Длабоката мозочна стимулација (DBS) вклучува имплантација на електроди во областите на мозокот

Длабоката мозочна стимулација (DBS) вклучува имплантација на електроди во областите на мозокот. Електродите произведуваат електрични импулси кои влијаат на активноста на мозокот за лекување на одредени медицински состојби. Електричните импулси, исто така, можат да влијаат на клетките и хемикалиите во мозокот кои предизвикуваат медицински состојби.

Длабоката мозочна стимулација (DBS) вклучува имплантација на електроди во областите на мозокот. Електродите произведуваат електрични импулси кои влијаат на активноста на мозокот за лекување на одредени медицински состојби. Електричните импулси, исто така, можат да влијаат на клетките и хемикалиите во мозокот кои предизвикуваат медицински состојби.

Количината на стимулација во длабоката мозочна стимулација се контролира со уред сличен на пејсмејкер поставен под кожата во горниот дел на градниот кош. Жицата која патува под кожата го поврзува овој уред со електродите во мозокот.

Длабоката мозочна стимулација најчесто се користи за лекување на голем број состојби, како што се:

Паркинсонова болест.
Есенцијален тремор.
Состојби кои предизвикуваат дистонија, како што е синдромот Meige.
Епилепсија.
Туретов синдром.
Опсесивно компулсивно пореметување.
Длабоката мозочна стимулација, исто така, се проучува како потенцијален третман за:

Хореа, како што е Хантингтоновата болест.
Хронична болка.
Кластерска главоболка.
Деменција.
Депресија.
Зависност.
Дебелината.

Зошто е направено
Длабоката мозочна стимулација е воспоставен третман за луѓе со состојби на движење. Овие состојби вклучуваат есенцијален тремор, Паркинсонова болест и дистонија. Се користи и за психијатриски состојби како што е опсесивно-компулсивно растројство. И длабоката мозочна стимулација е одобрена од Администрацијата за храна и лекови како третман за намалување на нападите кај епилепсијата која тешко се лекува.

Длабоката мозочна стимулација се користи кај луѓе чии симптоми не се контролираат со лекови.

Ризици
Длабоката стимулација на мозокот генерално се смета за низок ризик. Но, секој тип на операција има ризик од компликации. Исто така, самата стимулација на мозокот може да предизвика несакани ефекти.

Ризици од операцијата
Длабоката мозочна стимулација вклучува правење мали дупки во черепот за да се имплантираат електродите во мозочното ткиво. Процедурата, исто така, вклучува операција за имплантација на уред сличен на пејсмејкер под кожата во градите. Овој уред содржи батерии потребни за длабока стимулација на мозокот. Компликациите на операцијата може да вклучуваат:

Погрешно поставување на жиците со електродите, познато како кабли.
Крварење во мозокот.
Мозочен удар.
Инфекција.
Проблеми со дишењето.
Гадење.
Срцеви проблеми.
Напад.
Можни несакани ефекти по операцијата
Несаканите ефекти поврзани со длабока мозочна стимулација може да вклучуваат:

Напад.
Инфекција.
Главоболка.
Збунетост и проблеми со концентрацијата.
Мозочен удар.
Хардверски компликации, како што е еродирана оловна жица.
Привремена болка и оток на местото на имплантација.
Неколку недели по операцијата, уредот се вклучува и започнува процесот на наоѓање на најдобри поставки за вас. Некои поставки може да предизвикаат несакани ефекти, но тие често се подобруваат со дополнителни промени на вашиот уред.

Имаше ретки извештаи дека терапијата со ДБС влијае на движењата потребни за пливање. Разговарајте со здравствен работник пред да планирате да пливате и погрижете се да преземете мерки на претпазливост за безбедноста на водата.

Можни несакани ефекти од стимулацијата
Вкочанетост или чувство на пецкање.
Мускулна затегнатост на лицето или раката.
Проблеми со говорот.
Проблеми со рамнотежа.
зашеметеност.
Промени на видот, како што е двојно гледање.
Промени во расположението, како што се лутина, манија и депресија.
Како се подготвувате
Прво измерете ги предностите и минусите
Длабоката стимулација на мозокот е сериозна и потенцијално ризична процедура. Ако сте подобни за длабока мозочна стимулација, измерете ги ризиците и потенцијалните придобивки со вашиот тим за здравствена заштита.

Следно, подгответе се за операција
Пред операцијата, најверојатно ќе ви требаат медицински тестови за да бидете сигурни дека длабоката мозочна стимулација е безбедна и добра опција за вас. Можеби ќе ви требаат и студии за снимање на мозокот, како што е МРИ, пред операцијата. Овие студии помагаат да се мапираат областите на вашиот мозок каде што се вградени електродите.

Длабока стимулација на мозокот
Длабоката мозочна стимулација вклучува вградување на електрода длабоко во мозокот. Количината на стимулација испорачана од електродата се контролира со уред сличен на пејсмејкер поставен под кожата во градите. Жицата која се движи под кожата го поврзува уредот со електродата.

Општо земено, еве како функционира операцијата за длабока мозочна стимулација:

Операција на мозокот. За операцијата на мозокот, вашиот тим за нега ви одговара со специјална рамка за глава наречена стереотактична рамка за глава. Рамката ја држи вашата глава мирна за време на постапката. Потоа, невровизуелизацијата како што е МРИ или КТ на мозокот се користи за мапирање на вашиот мозок. Снимањето точно ја означува соодветната област во вашиот мозок за поставување на електродите.

Најчесто, електродите се поставуваат додека сте будни и будни. Ова е за да бидете сигурни дека ефектите од стимулацијата можат целосно да се тестираат. Ако сте будни за операција, најверојатно ќе ви биде даден локален анестетик за да ви го вцепи скалпот пред постапката. Нема да ви треба анестетик во самиот мозок бидејќи мозокот нема рецептори за болка. Кај некои луѓе, операцијата може да се направи со помош на лек кој ве заспива, познат како општа анестезија.

Вашиот хирург вградува тенка жица со неколку електроди на врвовите. Оловото се става во одредена област на вашиот мозок. На некои луѓе имплантираат кабли во секоја страна од мозокот за вкупно два одводи. Жица тече под вашата кожа до уред наречен генератор на импулси вграден во близина на вашата клучна коска.

За време на операцијата, и неврологот и хирургот внимателно го следат вашиот мозок за да помогнат да се обезбеди правилно поставување на електродата.

Операција на ѕидот на градниот кош. За време на вториот дел од операцијата, хирургот го вградува генераторот на пулсот под кожата на градниот кош, во близина на клучната коска. Овој дел од уредот ги содржи батериите.

За време на оваа процедура се користи лек кој ве заспива, познат како општа анестезија. Жиците од мозочните електроди се ставаат под вашата кожа и се водат до генераторот на пулс кој работи на батерија.

Неколку недели по операцијата, генераторот се програмира за време на состанок со вашиот здравствен работник. Откако ќе се програмира, генераторот испраќа континуирани електрични импулси до вашиот мозок. Вие го контролирате генераторот и можете да го вклучите или исклучите со помош на специјален далечински управувач.

По постапката
Неколку недели по операцијата, генераторот на пулсот во градите се активира, често во канцеларијата на вашиот здравствен работник. Генераторот на импулси може да се програмира надвор од вашето тело со помош на специјален далечински управувач. Количината на стимулација е прилагодена на вашата состојба. Можеби ќе бидат потребни 4 до 6 месеци за да се најде оптималната поставка.

Стимулацијата може да биде постојана, 24 часа на ден. Или може да ви биде кажано да го исклучите генераторот на пулсот ноќе и повторно да го вклучите наутро. Ова зависи од вашата состојба. Стимулацијата можете да ја вклучувате и исклучувате со далечински управувач што ќе го понесете со себе дома. Понекогаш генераторот на импулси може да биде програмиран да ви дозволи да направите мали промени дома.

Времетраењето на батеријата на генераторот на импулси варира во зависност од тоа колку често се користи и неговите поставки. Кога батеријата треба да се замени, вашиот хирург ќе го замени генераторот за време на амбулантска процедура.

Резултати
Длабоката стимулација на мозокот нема да ја излечи вашата состојба, но може да помогне да се намалат симптомите. Иако вашите симптоми може да се подобрат доволно за да направат разлика, тие често не исчезнуваат целосно. Сè уште може да бидат потребни лекови за одредени состојби.

Длабоката стимулација на мозокот не е успешна за секого. Неговиот успех се потпира на неколку фактори. Разговарајте со здравствен работник пред операцијата за тоа каков вид на подобрување може да очекувате.