Добивте ВИТИЛИГО-што треба да знаете

Витилиго е состојба која предизвикува козметички промени на вашата кожа. Не бара третман бидејќи не е опасна. Но, вообичаено е промените на кожата со витилиго да влијаат на самодовербата и да ги направат луѓето да се чувствуваат несигурно или непријатно. Посетете го вашиот  доктор за да разговарате за тоа како вашиот физички изглед влијае на вашето ментално здравје. Не постои лек за витилиго, но третманот е достапен за да ви помогне да се чувствувате поудобно. Витилиго предизвикува вашата кожа да ја изгуби бојата или пигментацијата. На вашата кожа се појавуваат мазни бели или светли области наречени макули или дамки. Генерално започнува на вашите раце, подлактици, стапала и лице. На глобално ниво, околу 1% од населението има витилиго. Третманот не е неопходен, но тој е достапен доколку не ви се допаѓаат промените во тонот на вашата кожа.

Витилиго е состојба која предизвикува козметички промени на вашата кожа. Не бара третман бидејќи не е опасна. Но, вообичаено е промените на кожата со витилиго да влијаат на самодовербата и да ги направат луѓето да се чувствуваат несигурно или непријатно. Посетете го вашиот  доктор за да разговарате за тоа како вашиот физички изглед влијае на вашето ментално здравје. Не постои лек за витилиго, но третманот е достапен за да ви помогне да се чувствувате поудобно. Витилиго предизвикува вашата кожа да ја изгуби бојата или пигментацијата. На вашата кожа се појавуваат мазни бели или светли области наречени макули или дамки. Генерално започнува на вашите раце, подлактици, стапала и лице. На глобално ниво, околу 1% од населението има витилиго. Третманот не е неопходен, но тој е достапен доколку не ви се допаѓаат промените во тонот на вашата кожа.

Витилиго (се изговара „vit-il-EYE-go“) е кожна состојба која предизвикува вашата кожа да ја изгуби својата боја или пигмент. Ова предизвикува вашата кожа да изгледа посветла од природниот тон на кожата или да побели. Областите на вашата кожа кои го губат пигментот се нарекуваат макули ако се широки помалку од 1 сантиметар или дамки ако се поголеми од 1 сантиметар. Ако имате витилиго на дел од вашето тело со влакна, вашата коса може да стане бела или сребрена.

Состојбата се јавува кога имунолошкиот систем на вашето тело ги уништува меланоцитите. Меланоцитите се клетки на кожата кои произведуваат меланин, хемикалија која и дава боја на кожата или пигментација.

Витилиго подеднакво ги погодува сите раси и полови. Тоа е повидливо кај луѓе со потемни тонови на кожа. Иако витилигото може да се развие кај секого на која било возраст, макулите или дамките обично стануваат очигледни пред 30-тата година од животот.

Можеби сте изложени на поголем ризик од развој на витилиго ако имате одредени автоимуни состојби како што се:

Адисонова болест.
Анемија.
Дијабетес (тип 1).
Лупус.
Псоријаза.
Ревматичен артритис.
Болест на тироидната жлезда.
Колку често е витилиго?
Витилиго се јавува кај повеќе од 1% од населението ширум светот.

Витилигото обично започнува со неколку мали бели макули или дамки кои постепено може да се шират низ вашето тело. Витилигото обично започнува на вашите раце, подлактици, стапала и лице, но може да се развие на кој било дел од вашето тело, вклучувајќи ги и мукозните мембрани (влажната обвивка на устата, носот, гениталните и ректалните области), очите и внатрешните уши.

Понекогаш, поголемите закрпи продолжуваат да се шират и шират, но тие обично остануваат на истото место со години. Локацијата на помалите макули се менува и се менува со текот на времето, бидејќи одредени области на кожата го губат и го враќаат својот пигмент.

 

Количината на засегнатата кожа варира за секое лице на кое му е дијагностицирано витилиго. Некои луѓе доживуваат неколку депигментирани области, додека други имаат широко распространето губење на бојата на кожата.


Видови на витилиго вклучуваат:

Генерализирано: Ова е најчестиот тип на витилиго што предизвикува појава на макули на различни места на вашето тело.
Сегментално: Овој тип влијае само на едната страна од вашето тело или на една област, како што се рацете или лицето.
Мукозно: Мукозното витилиго влијае на мукозните мембрани на вашата уста и/или гениталиите.
Фокално: Фокалното витилиго е редок вид каде макулите се развиваат на мала област и не се шират во одреден образец во рок од една до две години.
Трихома: Овој тип предизвикува булсеј со бел или безбоен центар, потоа област со посветла пигментација и област со природен тон на кожата.
Универзално: Овој редок вид на витилиго предизвикува повеќе од 80% од вашата кожа да нема пигмент.

Знаците и симптомите на витилиго вклучуваат:

Закрпи на кожата или мукозните мембрани кои губат боја. Тие може да изгледаат бели или посветли од вашиот природен тон на кожа.
Закрпи од влакна на вашето тело стануваат сребрени, сиви или бели.
Симптомите може да бидат благи и да влијаат само на мала површина на вашето тело или тешки и да влијаат на голема површина на вашата кожа. Некои луѓе со витилиго доживуваат чешање на кожата пред да започне депигментацијата.

Симптомите на витилиго може да се појават насекаде на кожата на вашето тело. Најчестите места за симптоми на витилиго вклучуваат:

Рацете.
Нозете.
Лице.
Мукозните мембрани (внатре во устата, усните и носот).
Гениталиите (пенис).

Недостатокот на пигмент во вашата кожа (меланин) предизвикува витилиго. Причината зошто тоа се случува е непозната. Истражувањата покажуваат дека витилиго може да биде резултат на:

Автоимуна состојба: Вашиот имунолошки систем ги греши здравите клетки (меланоцити) како странски напаѓачи како бактерии кои можат да му наштетат на вашето тело. Ова го прави вашиот имунолошки систем претерано да реагира и да развие антитела за да ги уништи вашите меланоцити.
Генетски промени: Генетска мутација или промена на ДНК на вашето тело може да влијае на тоа како функционираат вашите меланоцити. Постојат повеќе од 30 гени кои можат да го зголемат ризикот од развој на витилиго.
Стрес: Количеството на пигмент што го произведуваат вашите меланоцитни клетки може да се промени ако доживеете чест емоционален стрес или физички стрес на вашето тело, особено по повреда.
Еколошки предизвикувачи: Факторите како ултравиолетовото зрачење и изложеноста на токсични хемикалии можат да влијаат на тоа како функционираат вашите меланоцитни клетки.

Додека истражувањето е во тек за да се дознае повеќе за причините за витилиго, студиите покажуваат дека околу 30% од случаите на витилиго се генетски. Ова значи дека состојбата е наследна и потенцијално може да го наследите витилигото од вашето биолошко семејство. Неколку можни генетски мутации влијаат на тоа како меланоцитите ce во функција. Ако генетската мутација ги таргетира клетките кои даваат пигмент на вашата кожа, ќе почувствувате симптоми на витилиго.

 
Витилигото не е болно. Сепак, може да добиете болни изгореници на посветли делови на кожата погодена од витилиго. Важно е да се заштитите од сонце со мерки како што се користење крема за сончање, останување надвор од сонце во часовите кога е најсилно и носење заштитна облека.

Иако витилигото е главно козметичка состојба, витилигото може да предизвика:

Чувствителна кожа: на макулите и фластерите им недостасуваат меланоцити, така што вашата кожа може да биде почувствителна на сончева светлина од остатокот од вашата кожа. Ова може да предизвика вашата кожа брзо да изгори наместо потемнување.
Абнормалности на очите: Луѓето со витилиго може да имаат некои абнормалности во мрежницата (внатрешниот слој на вашето око што содржи клетки чувствителни на светлина) и некои варијации на бојата во нивните ириси (обоениот дел од вашето око). Во некои случаи, има воспаление на мрежницата или ирисот, но видот обично не е засегнат.
Предиспозиција за автоимуни состојби: Луѓето со витилиго може да имаат поголема веројатност да добијат други автоимуни состојби кои влијаат на функционирањето на имунолошкиот систем на нивното тело. Вообичаени автоимуни состојби вклучуваат хипотироидизам, дијабетес и анемија.
Емоционални предизвици: Луѓето со витилиго може да се чувствуваат засрамено за начинот на кој изгледа нивната кожа. Некои луѓе на кои им е дијагностициран витилиго развиваат ниска самодоверба. Ова може да предизвика анксиозност или депресија и да натера некој да сака да се изолира или да избегне социјални ситуации. Ако тоа се случи, треба да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита, професионалец за ментално здравје или со вашето семејство и пријатели.

Визуелниот преглед од доктор обично води до точна дијагноза на витилиго. Вашиот доктор може да користи светилка на Вуд за да ја погледне вашата кожа. Оваа ламба користи ултравиолетова (УВ) светлина што сјае на вашата кожа за да му помогне на вашиот добавувач да го разликува витилигото од другите кожни заболувања. Дополнително, вашиот давател на услуги може да ви поставува прашања за вашата медицинска историја и семејната медицинска историја.

Постојат и други состојби кои предизвикуваат промена на вашата кожа или губење на пигментацијата, вклучувајќи:

Хемиска леукодерма: Изложеноста на некои индустриски хемикалии предизвикува оштетување на клетките на кожата, што резултира со линеарни или испакнати бели површини на кожата.
Tinea versicolor: Оваа габична инфекција може да создаде темни дамки кои се појавуваат на светла кожа или светли точки кои се појавуваат на потемна кожа.
Албинизам: Оваа генетска состојба значи дека имате пониски нивоа на меланин во кожата, косата и/или очите.
Питиријаза алба: Оваа состојба започнува со црвени и лушпести области на кожата, кои бледнеат во лушпести посветли дамки на кожата.

Третманот за витилиго не е неопходен, бидејќи состојбата не е штетна за вашето тело и е само козметичка. Ако имате широко распространето витилиго или вашите физички симптоми влијаат на вашата емоционална благосостојба, вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да најдете опција за третман за да создадете униформа нијанса на кожата со обновување на бојата (репигментација) или елиминирање на преостанатата боја (депигментација) на вашата кожа . Вообичаени третмани за витилиго вклучуваат:

Лекови.
Светлосна терапија.
Терапија за депигментација.
Хирургија.
Советување.
Лекови

Не постои специфичен лек за да го спречи витилигото да влијае на вашата кожа, но постојат одредени лекови кои можат да ја забават брзината на губење на пигментацијата, да помогнат меланоцитите да се обноват или да ја вратат бојата на вашата кожа. Лековите за лекување на витилиго може да вклучуваат:

Кортикостероиди.
Локални инхибитори на Јанус киназа (руксолитиниб).
Инхибитори на калцинеурин.
Светлосна терапија
Светлосната терапија или фототерапијата е третман кој помага да се врати бојата на вашата кожа. Вашиот доктор ќе користи светлосни кутии, ултравиолетови B (UVB) светла или медицински ласери насочени кон вашата кожа за кратко време. Може да бидат потребни неколку сесии на светлосна терапија за да се видат резултатите на вашата кожа.

Комбинирање на орални лекови од псорален и ултравиолетова светлина А (ПУВА) третира големи површини на кожата со витилиго. Овој третман е ефикасен за луѓе со витилиго на главата, вратот, трупот, надлактиците и нозете.

Терапијата со депигментација ја отстранува бојата на вашиот природен тон на кожата за да одговара на областите на вашата кожа погодени со витилиго. Терапијата за депигментација го користи лекот монобензон. Можете да го примените овој лек на пигментирани дамки на вашата кожа. Ова ќе ја направи вашата кожа бела за да одговара на областите на вашата кожа со витилиго.

Хирургија
Хирургијата е опција за третман на луѓе на кои им е дијагностициран витилиго. Хируршкиот третман може да вклучува:

Кожни графтови: Кожата се зема од еден дел од вашето тело и се користи за покривање на друг дел. Можните компликации вклучуваат лузни, инфекција или неуспех во репигментација. Ова може да се нарече и мини калемење.
Калемење плускавци: Калемењето со блистер користи вшмукување за да создаде блистер на вашата кожа и вашиот давател потоа ќе го отстрани горниот дел од блистерот за да го прикачи на областа од вашата кожа погодена од витилиго.

Вашиот  доктор можеби нема да препорача операција ако:

Витилиго брзо се шири.
Лузна лесно.
Развивате подигнати лузни кои растат поголеми од раната (келоиди).

Некои луѓе на кои им е дијагностициран витилиго сметаат дека советувањето или посетата на професионалец за ментално здравје е корисно за да им помогне да ја подобрат нивната самодоверба, анксиозност или депресија што може да биде поврзана со промени на нивната кожа. Витилиго може да предизвика психолошки вознемиреност и може да влијае на изгледот и социјалните интеракции на една личност. Ако тоа се случи, вашиот старател може да предложи да се сретнете со советник или да присуствувате на група за поддршка.

Бидејќи може да има неколку причини за витилиго, не постои познат начин да се спречи тоа. Можете да го намалите ризикот од развој на витилиго со:

Практикување безбедни навики за изложување на сонце.
Грижете се за вашата кожа со секојдневно користење навлажнувачки крем.
Избегнувајте стрес или повреда на вашето тело.
Управување со какви било основни автоимуни состојби.

Витилиго влијае на вашиот изглед и може да влијае на тоа како се чувствувате за вашата кожа во социјални ситуации. Многу луѓе наоѓаат утеха во разговорот со професионалец за ментално здравје за да им помогне да се чувствуваат посигурни и да ја изградат својата самодоверба.

Не постои лек за витилиго, но ако сакате да добиете третман, вашиот давател на здравствена заштита ќе ви помогне да го изберете третманот што е соодветен за вас и за вашата кожа.

Околу 10% до 20% од луѓето кои имаат витилиго целосно ја враќаат бојата на кожата. Ова е најчеста кај луѓето кои:

 1. Добиле рана дијагноза пред 20-годишна возраст.
 2. Ширењето на состојбата во рок од шест месеци или помалку.
 3. Имаат симптоми главно во пределот на лицето.

Помалку е веројатно дека ќе го вратите пигментот ако:

 1. Сте развиле симптоми на витилиго по 20-годишна возраст.
 2. Имате симптоми на усните, екстремитетите или рацете.

Ако ви е непријатно како витилиго изгледа на вашата кожа, можете да скриете макули или фластери дома со:

Употреба на крема за сончање со заштитен фактор 30 или повисока. Употребата на креми за сончање го минимизира сончањето и го ограничува контрастот помеѓу засегнатата и нормалната кожа.
Носење шминка за камуфлирање на депигментираните области.
Боење на косата со боја за коса за да се спои со непроменета коса на главата.
Добивање микропигментација, што е тетоважа над вашите дамки од витилиго. Дејствува како трајна шминка за да ги скрие симптомите на состојбата.

Витилигото не е заразно. Не се шири од човек на човек преку физички контакт.

Контактирајте  го вашиот доктор ако:

Вашата кожа брзо ја губи пигментацијата или бојата.
Депигментацијата се шири на голема површина од вашето тело.
Промените на вашата кожа влијаат на вашето ментално здравје и благосостојба.

 1. Кои прашања треба да му ги поставам на мојот лекар?
 2. Каков тип на витилиго имам?
 3. Дали мојата кожа ќе го врати пигментот?
 4. Како да се заштитам од сонцето?
 5. Кои опции за третман се најдобри за мојата кожа?
 6. Дали моите идни деца ќе ја наследат оваа состојба?

Која е разликата помеѓу тинеа версиколор и витилиго?
Тинеа версиколор и витилиго се различни состојби кои влијаат на пигментот на вашата кожа. Tinea versicolor е габична инфекција која предизвикува вашата кожа да развие бели, жолти, црвени, розови или кафени дамки. Витилиго е автоимуна состојба каде што губите пигмент. Тоа предизвикува вашата кожа да стане посветла од природниот тон на кожата или бела.

Дали пиебалдизмот е исто што и витилиго?
Не. Двете состојби предизвикуваат бели или светли дамки на кожата или косата. Пиебалдизмот се јавува кога дел од вашата кожа нема меланоцити, кои се клетки кои произведуваат пигмент (меланин). Вие сте родени со пиебалдизам. Витилиго се јавува кога вашето тело има меланоцити, но тие се уништени. Развивате витилиго во текот на животот.