Доц. д-р Анета Кокалеска-Петрушевска: ПРП– плазма богата со тромбоцити за третмани на кожа и коса

ПРП е кратенка за плазма богата со тромбоцити. Оваа плазма има способност да ги стимулира регенеративните процеси во телото, а се користи како во естетската медицина така и во други гранки како стоматологијата, трауматологијата...

Достигнувањата на модерната наука ни овозможуваат да решиме многу проблеми со здравјето, но не треба да заборавиме на резервите на нашето тело. Понекогаш со помош на сопствени ресурси е можно да се поправат и подобрат одредени состојби. Плазма, збогатена со тромбоцити (ПРП) е 100 % природна терапија за решавање на различни проблеми со кожата и косата.

пишува: Доц. д-р Анета Кокалеска Петрушевска
Спец. дерматовенеролог
Ординација д-р Анчевски

Уште во 1905 година, хирургот Август Биер ja опишал употребата на сопствената крв за да помогне во лечењето на фрактури, а причините за овој феномен не му биле познати

Што е всушност ПРП?  

ПРП е кратенка за плазма богата со тромбоцити. Оваа плазма има способност да ги стимулира регенеративните процеси во телото, а се користи како во естетската медицина така и во други гранки како стоматологијата, трауматологијата и сл. Методот се базира на способноста на клетките на нашето тело да се поправат самостојно. Ова е прогресивен тренд во естетската и регенеративната медицина, со што се отворија нови можности за репарација на природните ткива. ПРП – терапијата е еден вид магичен инструмент кој предизвикува механизам за самолекување.

Улогата на плазмата при ПРП техниката

Нашата крв се состои од течен дел – плазма и од клетките – црвени крвни клетки, леукоцити и тромбоцити. Околу 60 % од човечката крв отпаѓа на плазма. Плазмата содржи фактори за раст, витамини, ензими, протеини и хормони кои имаат моќен регенеративен ефект, а се ослободуваат по активирање на ПРП преку контакт со екстрацелуларниот матрикс. Откако ќе се активираат факторите на раст предизвикуваат различни каскади за клеточна сигнализација кои го забрзуваат формирањето на нови крвни садови, пролиферација на клетки, диференцијација на матични клетки и регенерација на ткивата на нов биоматикс. Факторите на раст имаат единствена способност да го зголемат бројот на млади активни клетки на кожата, ги стимулираат процесите на нејзина регенерација, влијаат речиси на сите механизми на подмладување. Особено, ова се манифестира во нивната способност да ги активираат функциите на фибробластите: клетки на сврзното ткиво кои произведуваат колаген, еластин, хијалуронска киселина. Колагенските и еластичните влакна се главните структурни елементи на сврзното ткиво, одговорни за еластичноста на нашата кожа.

Улогата на тромбоцитите при ПРП техниката

Тромбоцитите иако се најмали крвни клетки, содржат гранули со огромна количина протеини, ензими и биолошки активни супстанции. Ако тромбоцитите се активираат (на пример, ако садот е оштетен), содржината на гранулите ќе влезе во околината каде се ослободуваат специфични протеини, т.н. фактори на раст, кои се биолошки активни полипептидни молекули. Тие се биохемиски сигнали кои се перципираат преку рецептори лоцирани на клеточни површини. Активните супстанции  со помош на активираните рецептори ја стимулираат регенерацијата, растот и поделбата на клетките. Плазма богата со тромбоцити (ПРП) е крвна плазма со покачен број на тромбоцити. Тромбоцитите играат клучна улога во заздравувањето и регенерацијата на оштетените ткива на телото и врз основа на тој факт е развиена мултифункционална медицинска техника ПРП терапија, која се користи во повеќе медицински гранки, а најповеќе во дерматологијата. Нормално, концентрацијата на тромбоцити во крвта изнесува  во просек  200.000 μL. Научно е докажано дека стимулирачкиот ефект на плазма-збогатена со тромбоцити се манифестира кога тромбоцитната концентрација во неа е 1 000 000/μl. При помала концентрација, стимулаторниот ефект не се појавува, но во исто време не е покажано дека зголемувањето на тромбоцитите над 1 000 000/μL води кон понатамошно забрзување на регенерацијата .Техника на подготовка на ПРП

Од пациентот се зема 20-100 мл периферна крв. Со помош на двостепена центрифугација еритроцитите, како најтешки елементи на елементот и леукоцитите (тромбоцитите остануваат во супернатантот) и се отстрануваат од целата крв, а потоа во второ центрифугирање, тромбоцитите се концентрираат. За да се зголеми употребливоста, можно е да се додадат тромбоген активатори (тромбин + калциум хлорид) во изолираната фракција. Целиот процес трае 20-30 минути и овозможува да се добие концентрација на тромбоцити 3-5 пати повисока отколку во периферната крв.РЕЗУЛТАТИ ОД ПРОЦЕДУРИТЕ ЗА ПЛАЗМОЛИФТИНГ НА КОЖАТА

Кога збогатената плазма се инјектира во кожата ги активира сите процеси на регенерација на кожата на клеточно ниво, се  враќа еластичноста на кожата, фините брчки се измазнуваат, имунитетот на кожата се  нормализира, како и работата на лојните жлезди прави автоподмладување, односно беспрекорен метод на подмладување.

 Резултати од употреба на ПРП
  • Ги намалува и забавува знаците на стареење на кожата;
  • Елиминација на фините (мрежни) линии, односно брчки;
  • Зголемување на еластичноста на кожата;
  • Подобрување на тонусот и тургорот на кожата и добивање на здрав и мазен тен;
  • Намалени манифестации на акни;
  • Намалување на алергиски реакции и иритации на кожата;
  • Ја подобрува состојбата на косата и скалпот.

Контраиндикации

ПРП не се применува при одредени состојби, како на пример: бременост, лактација, ХИВ, хепатитис, онколошки болести, патологии на крв, акутни воспалителни заболувања, инфекции, тромбоцитопенија, низок хемоглобин, дијабетес.

Дали е дозволено комбинирање на техники заедно со ПРП техниката ?

Дозволено дури и препорачано е комбинирање на други технологии и техники заедно со ПРП, стимулативни ласерски техники за лице како што е Clearlift. Исто така, ПРП терапијата дава добри резултати во комбинација со микродермоабразија или дермаролер во третман на лузни од акни. Резултат на ПРП процедурата е природно подмладување на кожата.

РЕЗУЛТАТИ НА ПЛАЗМА ТЕРАПИЈА ЗА КОСА

ПРП терапијата активно се користи во трихологијата, како ефикасен начин за борба против губење на косата и алопеција. По неколку процедури запира губење на косата, нејзината структура е вратена, работата на лојните жлезди е нормализирана, почнува растот на здрава коса.

Воведувањето на плазма збогатена со тромбоцити во зоните на проретчување на косата или губење на косата стимулира „ресетирање“ на циклусот на раст на фоликулите на косата. Клиничките студии покажаа дека плазмата збогатена со тромбоцити има способност да ги „разбуди“ заспаните матични клетки на фоликулите на косата.

Како резултат на ПРП процедурите во третманот на алопеција, губењето на косата прекинува, фоликулите на косата одат во фаза на заздравување, а нивниот раст и структура се обновуваат. Функцијата на пот и лојните жлезди на скалпот е нормализирана, косата станува погуста и сјајна.

ПРП е 100 % биокомпатибилен, безбеден и не го носи ризикот од инфекција на пациентот, бидејќи е изведен од сопствената плазма.