата секако е детоксикацијата, особено на дебелото црево, бубрезите, црниот дроб и жолчниот меур, како и крвта. Исто така, важно е и чистење од паразитите, кои многу влијаат во појавата на болеста затоа што се хранат со шеќер, со јаглехидрати и други супстанци од т.н. брза храна, но и крвта, па создаваат одлични услови за развој од рак.

„Ако повеќе токсини навлегуваат во телото, отколку што излегуваат, што во денешниот валкан свет е прилично тешко, конечни резултати се намален доток на кислород во клетките, мрзеливо варење, како и зголемена чувствителност на бактериите, вирустие, габите и паразитите. Освен ова, токсините го намалуваат Ph нивото во крвта, односно го закуселуваат. Тоа е совршена територија за размножување на микроби, но не оние кои ни помагаат да ја свариме храната. На страните тела им е отворен патот до здравите клетки и ги претвораат во малигни – и така почнува болеста. Всушност, се почнува во дебелото црево, кога ослабените ѕидови на цревата ќе почнат во крвотокот да ги пропуштаат токсините кои не само што ја валкаат крвта, туку и го преоптоваруваат црниот дроб. Кога во црниот дроб има повеќе токсини отколку што таа може да преработи и да ги отстрани, токсините одат во бубрезите, а потоа во лимфните јазли и на крај во мочниот меур„, објаснува Ти Болингер, нагласувајќи дека телото не би заболело од рак, ако хемикалиите и токсините не продираат низ цревата до крвотокот и црниот дроб. 

Кај повеќето лица заболени од рак, ни цревата, ни црниот дроб не работат како што треба.


Чистење на дебелото црево

Најголемиот дел од имуниот систем – дури 90% – живее во дебелото црево. Тоа е прво место на кое ќе се насобере отровниот отпад. Ако сакаме да бидеме здрави, задолжително е чистењето на дебелото црево, па така се препорачува чистењето со помош на исхрана со пробиотици. Микрофлората во цревата штити од вируси, бактерии и други патогени, како и од токсини.

Чистење на бубрезите

Бубрезите се филтри на крвта, тие секојдневно филтрираат до 140 литри крв при што се создаваат до два литри урина. Кога отровите ќе се насоберат и почнат да ги преоптоваруваат бубрезите, може да почне да се создаваат камења во бубрезите, а во најлош случај бубрезите откажуваат. За да бидат бубрезите здрави, се препорачува да се јаде многу лубеница (во сезона) и да се пие чај од целер.

Чистење на црниот дроб/жолчниот меур

Црниот дроб и жолчниот меур исто така ја филтрираат крвта и ги отстрануваат бактериите и вирусите. „Кога црниот дроб е здрав„, тврди Ти Болингер, „речиси нема болест која може да го совлада организмот„. Затоа за чистење, тој препорачува необичен домашен третман – три дена да пиете по литар непреработен јаболков оцет. Сокот од јаболко е полн со јаболкова киселина која делува на топење на наслагите, и ги омекнува отпадните материи од црниот дроб и жолчката, па на организмот му е полесно да ги исфрли. Навечер, третиот ден, треба да испиете 250мл органиско ладно цедено маслиново масло. Помешајте го со сок од еден лимон и брзо испијте го. Половина час лежете на десната страна во фетална положба и при рака имајте поголем сад ако почувствувате мачнина и почнете да повраќање. Следното утро, при празнење на цревата, во столицата би требало да видите мали црни и зелени купови слични на каменчиња – тоа се камења од жолчката.

Чистење на крвта

Кога поради пропуштање на ѕидовите на цревата во крвта ќе дојдат премногу токсични отпади, вените и артериите почнуваат да губат еластичност. На внатрешните ѕидови се собира отпаден материјал, на кој му слабее ефикасноста. Чистењето на крвта е нужна мерка , за да може да продолжи да тече и да го снабдува телото со хранливи материи и кислород.

Чистење од паразити

За телото да почне делотворно да се счисти од паразитите и јајцата, потребни се три состојки: лушпи од ореви, пелин и каранфилче. Лушпата од оревот и пелинот убиваат повеќе од стотина паразити, а каранфилчето ги убива јајцата. Артемисинин, состојка во пелинот, исто така спречува ангиогенеза прекинувајќи го дотокот на крвта во канцерогениот тумор без кој тој тумор не може да преживее. Стручњаците препорачуваат миење на овошјето и зеленчукот со озонирана вода која ги убива паразитите и другите натрапници, и ја намалува изложеноста на токсините.