Една третина од лицата кои прележале КОВИД-19 ќе ја доживеат и оваа сериозна дијагноза

Една од можеби најтешките работи кои се врзуваат за болеста КОВИД-19 е фактот дека проблемите не престануваат по 14 дена изолација и лекување или опоравување од денот на инфекција со новиот коронавирус.

Ново истражување спроведено на Универзитетот Оксфорд носи информација дека 34 проценти од пациентите искусуваат една работа како симптом – невролошко пореметување.

Една од можеби најтешките работи кои се врзуваат за болеста КОВИД-19 е фактот дека проблемите не престануваат по 14 дена изолација и лекување или опоравување од денот на инфекција со новиот коронавирус.

Долготрајниот КОВИД-19 носи симптоми како замор, губење на осетот за мирис и вкус, отежнато дишење и болка во мускулите, покажуваат претходните истражувања. Но, денес студијата даде нови резултати и тври дека една третина од оние кои ја имале болеста и понатаму страдаат од особено загрижувачки симптом и тоа со месеци.

ЕДНА ТРЕТИНА ОД ПАЦИЕНТИТЕ ДОБИЛЕ ДИЈАГНОЗА ЗА НЕВРОЛОШКО ИЛИ ПСИХИЧКО ПОРЕМЕТУВАЊЕ

Резултатите од студијата објавени пред неколку дена укажуваат на фактот дека 34 проценти од лицата кои имале КОВИД-19 на крајот завршуваат со дијагноза или на невролошко или на психичко пореметување.

Студијата проверувала што се случува шест месеци по дијагнозата “позитивен/а на SARS-CoV-2“, па испитувањето ќе мора да се продолжи за да се открие што стои зад оваа состојба.

“Ова е многу важна тема, бидејќи постоеа сомневања дека КОВИД-19 е и болест на мозокот, не само на органите за дишење“, вели Муса Сами, професор по психијатрија на Универзитетот Нотингем, кој не учествувал во студијата.

Долготрајниот КОВИД-19 носи симптоми како замор, губење на осетот за мирис и вкус, отежнато дишење и болка во мускулите, покажуваат претходните истражувања.

Тој наведува дека постојат неколку фактори кои можат да придонесат кон фактот да толкав број на пациенти доживуваат долготрајни симптоми, а во прашање би можел да биде стресот, престојот во болница и карактеристиките на болеста.

РАСПОН НА СИМПТОМИТЕ – ОД АНКСИОЗНОСТ ДО МОЗОЧЕН УДАР

Најчестите невролошки и психолошки дијагнози биле анксиозност кај 17 проценти од луѓето, како и промена на расположението кај 14 процнети. Околу 50 проценти од пациентите доживеале исхемичен удар, а се работи за крвно згутчување кое делува на мозокот. Чести се дијагнозите на деменција, доаѓа до користење на супстанци и несоница.

“Ова се податоци според проверка на голем број пациенти, а потврдуваат дека се работи и за сериозни пореметувања кои делуваат на нервниот систем“, појаснува водачот на студијата, Пол Харисон.