Докажано е дека жештината го забавува мозокот

Како температурата расте, паѓа капацитетот на мозокот за обработка на информации, потврдило истражување од Харвард. Студијата има и социоекономска димензија: ако немате финансии да си дозволите клима уред, можеби ќе заостанувате во училиште или на работа.

Како температурата расте, паѓа капацитетот на мозокот за обработка на информациите. Студија спроведена на Харвард, која вклучувала 44 студенти, го потврдила она што веќе го знаеме: летните горештини не помагаат при размислувањето.

Половина од студентите живееле во климатизиран станбен простор, додека другата половина во неклиматизиран. Сите на своите телефони решавале тестови на когнитивни способности, веднаш по будење.

Студентите со клима уреди ги исполнувале тестовите на ниво на просек, додека оние без клима имале за 14% побавно време на реакција, и за 13,5% полоши резултати на тестовите за когнитивни способности.