Кога сме болни, на организмот треба да му обезбедиме храна која лесно се вари, додека истовремено содржи и бројни благотворни состојки. А тоа пред се, се:
- Пилешката супа, која често се препорачува кај настинка, навистина му помага на телото во борбата со вирусите;
- Овесната каша со додаток на семиња и јаткасти плодови за дополнителна доза протеини, цин и витамин Е, исто така, е одличен оброк доколку сте болни;
- Топол зелен чај помага кај болки во грлото и стомачни тегоби, додека кверцетинот, еден од поважните антиоксиданти во овој напиток, позитивно влијае на имунитетот;
- Медот и ѓумбирот делуваат противвоспалително и антибактериски. Медот, исто така, го смирува иритираното грло и ја ублажува сувата кашлица, како и ѓумбирот (најдобро е чај од ѓумбир), кој, исто така, ја ублажува главоболката и мачнината.
- Шејковите и природно цедените сокови од овошје и зеленчук (на пример, со банана, цитруси, спанаќ…) претставуваат одличен начин да му ја обезбедите на телото потребната течност и мноштво витамини и минерали, додека истовремено ќе го заситите и гладот.
- Лукот не само што го зајакнува имунитетот, туку и ги ублажува симптомите на болеста.