ДОКАЖАНО: Кафето го намалува ризикот од мозочен удар!

Две до три шолји кафе во текот на денот го намалуваат ризикот од мозочен удар за 19 проценти, но ова не важи за сите! Имено, со истражување се покажало дека заштитниот фактор од црниот напиток нема влијание кај жените кои пушат.

Жените кои пијат две до три шолји кафе на ден го намалуваат ризикот од мозочен удар за 19 проценти, откриваат норвешки експерти по 14-годишно истражување направено над 83 000 жени од различна возраст.

 

Истражувањето покажало и дека, за жал, кафето го нема заштитниот фактор кај жените кои пушат, потоа оние кои имаат дијабетес, како и оние со висок крвен притисок или висок холестерол.